用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自尋煩惱?
樓主: mo-b
go

自尋煩惱? [複製鏈接]

回覆:自尋煩惱?

會唔會考慮下同個女分析一下兩間學校的pros and cons,從中了解一下她的想法。講真,一d11,12歲人仔已經有自己的想法,家長的責任就是指導,引導。
小朋友的想法:因為男女校嗎?學習的模式?朋輩的影響?
家長的想法:成績會變差?子女讀傳統名校的虛榮心?男女校?畢業生網絡?
溝通,磨合,是非常重要的,畢竟呢個世代既小朋友一d都唔易做,父母真的要放下自己的堅持,試一試聽下他們的心聲。

回覆:mo-b 的帖子

其實如果女女好唔願意升返上自己中學,真係勉強冇幸福。尤其中學大部分收返原本小學既學生,如果女女本身同同學仔關係唔算好,好難期望中學時能打返入同學圈子。我估女女為「逃離」直屬中學,所以有學校收就想去。不如樓主同先生先放低上直屬中學這option,同女女傾下其實除左呢間直資,有沒有其他學校想讀?自行果間喜歡嗎?是否想讀男女校?大抽獎時選這校甚至去叩門願意嗎?

中學選校,真心覺得要聽小朋友意見。中學時期是反叛期,如女女放唔低、覺得是父母迫自己上直屬中學,反叛起黎真係有排煩。如果傾完一大輪,阿女都仲係連選其他b1中學都唔肯,係都要入呢間直資,就畀佢讀啦,以女女既成績,在學校一定會係出類拔萃,有很多表現自己既機會,有自信、讀得開心,成續就會好,最終考DSE時成績未必會比留在直屬中學差好遠

回覆:WinnieCatCat 的帖子

引用:其實如果女女好唔願意升返上自己中學,真係

引用:升南區嗰間band+1A,+直資××(東九龍),免開

回覆:samuellor 的帖子

回覆:samuellor 的帖子

如果佢咁唔想升直屬中學,有得揀而唔比佢揀,至怕反彈力強大。b1A 學校又如何,唔讀你吹佢唔脹。家長真係要先放下成見,聽聽女兒心聲。未來6年女兒在學校嘅時間多過在家啊。

回覆:mo-b 的帖子

話時話,我記得7號唔註冊offer就冇左,有得返轉頭咩?

她覺得學校傳統又悶又嚴,提吾起學習興趣,老師惡,功課多又辛苦,吾想見番同一班人,框住左,她說希望讀得開心啲,去全新地方,以全新面貌,悉放自己

引用:她覺得學校傳統又悶又嚴,提吾起學習興趣,

原帖由 mo-b 於 16-03-19 發表
她覺得學校傳統又悶又嚴,提吾起學習興趣,老師惡,功課多又辛苦,吾想見番同一班人,框住左,她說希望讀得 ...
既然如此,更加應該讀自己喜歡的學校!

書係佢讀,做父母同佢一斉做完分析後,應該比返佢自己揀,十一二歲人,話大唔大但亦唔細,佢地有一定的分析能力架啦。身边有个朋友家長,亞女考左入神校,亞媽被神校兩个字吸引着,第一時間幫亞女去辦註冊,誰不知到考分班試時亞女自信心跌入谷底,未入学已冇晒自信,唔係因為果个女仔成績唔好,而係佢性格跟本唔適合間神校,結果……个女仔未入学已經係惡夢的开始

報咗直資,
人哋收你小朋友,
你又唔比小朋友去讀,
呢個咁「苦心」嘅行為,
11、12歲嘅小朋友有幾多個接受到
呢個唔「on車」?
尤其係佢in完好可能已經鍾意咗間直資,
你硬係要「棒打鴛鴦」⋯⋯

回覆:tung_yan0623 的帖子

mo-b 發表於 16-3-19 15:12
她覺得學校傳統又悶又嚴,提吾起學習興趣,老師惡,功課多又辛苦,吾想見番同一班人,框住左,她說希望讀得 ...
阿女識得咁講,佢似乎俾妳地做父母既更識諗。其實除咗歷史同名氣外,我又唔覺聖X有咩係出色過匯X東九好多。
不過算啦,過咗註冊日都返唔到轉頭,唯有大抽獎一心一意搏英華女或者聖提女子啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能發揮得更好,又體會她對母校感受, 但是母校是否如她想像般差?新校又是否如想像中好!她亦說不出喜歡新校什麼,是否只因心理害怕而找個水泡呢?
我認為取決於遇到什麼老師,什麼朋友,未試過也是靠想像,

引用:我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能

原帖由 mo-b 於 16-03-19 發表
我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能發揮得更好,又體會她對母校感受, 但是母校是否如她想像般差?新 ...
恭喜有個懂思考女兒

回覆:elbar 的帖子

‹ 上一主題|下一主題