用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園
樓主: cfdodo999
go

劍鳴幼稚園   [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

tobooboo 發表於 17-9-25 10:46
有冇今年K1 AM ?

(emoji)

Elaine.F 發表於 17-9-26 01:41
回覆 Forgetmenot999 的帖子

或者咁講吖,唔係見唔到有家長話小朋友吸收慢,而係這類形學校挑選過的小朋友 ...

沒必要大驚小怪,若你仔細留意,越喊得勁的大多是父母慣於接送及全職父母,若是由外公外婆嫲爺工人姐姐接送尤其父母是相職,從少慣於上各式各樣由工人姐姐帶去的學前親子班,甚至長期居住於長輩家的孩子十居其十是不會哭,我孩子是以上其中一樣,所以她以前返N是完全沒有哭過的。
至於返過N班上K班的孩子,近乎99%是不會喊的。
在我來說,三歲這年紀返K不哭算是獨立,忘記了那位兒童心理學家說過返N班不哭,這可能在她心目中父母變得可有可無了,與父母關係疏離才會有此情況

回覆樓主

當年開學日與女兒一同返N班,當見到自己孩子不會因為自己離去而哭,心(emoji)其實很難受。
為了這件事,我亦即時自我兼討去令女兒和我關係變得親蜜

Elaine.F 發表於 17-9-26 05:30
回覆 Forgetmenot999 的帖子

正因爲我仔細留意下,眼見不哭的小朋友有N有K大多是全職父或母接送的(心裏還 ...

原來你已走遍每班N班及K班十多二十個班房,好奇看看KM的孩子發現原來大部份時沒喊的,KM有你這樣有心的家長真難得。
  原來上較出名的N班會令孩子變得獨立及自理好,那不出名的N班家長孩子以後怎樣算呢?KM的家長見解真令我眼界大開

Forgetmenot999 發表於 17-9-26 07:52
原來你已走遍每班N班及K班十多二十個班房,好奇看看KM的孩子發現原來大部份時沒喊的,KM有你這樣有心的 ...

曾經過附近的 Zxxxxx 幼稚園 , 的確係比較多小朋友喊。但其實喊唔喊因素太多,可能該校真係收細B多,小朋友又或真係冇上過n /playgroup..

又好似附近Cxxxx, 收生人數多,可能見到喊既小朋友又相對多D..(純粹舉例說明,因為就在KM隔離可比較,無意冒犯)

KM 收生人數少,老師課堂可能較易控制場面,加上如樓主所説觀察小朋友也返過n班,小朋友容易適應也可理解,加上各校的課程編排及處理小朋友的方法也不同,所以個人覺得種種因素導致有以上差異。也多謝樓主感性分享。

回覆樓主

間間幼稚園適應週長短不一, 個個小朋友適應能力有唔同, 難以一概而論比較吧....
我小朋友開學有坐唔定+喊, 但見到佢返學後一日比一日進步 ,依家冇喊了, 識多左野.... 老師好溫柔,有方法同好有愛心...開學頭兩星期日日逐個打電話比家長一齊傾 點教好小朋友, 依個係我最欣賞KM既地方

這度題目係劍鳴幼稚園,係想有km家長分享-下,人哋家長想分享—下Km嘅時候,總有些人會接受唔到,話只讚Km,都幾搞笑,你咁不滿意大可不看,不入來,又唔係這度家長,何必處處針對人哋嘅分享,其實修養也很重要。唔鐘意大可不睇..這些人真令人大開眼界,真唔知邊間幼稚園家長。每個post, 總有那些人, 由佢哋吧

blueaqua    發表於 17-9-26 14:56

不能再同意。樓主是希望分享km幼稚園,本身已經不是km家長,卻處處針鋒相對。不過可能吃不到的葡萄是酸的,我也臭到陣陣酸味。同時不得不讚km家長的素質,就是名校家長的素質。

小朋友能進出名的幼稚園,自然家庭環境優越,並有有過人之處,競爭力一定比普通幼稚園強,這顯淺的道理也不懂,還說打開眼界,真令人無言以對。

fastfabulous 發表於 17-9-26 14:47
小朋友能進出名的幼稚園,自然家庭環境優越,並有有過人之處,競爭力一定比普通幼稚園強,這顯淺的道理也不 ...

「小朋友能進出名的幼稚園,自然家庭環境優越,並有有過人之處,競爭力一定比普通幼稚園強,這顯淺的道理也不懂,還說打開眼界,真令人無言以對。」

能進知名幼稚園=家庭環境一定優越?
這位家長的素質很高呢

fastfabulous 發表於 17-9-26 14:43
不能再同意。樓主是希望分享km幼稚園,本身已經不是km家長,卻處處針鋒相對。不過可能吃不到的葡萄是酸的, ...

呢句好精彩,今天終於有幸見識到KM家長對名校是如此帶有氣豔的優越感

fastfabulous 發表於 17-9-26 14:47
小朋友能進出名的幼稚園,自然家庭環境優越,並有有過人之處,競爭力一定比普通幼稚園強,這顯淺的道理也不 ...
天外有天,人外有人呀!讀KM都唔係好巴閉啫
其實好多時都係有家長自我感覺良好啫

我小朋友唔係讀km,不過就係見到d人咁無品,忍唔住出下聲

氣焰都唔識,就唔好話人,我小朋友讀迦南,入唔到名校,但我唔會葡萄人地,人地分享,又唔抵得,下下講埋d咁嘅說話,真係不知所謂

不過同呢類學養咁低嘅人都係少溝通為妙。失陪
‹ 上一主題|下一主題