用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問黃焯菴 vs RHS 那間好些?急求賜教
樓主: sheepiemame
go

請問黃焯菴 vs RHS 那間好些?急求賜教   [複製鏈接]

回覆樓主

根本兩間完全不同類型學校,玫小就算稱不上一級私小,也不用這樣比較,太不同啦! 家長取向都唔同,你去睇返玫小的舊posts 再自己考慮,真的好睇你要乜!

EKPAMA 發表於 17-7-11 22:18
黃焯菴呢幾年的確有好大改變,學業成績和課外活動都有增值。學校做了好多改變,何必成日用過去的印象去抹黑 ...
對,小弟前年曾為小女參加該校的手工制作斑 (其實是該校向幼園推廣的一個項目),感覺老師們都非常用心指導學童。

當時亦和該校校長略有接觸,感覺該名新進校長年輕有魄力,為人誠懇,亦甚有教育決心,作風開明而有見地。他對我說,他上任後稅意推行改革,在沒太大的包袱下,引入多項較新教學方式及教材,近年學生成績已有所提升。我的感覺該校學生甚乖巧,很有禮貌。

而亦有小女幼園同學仔去年升小入讀後,他家長表示相當理想,師生比例較高是極大優點,師生關係甚佳,對於學童功課,社交,情緒的指導都甚到位。經過一年,他的孩子讀得相當開心,做功課及溫習的主動自律也提升得不錯。

所謂過去的印象,其實太多當代家長不知道多年前黃焯菴曾是一所銅鑼灣頗具名氣的學校,要入也不易,只不過中途因種種原因確實是衰落了下來,希望她在魄力校長的帶領下,更上層樓。

manman0808 發表於 17-7-12 08:39
根本兩間完全不同類型學校,玫小就算稱不上一級私小,也不用這樣比較,太不同啦! 家長取向都唔同,你去睇 ...

其實唔洗太緊張,而家嘅家張,好多時都係 乜 vs 乜 再 vs 乜。 其實點都要自己做下功貨先問,小好多麻煩。 而家個個用手機碌碌下咁,發問都比較隨時左啲 ^_^

回覆 dereklg 的帖子

落井下石的人多,雪中送炭的人少。你的說話很真實,比好多只有評沒有理的有參考價值,至少可以知多一D學校近年的狀況,而不是無根據的批評。

黄的家長或老師也不需太敏感,近來當ek出現與黄有關的topic,就會見到「校長很有心辦學」,「派位越來越好,有華仁、聖鄧....」,其實睇晒兩板都冇人話黄唔好,只是兩校不同檔次,並不是選rhs就代表黄唔好。
正如問marymount 定黃焯菴,絕大部份都會選marymount吧,不是黄唔好,而是不同檔次。我未聽過派marymount會去黄叩門。所以無需太敏感,努力學習,為校爭光。

twotwoshing 發表於 17-7-13 08:30
黄的家長或老師也不需太敏感,近來當ek出現與黄有關的topic,就會見到「校長很有心辦學」,「派位越來越好 ...

我小朋友也是用家,喜見網上開始有正面評價,不再一面倒的負評。
值得一讚的是,每位堅守的老師,從沒放棄任何一個學生,借用一句話,叻的學生本來唔教都已經叻了,如何將平平的學生也教得叻,差的學生也教到超班,這才是真功夫,黃焯菴正正有這麼的老師在!這幾年我也見有這例子!
中英數常的老師團隊們,他們的能力不說不知,去年獲教育局,香港教師中心,香港初等教育研究學會,香港大學教育學院,及其他小學的邀請去為他校老師,為教育分享課堂和教學經驗。中文科組老師今年更在優秀教師選舉中獲得教學研究組的獎項,此獎項需在全港中小幼教師中突圍而出。
所以黃焯菴的確是12網的寶。
也想多謝版主這些年的支持和鼓勵!

Baby.caroline33 發表於 17-7-11 20:41
RHS 起碼 有好多年歷史吧, 姓黃果間.... 我真係未聽聞過, 仲有 RHS 近期都有家長問及, 其實睇您想要咩學 ...

你未聽過黃焯奄是因爲你不是港島校網吧。
黃焯奄好多年啦。

anniellm 發表於 17-7-13 18:35
你未聽過黃焯奄是因爲你不是港島校網吧。
黃焯奄好多年啦。

我唔係港島區嘅人
未聽過 ,唔代表惡意

Baby.caroline33 發表於 17-7-13 19:06
我唔係港島區嘅人
未聽過 ,唔代表惡意

我都無惡意
如唔係港島人未聽過都唔出奇,始終唔係名校。

利申,我唔係黃用家

twotwoshing 發表於 17-7-13 08:30
黄的家長或老師也不需太敏感,近來當ek出現與黄有關的topic,就會見到「校長很有心辦學」,「派位越來越好 ...
都未聽過派marymount會去RHS叩門

Charlotte_mom 發表於 17-7-11 09:08
蘇浙超晒班wor
聖類斯有中學(ok的中學),玫瑰崗早幾年無咩消息,近3、4年左右至多家長考慮返。唔同講法
...
Hello charlotte mom, I know you are very knowledgeable about primary schools esp on the island side.  If my daughter is pretty secured with a place in KCPS, what other schools will you apply? Meaning if those schools accept my daughter, it would be a no brainer to turn down that offer?  Reason I ask such question is that I don't want my daughter to go through too many interviews as they are quite exhausting for a 5 year old.  Since KCPS is a great primary school,  what other schools would you choose over KCPS.  My girl is from KCS kindergarten section and she is quite 慢熱, loves reading (or flipping through pages? Hahaha), not really expressive.  Sorry for such a long question!  Thanks so much!

回覆樓主

玫瑰崗早在以前是貴族學校,有學生會坐羅斯萊斯返學,但由於轉了津校,本著有教無類,學額又超多(校舍大,中學每級可開十班),樹大難免有枯枝⋯⋯! 在80年代,中學會考每年都有5A、6A生誕生,現在的舊生好多都是專業人士,舊生會的網絡也很龐大及活躍,歸屬感好大!所以玫瑰崗並不是太差呀!

醒目開學勳章 王國長老

Penipony 發表於 17-7-14 09:09
Hello charlotte mom, I know you are very knowledgeable about primary schools esp on the island side. ...

你咁問,我assume都係走傳統路線
港島區可考慮:
聖保羅男女插到當然非常理想
銅鑼灣聖保祿(好可能面試機會都會,即管試下)係正路選擇
12網三大女校:瑪利曼、聖保祿天主教、聖方濟各;都有直屬中學
11網聖提女、聖心
真光、聖嘉勒都係b1,升中壓力會較蘇浙少。當然你要衡量下你想要嘅中學是否target更強級數,打算遇強越強就留蘇浙

如果想走國際路線,就考慮維小、新加坡國際、弘立、赤提

Mario1234 發表於 17-7-14 09:22
玫瑰崗早在以前是貴族學校,有學生會坐羅斯萊斯返學,但由於轉了津校,本著有教無類,學額又超多(校舍大, ...
N年前係好, 但近呢10-20幾年, 中學部校風的確唔多好....。小學部升中B1率得30%左右, 弱過地區二線津小, 加上中學部轉直資計劃已取消, 只怕競爭力唔夠。

黃焯菴小學有中學部黃鳳羚, B2B-C, 相比下好過RHS 中學B3A-B。有部份人不愛佛教學校, 所以黃係被忽略的一群好學校。

bobo101^*^ 發表於 17-7-14 12:50
N年前係好, 但近呢10-20幾年, 中學部校風的確唔多好....。小學部升中B1率得30%左右, 弱過地區二線津小, 加 ...
你說出了真相,......其實我一早想講,RHS根本就係好渣

bobo101^*^ 發表於 17-7-14 12:50
N年前係好, 但近呢10-20幾年, 中學部校風的確唔多好....。小學部升中B1率得30%左右, 弱過地區二線津小, 加 ...

咁黄焯庵升band 1率有幾多?

dereklg 發表於 17-7-14 14:53
你說出了真相,......其實我一早想講,RHS根本就係好渣
只要去學校網頁睇番往年升B1成績, 黃派位的確好過玫。點解個個都話玫好, 就只係一句英文小學!如果英文小學真係教學好, 冇理由升B1成績會咁弱!

相信大部份家長都係睇B1升中成績揀小學, 如果要比錢讀二線, 我唔會囉!  就是咁簡單!

bobo101^*^ 發表於 17-7-14 15:34
只要去學校網頁睇番往年升B1成績, 黃派位的確好過玫。點解個個都話玫好, 就只係一句英文小學!如果英文小學 ...

玫瑰崗傳統上係貴族學校,講得肉酸D ,就係一斑有錢佬仔女,讀書又唔叻,但學校要比錢,又請多幾位外藉回來教英語,打做個形象,假名牌扮下勁。

原來個雞棚真係呃到人,......好彩你有數據,為黃的學生取回一點公道

dereklg 發表於 17-7-14 15:52
玫瑰崗傳統上係貴族學校,講得肉酸D ,就係一斑有錢佬仔女,讀書又唔叻,但學校要比錢,又請多幾位外藉回 ...
兩者揀, 我會揀黃焯菴, 六年後競爭激烈, 起碼一條龍有間黃鳳羚B2中學係手, 假如成績好就可以博去B1中學。想要英語環境好, 自行請個外籍老師, 日日放學上門補習都仲得!

dereklg 發表於 17-7-14 15:52
玫瑰崗傳統上係貴族學校,講得肉酸D ,就係一斑有錢佬仔女,讀書又唔叻,但學校要比錢,又請多幾位外藉回 ...
去年有次搭港島的士上RXX KG, 的士佬講開它的中學生搭的士落山, 一上車對中學男女就攬攬錫錫, 的士佬話乜而家D學生咁離晒譜。的士佬仲話拍得住北角半山某幾間中學....。所以校風的確好緊要!
‹ 上一主題|下一主題