用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒小,SFA, TSL, CKY
樓主: bblove100
go

軒小,SFA, TSL, CKY [複製鏈接]

回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

4間都係好學校,是旦一間都唔會錯。
如果單看語境,CKY會較好吧。但課外活動都可以有語境的,只要選好的老師,小朋友係唔會忽然唔識講,如果個興趣班係英語,佢會學得好快好好。
但樓主要Band1中學,應該不是想要行IB。CKY好,但學費都貴,而且後路只有國際學校同出國,所以一定要很喜歡。
相信冇邊間唔洗補,除非小朋友好叻。
軒小,SFA同TSL有往績小朋友都入到好中學。但邊間開心D,邊間谷D,樓主考之前都應該有了解過,啱唔啱自己小朋友,啱唔啱家長。
聽得最多SFA出去補習,個個星期去一D中心都見SFA。

簽名被屏蔽

引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-25+21:29+

原帖由 布希亞 於 15-11-25 發表
一個月得4小時?仲要550一小時,被人呃啦
想英文好簡單,多講多多講多講,唔係五百蚊一小時幫到你
我答緊你你的假設性是⋯⋯錯了!!!不是答你有冇吡人𠱓!!!咁大個人是否吡人𠱓,我自己知。。。如果你覺得$550/1小時,純正英國人,劍橋大學,汽車工程畢業的老師而唔值,我更加覺得你是⋯⋯食米而不知米貴,所以你覺得現世代$4k好大!!

回覆:sukitelfold 的帖子

樓主不好意思,離咗題。。。入正題,我個人覺得應該選軒小,望主QC,自己諗惦怎樣提升英、普口語及中文,培養課外閱讀的良好習慣,打好底上到QC靠自己更上一層樓!!!

回覆 sukitelfold 的帖子

agree with u, language learning environment is very important.

回覆:bblove100 的帖子

但⋯⋯⋯有英文語境,多數有副產品便是中文不到位!!!坊間亦有唔少例子如⋯⋯TSL、CKY、聖瑪加利等,除非你一心想出國唔去面對DSE,如果唔係⋯⋯總要面對死亡之卷中文,個人覺得救英文容易過救中文,身邊亦有不少例子,小朋友遇上中文,自動反彈!!!所以一入豪門深似海,要什麼自己會最清楚,四間也是很好的學校,四間也有朋友仔讀緊!!!

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-11-25+19:56+編

4K都唔係咁見洗

簽名被屏蔽

引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-25+21:46+

有心學英文,聽英文歌看英語劇看英文報紙一樣可學好,而且零消費,問題關鍵是你有沒有興趣,有興趣的自然會 ...
只睇唔講 ???

引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-25+21:46+

有心學英文,聽英文歌看英語劇看英文報紙一樣可學好,而且零消費,問題關鍵是你有沒有興趣,有興趣的自然會 ...
唉⋯⋯講呢D?!沙頭角亞水都知啦!!!小朋友的「興趣」建基於「比同輩叻及優秀」,咁點樣令小朋友自我感覺叻及優秀?!這才是重點。。。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-25+22:34+4K都

學埋琴多數唔夠
只計補習都未必夠,當然,可以睇住荷包去洗

講真既,學校重要過去操卷,只要經過參加過超級一號中學面試,就明白英小優勢何在

kwansara  超級一號是什麼 ?  發表於 15-11-26 11:44
tianyingmama  完全同意  發表於 15-11-25 23:23

引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-11-25+發表有心

原帖由 sukitelfold 於 15-11-25 發表
唉⋯⋯講呢D?!沙頭角亞水都知啦!!!小朋友的「興趣」建基於「比同輩叻及優秀」,咁點樣令小朋友自我感 ...
咪係,D坊間認為好既津校唔係只鬥睇講寫,係鬥边個睇講寫最叻,即係跑步鬥壓線技巧,跑得快係基本要求!!!

回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

睇你最想要咩...俾我會膚淺地揀軒小,派位好之餘,仲連個孫都能受惠

其實4間都幾唔同,你知自己最想要咩、錢又唔係問題嘅話,唔難揀

引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-11-25+發表有心

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-25+發表講真

原帖由 tingshun0135 於 15-11-25 發表
可以分享多d嗎
ㄧ個英文group discussion, 可能會見到D um um um, 英小chur出機會大好多,靠睇電視可能會弱D,可能乍

bblove100 發表於 15-11-25 18:25
軒小課程一般,中文小學,頭三十名派中學有機去QC, 中上有機去聖公會鄧肇堅中學

SFA課程快及深,英文小學,深 ...
今年係自行階段入到軒小, 除咗必收生, 就只有old boys/girls既子女.

如果對母校咁多concern, 點解要報?

要搵好語境既小學, 軒小附近有兩間免費既津校添, 其中一間外號地球村學校自行報佢地得10分都一定入添!

如果你要入傳統學制既所謂B1中學, 係現行機制下, 至少要中英數常四科都平均地高分先可以, 只有英文得既話係無用既.

你其實應該選CKY, 或者其它國際學校.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:布希亞+發表於+15-11-25+19:55+你要

原帖由 IGLOO 於 15-11-25 發表
如果每個月攞4K就可以學好英文,我第一個畀。
So true!

回覆 sukitelfold 的帖子

同意增值英文高昂費用. 但不同意孩子動力只靠感覺比人叻!
‹ 上一主題|下一主題