用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區B1太小選擇了
樓主: MCLF120
go

西貢區B1太小選擇了   [複製鏈接]

請問鄧英喜係band幾?我見網上有D話b1c,有D話band3,爭咁遠
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

BSCYL 發表於 17-4-26 09:10
將官,王華湘 2選1,你會選那1間?  如果 多 band 1生不選將官, 要改收 band 2生為主, 自然成為 band 2  ...
以DSE成績計, 將官過去兩年主科4級平均~48%, 整體4+平均~49%, 水平屬B1

反觀王湘華, 中數LS呢3科既4+平均只有~37% (沒有提英文科, 可能低於全港平均, 即低過26.1%, 咁拉勻只有~34%), 明顯成績較差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

suetyuki 發表於 17-4-26 15:07
請問鄧英喜係band幾?我見網上有D話b1c,有D話band3,爭咁遠
一定唔會係B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-26 17:17
以DSE成績計, 將官過去兩年主科4級平均~48%, 整體4+平均~49%, 水平屬B1

反觀王湘華, 中數LS呢3科既4+平均 ...

英文低過平均值,是否代表是B2生為主?

anthony8899 發表於 17-4-26 17:22
英文低過平均值,是否代表是B2生為主?
佢無講, 只係估計.

通常B1學生較多既學校, 中英文兩科4+都應該可以高過全港平均

如果英文唔得, 入本地大學難, 出國更難

hkpapa852 發表於 17-4-26 17:27
佢無講, 只係估計.

通常B1學生較多既學校, 中英文兩科4+都應該可以高過全港平均

謝謝你!
但王華湘有英文班

鄧英喜不是 BAND 1, 相信連 BAND 2 熱門也不稱不上

anthony8899 發表於 17-4-26 17:38
謝謝你!
但王華湘有英文班
王華湘是除四英中外, 是區內開最多英文班的中學

一直都b3

回覆 anthony8899 的帖子

當然是band1, 其實將官DSE 成績不錯, 不過官校低調,不喜歡在官綱炫耀, 但它會在校內家長會宣布

shun282  我都有聽簡介會,成績幾好  發表於 17-4-28 00:04

aa06 發表於 17-4-27 07:59
回覆 anthony8899 的帖子

當然是band1, 其實將官DSE 成績不錯, 不過官校低調,不喜歡在官綱炫耀, 但它會 ...

謝謝,表交了。

Band 3,  邊間好d?

早排睇過唔知邊份報紙,將軍澳係除離島之外,B1位競爭最激烈既區。
而沙田好似係最幸福既區。

回覆樓主

本區b1 仔 , 大部份都以離場是真的!

無知人 發表於 17-6-2 11:10
早排睇過唔知邊份報紙,將軍澳係除離島之外,B1位競爭最激烈既區。
而沙田好似係最幸福既區。 ...

2017英中分區派位「戰況」

地區  學額(個) 競爭比率(去年)

中西   573     2.6(2.5)

灣仔   759     2.3(2.3)

東區   551     4.9(4.4)

南區   111     11.9(10.7)

油尖旺  458     5(4.7)

深水埗  441     7(6.9)

九龍城  1,144     4(3.6)

黃大仙  373     7(6.4)

觀塘   720     5.6(5.7)

西貢   302     7.7(7.4)

沙田   942     4.5(4.3)

大埔   336     5.3(4.7)

北區   414     7.1(6.7)

元朗   732     6.1(5.8)

屯門   684     4.7(4.3)

荃灣   302     7(6.8)

葵青   595     5(5)

離島   21     45.1(44)

總計   9,458    5.1(4.9)

資料來源:教育局及《中學一覽表》

係啦,就係呢個表啦,唔記得邊份報紙。
西貢原來係競爭最激烈既第三位。
最幸係灣仔區。
真係搬去灣仔住到派左中學唔駛咁煩。

elbar 發表於 17-6-10 18:35
2017英中分區派位「戰況」

中、西、湾仔永遠係最幸福,小學又係、中學繼續享福

gwenstephen 發表於 17-6-19 16:04
中、西、湾仔永遠係最幸福,小學又係、中學繼續享福
呢3區好多好殘舊樓,租個劏房做地址,點都平過早排廣東話講唔正,賣黃大仙租拍假山仲入唔到神校咁有智慧。

無知人 發表於 17-6-20 09:35
呢3區好多好殘舊樓,租個劏房做地址,點都平過早排廣東話講唔正,賣黃大仙租拍假山仲入唔到神校咁有智慧。
...
喂喂喂, 你咁樣一出po, 咁又教精咗後人囉。佢哋都睇EK架。

無知人    發表於 17-6-21 08:46

回覆樓主

咁講即係西貢區b1競爭唔激烈?
‹ 上一主題|下一主題