用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架? ...
樓主: EASYMA
go

有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架? [複製鏈接]

Re: 有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架?

Zimba

我都有同園長討論呢個問題,  佢都覺得小朋友唔係跟唔上, 而係比較慢少少, 無其他大仔大女咁主動, 所以我計劃repeat k3, 我個仔同你個一樣都係一心諗住升k3, 所以我都比佢照升上去, 今年就唔參加統一派位, 但就考私校, 再睇佢今年表現如何, 如果佢進展得好, 就會比佢升上去p1, 真係跟得唔好就repeat k3, 我唯一顧慮就係佢心理問題, 同埋好唔好真係放棄統一派位!

你呢? 會有咩計劃同顧慮呀? 講出嚟大家研究吓, 或者我無考慮你諗嘅問題!!

如果係我,我會盡早留班,係k2轉校,好過k3同校留班,越遲佢地就越識野,咁大個留班唔好受的

Sindy,

我話最好就係遲一年先入學! 不過有時有d野, 人算不如天算. 而家話叫佢repeat, 已經好似好hurt啦, 要重新識過d同學嘛.

EASYMA,

我有個朋友個仔因為仲好情緒化, 所以比佢repeat k3, 但就好似sindy咁講, 怕佢見同學升p1, 自己唔升會唔開心, 就幫佢轉咗第二間學校讀k3.

我多數唔諗私校, 驚financially太大壓力.
我主要顧慮是我仔仔雖然寫字係比大仔大女慢同辛苦, 另外(應該同年齡無關), 唔得話頭醒尾, 但係又好老積, 鐘意同大過佢的同學玩. 驚repeat一年搵唔到朋友. 十五十六.

我而家有2個plan:
1. 去第二間學校repeat k3, 06年先報小學
2. 幫佢報一間能接納差異, 給學生時間和機會的學校. 即係唔報果d好谷的學校. 自己放長線, 比時間佢, 等佢. 真係跟唔上先再repeat.

我傾向plan 2, 因為我覺得佢既差異唔只係細仔, 仲有性格. 要比時間佢去浸. 不過我想聽埋老師意見. 我已經同佢講可能要repeat, 解釋係時候未到, 所以有d野人地做到, 佢做唔到. 可能要等多一年, 等佢大個d, 時候到, 佢就會做得到.

我女就讀左一年先,呢年我都係預左比佢玩,乜都唔理佢架,寫字寫到睇唔到都話佢靚 跟住就repeat一年k1,咁以前係幼兒園,叫n2,去到幼稚園叫nc,所以佢完全無留班既感覺,到佢k3我先話比佢聽,我諗唔係遲一年入學既,係比一年時間細仔�女去適應k1,咁佢大d既時候,又會好d,但咁細過返唔返學都唔好要求咁多,我既經驗,係一決定左係留既話,就即刻呢年,唔會讀多一年先,即黎緊九月係升k2就留k1,九月係k3就留k2,而家k2好易搵學校架咋,只要肯下午,乜學校都有呀

其實係既, 如果我仔仔(+老公)唔係strongly反對而家轉校既話, 我都會同佢轉校讀k2. 唔使睇住同學升p1嘛, 又唔使同同學預備升小一之後又讀k3. 所以, 多數都等真係有需要先repeat. 自己覺得黃金機會(完全無留班既感覺)已過.

我唔同佢repeat k2 除左係要佢再寫a-z好悶之外, 仲有就係佢之前已經係另外一間轉過嚟, 而且e+讀呢間真係係一間好學校, 而且有自己小學, 所以我真係唔想再轉校!

個心成日十五十六....都唔知點好, 佢又係講野好老積o個種, 一時又覺得佢係ok, 一時又覺得佢好bb, 但佢性格都叫做唔怕羞, 肯講野重好多野問

今年龍年多小朋友, 私校都好可能唔收細仔, 所以都係睇佢有無私校肯收, 如果一間都無, 就唔使考慮一定要repeat k3 la.

Sindy,

我同你的做法幾乎一樣呀!  我又係比個仔玩一年K1, 然後今年九月去另一幼稚園repeat.  希望佢大d容易上手, 唔想為做功課太勞气.  

HuiTung 寫道:
Sindy,

我同你的做法幾乎一樣呀!  我又係比個仔玩一年K1, 然後今年九月去另一幼稚園repeat.  希望佢大d容易上手, 唔想為做功課太勞气.  

當佢開始寫字時,你就會知道有幾舒服架啦,我女唔駛點睇,但佢功課全部都拎足公仔印架

即是話如果12出生既細仔,就比佢2歲8個月讀K1,而唔讀
2歲班(n1),是嗎?

EASYMA,

我地好似, 我仔仔又係"係另外一間轉過嚟, 而且e+讀呢間真係係一間好學校,", 所以真係唔想再轉校.

今朝仔仔突然自己話自己升唔到k3啦, 因為未夠5歲喎. 佢個班d同學好多都5歲啦. 可能真係我平時成日同佢講, 話佢年紀細, 未必可以同d同學一起升班, 而家入咗腦.

qqbaby123 寫道:
即是話如果12出生既細仔,就比佢2歲8個月讀K1,而唔讀
2歲班(n1),是嗎?

讀2歲班(n1)都係一個好主意, 更加唔覺得係repeat.

chieko 寫道:
[quote]
muicc 寫道:
EASYMA
我跟你的意見不同:小女也是2000年11月出生,出年K3選小一,我無打算要她repeat K2 or K3,因為:
1:就算遲一年才選小一不等於一定派得好;
2:大仔同細仔能力的確會有差別,但只限於小一至小三,到了小四,差別不再明顯
3:如果要repeat,都留番第時大個真係追唔上先la,如果第時touch wood 又要再留班,佢就在班中變老人家了
4:一早應該預左龍年競爭大,如果咁擔心,應該比小朋友讀遲一年幼稚園;小朋友都有自尊心的,眼看同學們升K3或小一,自己要留班,很sad的
5:幼稚園留班要比$
請三思呀!     

muicc,
我睇呢個topic咁耐,終於搵到知音人完啦.我同妳o既想法完全一樣!             
若果驚細仔細女o既學習能力唔夠,就好應該比佢地遲一年報讀k1,而不是現在先決定要小朋友repeat k2/k3.    
[/quote]

I have the same thinking.  My girl was born in Nov, 2000 and I shall let her continue to study in K3 in the same kindergarten.  I fully understand that the academic and personal development may deviate from those born in earlier stage of the year.  However, the gap will be narrowed down in mid-primary school life.  It's better to let the child repeat if he/she cannot really catch up the lessons in future.

zimba,

就係因為佢插班k2, 我先唔想佢repeat k2, 因為又要重新再認識同學仔, 而且你諗吓, 要佢再寫過 a-z 佢會幾悶,  我個仔性格上唔鐘意做重複嘅野, 所以我才不願選擇repeat k2, k3 會多變化一點, 因為已經懂得寫好多字, even repeat k3, 都可以培養佢睇多d 書, 寫多d 生字, 而且我相信佢係k3會睇得好清楚佢得唔得, 因為k3 會有默書同串字, 如果發展得唔好嘅(可能心智未成熟), 都可能會對呢兩樣野好抗佢, 如果睇到佢無問題, 就直接比佢升p1

幾時讀多一年真係好難計.  我自己曾是細女 (12月), 幼稚園no problem, 升上一間叫做地區名校, 跟著慘咯, 連我阿媽都唔知點解我要罰留堂寫字, 我就喊到九彩, 因為都叫文靜乖小孩.  好啦, 跟著學校就叫我媽轉校repeat P.1.   後來好彩每年都係頭5名.  雖然係D陳年舊事, 不過又即管在此分享下.

所以如果媽咪想小朋友讀名校就要辛苦d, 如果入普普通通的, 細仔壓力會少點.  

KY2004 寫道:

I have the same thinking.  My girl was born in Nov, 2000 and I shall let her continue to study in K3 in the same kindergarten.  I fully understand that the academic and personal development may deviate from those born in earlier stage of the year.  However, the gap will be narrowed down in mid-primary school life.  It's better to let the child repeat if he/she cannot really catch up the lessons in future.

完全同意 !!
如果'細仔/細女'真的跟不上課程/基本要求,
才應考慮留級.
這個情況其實放在大仔/大女身上也一樣.
誠然,細仔/細女在起步階段真的會比較吃力,
所以父母可能需要更多與老師配合.
我個人經驗, 我個女是2000年12月出生的,
在k1開始, 她真的像一個bb, 特別是社交能力方面,
好了, 到了k2, 起初她寫直線,橫線也有困難,
所以我花了很多時間/耐性教她, 亦用一些口訣幫她記憶...
到k2下學期, 她已跟其他同學一樣了.
而且, 老師還讚她寫字很漂亮哩....
(其實個過程真係有血有淚架....    )
我相信到了p1, 佢又可能會面對年齡差異的問題,
所以我都會做足心理準備要跟她"惡補"哩.....
大家有細仔/細女的家長....一起努力吧...!!!

LeBlue 寫道:
誠然,細仔/細女在起步階段真的會比較吃力,
........................在k1開始, 她真的像一個bb, 特別是社交能力方面,
好了, 到了k2, 起初她寫直線,橫線也有困難,
所以我花了很多時間/耐性教她, 亦用一些口訣幫她記憶...
到k2下學期, 她已跟其他同學一樣了.
而且, 老師還讚她寫字很漂亮哩....
(其實個過程真係有血有淚架....    )
我相信到了p1, 佢又可能會面對年齡差異的問題,
所以我都會做足心理準備要跟她"惡補"哩.....
大家有細仔/細女的家長....一起努力吧...!!!

為左早一年畢業,做乜要咁辛苦,嚇驚左佢地仲衰..........

Sindy 寫道:
為左早一年畢業,做乜要咁辛苦,嚇驚左佢地仲衰..........

罰留堂寫字呢個陰影我到現在都揮之不去呀!   

Sindy 寫道:

咁當然要視乎每個小朋友的性格�特質的,
如果細仔�細女在學習上跟其他小朋友的
差異真的很大,令他們在學習過程沒有信心,
當然要考慮其他方法了,eg.遲一年入學...
所以其實每一個小朋友的情況也不一樣的,
不可一概而論的.
不過我相信每一個父母都會比較了解
自己的小朋友的實際情況,如果能夠一路跟
老師合作,相信得到最大幫助的,
始終會是小朋友的....
cheers

EASYMA 寫道:
zimba,

就係因為佢插班k2, 我先唔想佢repeat k2, 因為又要重新再認識同學仔, 而且你諗吓, 要佢再寫過 a-z 佢會幾悶,  我個仔性格上唔鐘意做重複嘅野, 所以我才不願選擇repeat k2, k3 會多變化一點, 因為已經懂得寫好多字, even repeat k3, 都可以培養佢睇多d 書, 寫多d 生字, 而且我相信佢係k3會睇得好清楚佢得唔得, 因為k3 會有默書同串字, 如果發展得唔好嘅(可能心智未成熟), 都可能會對呢兩樣野好抗佢, 如果睇到佢無問題, 就直接比佢升p1

Hi Easyma & Zimba,
My son is existing K3 student and I was in the same situation as you. My son was borned in Dec and he finished K1+K2 in one school then he changed to other school to finish K2+K3. My son not even know he was repeated in K2. You can see how naive he was.
But your son seems more mature than mine as he's intent on becoming K3 student. Furthermore, there are a lot of activities & topics related or co-related to primary school life. My oponion is better not repeat in K3.

‹ 上一主題|下一主題