用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽幾多間中學簡介會
樓主: pandamommy
go

聽幾多間中學簡介會 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-9-17 21:50
一般而言,多啲男仔鍾意理科,多啲女仔鍾意文科,互相競爭既情況無單性別學校咁大。 ...
但通常排成績先後選科,男生吾係會輸蝕d咩?

我大女舊年共去咗六間學校簡介會,但我自己覺得未完全cover到所有有可能去揀既學校。同埋同一時間要預備呈二,時間上都幾緊逼。所以到我細女時,我已經打算五年級去盡簡介會,到六年級就睇邊啲會交表先再諗去唔去多一次。

回覆 leafun 的帖子

我地好好彩, 10月尾考完呈二, 可以開始盡睇中學, 唔會撞時間

kkhon 發表於 17-9-18 08:57
但通常排成績先後選科,男生吾係會輸蝕d咩?
雖然排成績先後選科,男生係會輸蝕啲,但係排前面既女仔選擇物理、化學、經濟、M1/M2(尤其係物理、M2)既機會比較少,以呢啲科目大部分男仔都會鍾意。原因係好多女仔理解唔到部分物理、M2課題,例如物理既電磁學部分及M2既代數部分。

IloveJJ 發表於 17-9-18 08:47
曳都無人鬧,上堂可以分心,我仔聽到實好開心!
男校通常上堂比較嘈。

王家爸爸 發表於 17-9-18 09:11
雖然排成績先後選科,男生係會輸蝕啲,但係排前面既女仔選擇物理、化學、經濟、M1/M2(尤其係物理、M2)既 ...

會唔會揀完先drop ~~~

mcl203 發表於 17-9-18 09:13
會唔會揀完先drop ~~~
呢個有可能,電磁學同代數都係比較遲教既。

王家爸爸 發表於 17-9-18 09:11
雖然排成績先後選科,男生係會輸蝕啲,但係排前面既女仔選擇物理、化學、經濟、M1/M2(尤其係物理、M2)既 ...
我見E家趨勢都有女仔讀Phy丶Chem丶Bio同Econ,咁其實女仔最喜歡揀咩科呢?

回覆 kkhon 的帖子

一定有, 我當年都係選依幾科

回覆 妹妹頭 的帖子

哈,我都係phy chem bio,加埋科電腦。而我大女,雖然只係中一,亦都已經話佢應該會揀數理科目多。

kkhon 發表於 17-9-18 09:18
我見E家趨勢都有女仔讀Phy丶Chem丶Bio同Econ,咁其實女仔最喜歡揀咩科呢?
識得既揀 Bio、BAFS、歷史、英國文學既多。

回覆樓主:

有時唔係單睇男校定男女校,亦要注意間間學校開每科的班數可能唔同,例如每級四班的男校可能開成三班理科PHY同CHEM,反而如果你喜歡讀中史咁,可能係唔夠人而唔開班。

leafun 發表於 17-9-18 09:27
回覆 妹妹頭 的帖子

哈,我都係phy chem bio,加埋科電腦。而我大女,雖然只係中一,亦都已經話佢應該會揀 ...
當年讀到中五,課程容易好多,當年A-Level好少女仔讀物理、純數(Pure Mathematics),亦唔多女仔讀化學、經濟(睇唔掂啲曲線)。

BBKDWLAM 發表於 17-9-18 09:34
有時唔係單睇男校定男女校,亦要注意間間學校開每科的班數可能唔同,例如每級四班的男校可能開成三班理科PH ...
講得啱,男校好多時都開唔成中史、歷史、英國文學等文科。

王家爸爸 發表於 17-9-18 09:33

同意,普遍女仔唔鐘意PHY,但叻果批一定讀會Chem,用嚟報醫科。

王家爸爸 發表於 17-9-18 09:33

似乎係Chem, Bio, Econ, BASF 多喎,女仔全攻型就 Phy, Chem, Bio, 好多女仔㨂Chem㗎~

mcl203 發表於 17-9-18 09:41
似乎係Chem, Bio, Econ, BASF 多喎,女仔全攻型就 Phy, Chem, Bio, 好多女仔㨂Chem㗎~
...
叻既女仔揀 Chem,其實好正常,想將來讀醫。
Bio、BASF 多野記,亦都適合女仔。
反而 Econ 有機會係陷阱,啲基本既Supply and Demand Graph,唔難理解,但係去到 Deadweight Loss 就可能有問題。至於 Macro,陷阱更多。

王家爸爸 發表於 17-9-18 10:05
叻既女仔揀 Chem,其實好正常,想將來讀醫。
Bio、BASF 多野記,亦都適合女仔。
反而 Econ 有機會係陷阱, ...

我上年做過吓統計,去望吓我囡學校D S3學生選科,約7成係㨂Chem, Chem似乎係百搭~

‹ 上一主題|下一主題