用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科問題
樓主: bestwish
go

中四選科問題 [複製鏈接]

ivantissue 發表於 17-1-24 08:09
問咗讀緊中六嘅仔仔,學校是否差嘅同學先去讀history, 中史,佢反應好大話當然唔係喇,話身邊好幾個讀書勁 ...
當然唔係讀history,中史一定成績差, 呢2科一樣有人取星星。 成績叻都可以係文科人。 只不過學校理科只可以成績叻既同學揀先。 所以通常文科有比較差既同學。 比人感覺上差既學生先去讀history 中史。

相信如果果位學生讀書好叻對文科較大信心而唔係理科底, 都唔會盲跟隨揀理科的。

仔昨天派了中史EXAM PAPER, 考得不錯, 有條LQ 老師話係2016年DSE題目. 全條13分, 仔都可以取到12分. 另佢更力想選中史. 不過佢又再講, 都係再睇定O的先.. 因佢都怕讀上去. 唔知會有咩出路.

bestwish 發表於 17-1-24 09:52
當然唔係讀history,中史一定成績差, 呢2科一樣有人取星星。 成績叻都可以係文科人。 只不過學校理科只可以 ...

相信如果果位學生讀書好叻對文科較大信心而唔係理科底, 都唔會盲跟隨揀理科的。
-> 我仔正是。
無辦法,晤係理科腦。Phy晤駛諗,Chem Bio 努力下都係大概排50+/150,掛名入到理科班又如何
反而History上年2nd in form, Geog 中史全級15名內,所以應該打算揀History, Geog & Econ.

mamee 發表於 17-1-24 13:06
-> 我仔正是。
無辦法,晤 ...

你囝揀得岩呀!

回覆 miffyumiffy 的帖子

難同唔難其實幾主觀,我女覺得係,佢啱啱考完S4上學期試,比起S3時,Bio比Phy/Chem相對係難D。
客觀數據,DSE嘅L5+百分比同坊間提供嘅L5+ cut-off score都係比Phy/Chem低。

ivantissue 發表於 17-1-24 08:09
問咗讀緊中六嘅仔仔,學校是否差嘅同學先去讀history、中史,佢反應好大話當然唔係喇,話身邊好幾個讀書勁 ...

Hist 好 第時揀law 有利

樓主, 借個位黎問吓野.

如想將來做會計, 應簡咩科呢? 唔該

minmin 發表於 17-1-27 10:13
樓主, 借個位黎問吓野.

如想將來做會計, 應簡咩科呢? 唔該
BAFS / ECON

回覆樓主:

除非個學生本身有啲科目叻到唔使人教,又或者對某科無sense到點教都唔get,否則, 最正路的做法, 係睇學校往績, 選考得最好的科目跟大隊 ( 當然前題係小朋友初中有一定成績高中才有得揀)。 例如有啲學校,phy chem 5 or above可以去到9成幾,你硬要話有興趣走去讀中西史,即係搵自己升學前途來玩。 高中兩年最後衝刺,選科是用來入大學的, 不要興趣行先。

October.  係架,我都同仔講,要留意學校邊科考得叻,就跟住揀去讀,當然自己要保持到好成績先有得揀。   發表於 17-2-6 20:43

我女都係理科人, 最怕中西史, 但佢怕血, BIO 應該唔選, 現在最大可能是 4C + PHY/CHEM + GEOG OR ECON + M2

醒目開學勳章

TwinWong 發表於 17-1-24 16:40
Hist 好 第時揀law 有利

點有利?有分加?定對學業上有關聯?

理工的pt就聽過有比重, law真係未聽過

醒目開學勳章

miffyumiffy 發表於 17-1-23 11:00
有人同我講依家DSE BIO好難, 有無人知係唔係

我女話bio, 溫到熟都未必考到高分,學校考試是甘多科最並的一科(不計m2)所以dse時半放棄,主力4c+2, 但結果出黎又有驚喜,反而最有信心,放最多時間的phys比預期差,所以考公關開試的野真係好難講

CrabPincers 發表於 17-2-7 07:26
點有利?有分加?定對學業上有關聯?

理工的pt就聽過有比重, law真係未聽過

西史如係用英文教 好點 同時可訓練到強分析力
初中已開教寫基礎essay 到高中你選依科再加強
如果到DSE 大家best 5 同分
會揀讀西史 個個定chem
可惜我女中西史好過phy chem bio 依5科都唔諗
依家餘無幾

JustAParent 發表於 17-2-6 12:37
除非個學生本身有啲科目叻到唔使人教,又或者對某科無sense到點教都唔get,否則, 最正路的做法, 係睇學校 ...
我都係咁諗。除左特別有興趣同能力既科目之外,其他科揀唔到就睇學校往績。

醒目開學勳章

miffyumiffy 發表於 17-2-7 09:52
我仔冇補習, 又hea讀,科科都差唔多

所以選科如果跟成績揀, 好難揀

不駛跟成績揀,我女當年都無跟成績揀,eng lit成績好過bio好多,老師都叫佢揀eng lit, 但最後佢都是揀bio

miffyumiffy 發表於 17-2-7 09:52
我仔冇補習, 又hea讀,科科都差唔多

所以選科如果跟成績揀, 好難揀

Same here

醒目開學勳章

我女中三,佢熱愛中西史,佢話想修埋文學添,其次va;佢對phy chem bio/geo完全無興趣,
‹ 上一主題|下一主題