用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果KM收左,放棄SC ...係咪
樓主: Candygo
go

如果KM收左,放棄SC ...係咪 [複製鏈接]

回覆:如果KM收左,放棄SC ...係咪

Km幾時出result?

4月30前

引用:4月30前

原帖由 Candygo 於 16-03-17 發表
4月30前
Thanks

引用:Quote:原帖由+aarhusbaby+於+16-03-17+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-17 發表
而家好像無事啦
去劍鳴版看看吧

I'd choose SC due to its reputation but of course KM is also a very good school!

Candygo 發表於 16-3-17 18:34
4月30前
SC 4月9日要註冊
又要交雜費, 自動傳賬受權

想讀KM, 都要去SC比錢先, 買個保險

hppa    發表於 16-4-20 00:13

引用:Quote:Candygo+發表於+16-3-17+18:34+4月30

原帖由 kagakenji 於 16-03-18 發表
SC 4月9日要註冊
又要交雜費, 自動傳賬受權

我的話唔會揀km, sc  100% 上k 1 而且happy learning, pn何必谷到咁盡

I vote KM

回覆:千語mami 的帖子

Sc pn已不是直升上K1了

當年帶小女去面試Kg,第一次有機會進入SC,面試後我覺得一定唔會選擇(純粹自己認為不適合),所以收到offer我們都沒有去註冊。
我自己從來都不會用名氣去選校。我認為選擇學校應以適合小朋友最為重要。

hppa    發表於 16-4-20 00:14
mamaokasan    發表於 16-3-23 01:04
Candygo    發表於 16-3-18 17:57

引用:當年帶小女去面試Kg,第一次有機會進入SC,

原帖由 lovelinda 於 16-03-18 發表
當年帶小女去面試Kg,第一次有機會進入SC,面試後我覺得一定唔會選擇(純粹自己認為不適合),所以收到offer ...
可否分享下邊方面令你覺得不讀

回覆 lovelinda 的帖子

可以分享下點解不適合嗎,我也正在選..

我自己不喜歡入面的環境而已

引用:我自己不喜歡入面的環境而已 +

原帖由 lovelinda 於 16-03-18 發表
我自己不喜歡入面的環境而已
咁樓主睇返鍾意邊間環境,特別是小朋友鍾意邊度,邊度發揮得好啲,就考慮果間。我自己不喜歡SC主要覺得收生標準好怪,令人覺得好多人靠關係入去。咁果啲人自然一路讀一路有佢地既影響力。我無讀過唔知啦,我有朋友間學校就出現了一些優異獎,同分既或或低分過佢小朋友而頒左俾其他人。作為小朋友,作為家長真係勁慶。咁無計,佢一句「我有我獨特既標準」你吹佢唔漲。大把人爭個位,你唔like自己退學囉......

hppa    發表於 16-3-19 03:38

引用:Quote:原帖由+lovelinda+於+16-03-18+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-19 發表
咁樓主睇返鍾意邊間環境,特別是小朋友鍾意邊度,邊度發揮得好啲,就考慮果間。我自己不喜歡SC主要覺得收生 ...
我都覺得收生標準好怪,2nd in可以兩分鐘唔夠就知個家長或者小朋友適唔適合. 感覺上好似剩係睇你外觀,或者睇份form(父母background)已經知你適唔適合..

hppa    發表於 16-3-19 03:39

回覆:dadamatrix 的帖子

我唸每一間學校都一定有內定收生,好正常。如果你自己開學校,你都一定會有親戚朋友想讀,而留個位俾佢。SC得一間收300個,就算留50個都算少。維記起碼有8成係佢自己playgroup d 學生。就算KM我相信都一定有留位俾親朋好友同教職員。就算我地搵工都會啦!

至於你話2nd in得兩分鐘,我覺得呢個係睇自己有無把握機會,人地問你一條問題,無限時叫你兩分鐘答完。 我同老公都有答,每人起碼講3分鐘,一條問題都答左6分鐘,兩條問題都過15分鐘。同埋我覺得老師係有睇小朋友當日表現,我答得耐dd,老師就多d觀察到小朋友表現。

大把學校只有一round interview, 仲要group in,個個小朋友做得都差唔多, 更加唔知收生準則。

Cutekillq 發表於 16-3-19 00:03
咁樓主睇返鍾意邊間環境,特別是小朋友鍾意邊度,邊度發揮得好啲,就考慮果間。我自己不喜歡SC主要覺得收生 ...

支持你嘅睇法,有d人喜歡間學校,維護到出晒面嘅都唔需要太在意, 唔認同佢嘅做法,乾脆唔讀也罷。最緊要小朋友讀我6開心, 家長又放心而又舒服

引用:我唸每一間學校都一定有內定收生,好正常。

原帖由 Milkpigmama 於 16-03-19 發表
我唸每一間學校都一定有內定收生,好正常。如果你自己開學校,你都一定會有親戚朋友想讀,而留個位俾佢。SC ...
或者我expect 既second in係雙向式既溝通,而唔係單向式既自我吹水,所以我把握唔到機會....

引用:我唸每一間學校都一定有內定收生,好正常。

原帖由 Milkpigmama 於 16-03-19 發表
我唸每一間學校都一定有內定收生,好正常。如果你自己開學校,你都一定會有親戚朋友想讀,而留個位俾佢。SC ...
同意,無謂再深究點解人得自己唔得了。改變唔到嘅,就唔好再花時間。

‹ 上一主題|下一主題