用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 加入管弦樂團對小一考學校有幫助嗎?
樓主: ngngachun
go

加入管弦樂團對小一考學校有幫助嗎? [複製鏈接]

回覆:加入管弦樂團對小一考學校有幫助嗎?

或者咁講啦,幼稚園入管弦樂團唔係冇可能,但要付出很多。我認識的那位小朋友唔係音樂資優,媽媽也唔識音樂,但媽媽安排了下列訓練給她:
1. 找一位名師每個星期指點她拉小提琴
2. 找一個大學生姐姐每天到家陪練2小時
3. 星期六去所謂管弦樂團拉3 小時

試問一般小朋友點會有這耐力?那位小朋友都唔太喜歡拉小提琴,但她很聽媽媽的話,而且知道自己有一樣樂器叻過同學咁多都有些優越感,所以先肯繼續。至於她能否拉到高年班,我有些保留,因為咁練法真係會磨滅左佢對音樂的興趣。

值得留意係如果父母懂音樂的,絕不會這樣訓練小朋友,因為他們明白這是有反效果。你們不防留意下坊間很小年紀便彈奏得很勁的小朋友,除非佢自己係音樂資優,如果唔係,他們的父母通常唔懂音樂。
我自己認為如果為了考小一,這些訓練實在唔值得,又冇保障,不如同佢去多啲博物館、圖書館仲有用。

利申:我自己業餘有玩音樂,我有安排小朋友學樂器,但純粹為音樂興趣而學,沒有考級,沒有參加管弦樂團。小朋友考了6間學校,有5間收,現在已小一了。

引用:請問有無小朋友被選中進入靈糧管弦樂團??

原帖由 ngngachun 於 16-03-03 發表
請問有無小朋友被選中進入靈糧管弦樂團??學團練習辛苦嗎??跟日常上堂有多大分別??另外請問若進入了學 ...
如果考入演藝,估計幫助會大很多

引用:+本帖最後由+myfanwy+於+16-3-4+11:17+編輯

原帖由 myfanwy 於 16-03-04 發表

或者咁講啦,幼稚園入管弦樂團唔係冇可能,但要付出很多。我 ...
多謝意見,其實本人也唔適音樂,先前也只係有興趣班就問問小朋友有無興趣,佢話好想吹,那我們就讓他學習。
一心只係玩,但半年時間,佢回家後他很有心主動找玩樂器,吹到不對,也但自己再試。半年多時間,大多日子都能每天讓他玩十五分左右。
完全無想過考什麼樂團,只因導師說他進度好,所以主動邀請佢入樂團。本人因為完全無接觸音樂,所以才担心會否有壓力only。。。。

回覆 marcuscyrus 的帖子

朋友兒子入了APA, DBSPS 1 tick OK

回覆:小Monkey 的帖子

APA是什麼??

小Monkey  演藝  發表於 16-3-4 13:38

我女兒今年K3,在學校的樂器班學cello,也有參加靈糧管弦樂團。正如靈糧堂一向讓孩子自由發展,不會催谷。事實上進度是頗慢的,學了一年多也沒有預備考級。樂團可以說是配合樂器班的活動,因為只有自己學樂器孩子會覺悶。樂團可以樣小朋友一同玩、一同練習。參加樂團只是逢星期六回校練習兩小時,在家每日只是多練幾分鐘,多練習一、兩首歌。樂團亦會安排小朋友在學校和(有一次)在外面表演。這些表演絕對不是要show off小朋友的本事,而是讓小朋友有一個目標。因為小朋友對表演都很興奮,練習也更加努力。

至於對考小一的影響,由於樂器班和樂團不是很高水平,絕不能和外間K3已有幾級證書的小朋友比較,所以可以說沒有幫助。但參加樂團所培養到的合作精神、自信、恆心,又怎能用考到多少間小學來量化呢!

小Monkey    發表於 16-3-4 13:37

引用:我女兒今年K3,在學校的樂器班學cello,也

原帖由 米米噢 於 16-03-04 發表
我女兒今年K3,在學校的樂器班學cello,也有參加靈糧管弦樂團。正如靈糧堂一向讓孩子自由發展,不會催谷。 ...
謝謝,這正是本一想見到的情況

引用:APA是什麼?? +

原帖由 ngngachun 於 16-03-04 發表
APA是什麼??
演藝學院

回覆:niclicma 的帖子

咁小就可以考演藝學院啦。。。真係唔知。。。。

回覆:加入管弦樂團對小一考學校有幫助嗎?

咁DPSPS又係什麼??

米米噢 發表於 16-3-4 13:21
我女兒今年K3,在學校的樂器班學cello,也有參加靈糧管弦樂團。正如靈糧堂一向讓孩子自由發展,不會催谷。 ...
Hi 米米噢,請問你女兒是在K2時已加入靈糧管弦樂團嗎 ?  老師是否每種樂器都會挑選幾個學生 ? Thanks。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 ngngachun 的帖子

Sorry, 應該係DBSPS, 男小拔

引用:回覆+marcuscyrus+的帖子 朋友兒子入了APA

原帖由 小Monkey 於 16-03-04 發表
回覆 marcuscyrus 的帖子

朋友兒子入了APA, DBSPS 1 tick OK
APA 有幼稚園的programme?

NO, 小朋友是外面學violin, 然後考入去

Ocean419 發表於 16-3-4 16:43
APA 有幼稚園的programme?
有的嗎? 點解我上佢哋個網搵唔到的?

Yanamami  it was a question......  發表於 16-3-4 17:47

引用:NO,+小朋友是外面學violin,+然後考入去

原帖由 小Monkey 於 16-03-04 發表
NO, 小朋友是外面學violin, 然後考入去
即係冇age limit 只要能力夠高幼稚園生都可以join APA 樂圑?我真的冇諗過APA會有幼稚園成員,一直以為係for 中學畢業生的選擇

Yanamami  我只知小學生programme~  發表於 16-3-4 18:10

回覆:Ocean419 的帖子

I believe they are talking about APA junior programme

回覆 myfanwy 的帖子

應該是beginners or pre-junior program

He is in APA Pre-junior

回覆:Ocean419 的帖子

In 2016-17, no more violin beginner for APA and pre junior's is now for talents in primary school (used to be age 5-8).  So, if APA strictly followed the requirements, u can't be accepted by APA junior music programme before applying primary school from now onwards.

http://www.hkapa.edu/f/page/2044/Junior%20Music%20Prospectus%202016-17.pdf

‹ 上一主題|下一主題