用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華德學校VS九龍塘華德,邊間好D?
樓主: LAMPIKSHAN
go

華德學校VS九龍塘華德,邊間好D? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+elvisBB+於+16-06-03+發表如

原帖由 wballp 於 16-06-03 發表
可否share 下點滿意?真心想知。謝謝您
如果滿意就細女都去華德啦,無跟阿哥去咗sfa ...

回覆:sissysze 的帖子

sfa神校。有咁嘅選擇又唔奇。

引用:Quote:原帖由+wballp+於+16-06-03+發表可否

原帖由 sissysze 於 16-06-03 發表
如果滿意就細女都去華德啦,無跟阿哥去咗sfa ...
你對華德又好了解?且分享一下好嗎?

回覆:sissysze 的帖子

我想講點解我選SFA,第一小朋友係獨立個體,邊間較適合我囡,我都會跟佢性格而選擇,第二,我上年知道左SFA收而貪心想博MCS,所以放棄左自行必收生的位,當然派左去黃大仙啦!我唔覺得我細女唔選華德,代表我唔鍾意或者我唔滿意佢,我仔同女都各自讀得非常開心。有老師同我講過近50%入英中,但都一定有人話九龍城入英中唔代表係band 1或者英中都唔一定係band 1架啦!所以我都無謂講太多,SFA都有弱的學生,華德都有叻仔,大家其實無需太計較呢d數字,找到合適的學校,大池同小池都無咩所謂!

引用:我想講點解我選SFA,第一小朋友係獨立個體

原帖由 elvisBB 於 16-06-03 發表
我想講點解我選SFA,第一小朋友係獨立個體,邊間較適合我囡,我都會跟佢性格而選擇,第二,我上年知道左SFA ...
好清楚。謝謝分享

回覆:華德學校VS九龍塘華德,邊間好D?

舊華德派過一本學生校外得獎刊物話今年60%派英中,
列出的英文中學中陳瑞祺應該唔係band one,
有幾多成學生派band one 中學,可以打個折估算一下。

引用:+本帖最後由+bwsthomas+於+16-6-4+03:31+編

原帖由 bwsthomas 於 16-06-04 發表

派得幾好喎

我唔識計咁多%的數字, 用家親自感覺係最直接. 我係舊華畢業生, 我仔而家係新華小一, 返學第一個月已經話好喜歡呢間學校, 老師用好多獎勵卡去鼓勵同學努力, 做錯究會給予機會, 老師當然有好有唔好, 間間學校都一樣啦~  功課唔太深, 起碼我仔冇喊住做.
至於成績, 上年的確最小有6成家長表示小朋友入到band 1 中學, 我唔識計咁多數, 只知道小朋友讀得開心, 學校成績又不是差, 我好滿意! 住得係九龍城/樂富既人, 都知道華德係 咁年來的地區好學校, 記得當年學校爭取入41區(因為地址係處於分界位), 上上下下都好開心!
我唔明點解有咁多人鐘意唱衰2間華德, 只係因為小D人去叩門, 佢機會大D? 我唔知, 對我來講, 仍然相信EK係有好人, 唔係下下算住人, 比個TUM人踩落去, 呢到先run得長久!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+bwsthomas+於+16-6-4+03:31+編

原帖由 bwsthomas 於 16-06-04 發表

我仔係呢界畢業,如没有记错最初回校取成績,A班精英班應該入晒英中,我知有2個st.paul coed,2個ls,1定2個九华,1個英皇/spb,幾個德望,|個伊中/女英華/男英華.............其他班不太清楚,知有wfn,ms...但肯定派得好好,而老師在五六年班都會非常緊张學業。

引用:我唔識計咁多%的數字,+用家親自感覺係最直

原帖由 eesmile 於 16-06-04 發表
我唔識計咁多%的數字, 用家親自感覺係最直接. 我係舊華畢業生, 我仔而家係新華小一, 返學第一個月已經話好 ...
相信大家唔係踩。

新華係一間好學校,但band1率差強人意係事實。父母唔好好計劃,到升中先接受現實只會令你自己失預算。之前已經有網友呻以為級20左右穩係band1可惜唔係。詳情已經忘記,建議爬文看看。

何不直接到新華德的學校問相關升中資料呢?

有d 資料可能學校有相關刊物的,
好似上面舊華德嗰本,
我選中學時都去了好幾間學校拎,
學校網頁未必有。

其實學校呢本校刊年年都有同派,我印象中年年差唔多,如果家長想選,可以開放日去攞

引用:其實學校呢本校刊年年都有同派,我印象中年

原帖由 elvisBB 於 16-06-04 發表
其實學校呢本校刊年年都有同派,我印象中年年差唔多,如果家長想選,可以開放日去攞

...
想知新舊華德開放日大約幾時呢?是否會一齊搞?

liliankaykay 發表於 16-6-4 15:40
想知新舊華德開放日大約幾時呢?是否會一齊搞?
應該唔會一齊搞卦
舊華德開放日應該在12月,
2015年是在12月19日的。

回覆:bwsthomas 的帖子

謝謝!

引用:Quote:原帖由+eesmile+於+16-06-04+發表我

原帖由 siden 於 16-06-04 發表
相信大家唔係踩。

新華係一間好學校,但band1率差強人意係事實。父母唔好好計劃,到升中先接受現實只會令 ...
朋友舊年新華德畢業,全級40名內,老師話係band two,佢亦只選band two中學,最終入咗band two中中。咁如果有六成係入英中,我朋友唔知會唔會係六成以外呢?

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-06-04+發表相信

原帖由 karen55407 於 16-06-04 發表
朋友舊年新華德畢業,全級40名內,老師話係band two,佢亦只選band two中學,最終入咗band two中中。咁如果 ...
舊華德我就唔知

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-06-04+發表相信

朋友舊年新華德畢業,全級40名內,老師話係band two,佢亦只選band two中學,最終入咗band two中中。咁如果 ...

學校一級得60人?

上面張相60%派入英中係舊華德。

‹ 上一主題|下一主題