用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我們爲什麽要孩子功課好?
樓主: 200904
go

我們爲什麽要孩子功課好? [複製鏈接]

oooray 發表於 15-11-20 15:50
努力栽培子女而得到成果並非必然。說家長們幸運,正確不過。
咁任何時候都可以話係幸運lu,所有學業或運動有成就都係幸運者
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-20+15:50+努力

原帖由 MASAYA 於 15-11-20 發表
咁任何時候都可以話係幸運lu,所有學業或運動有成就都係幸運者
廣義來說,四肢健全,智力正常已算幸運。
玉不琢不成器,頑石遇上巧匠卻不成玉。
我當然不能抹殺家長努力栽培子女所下的苦功。

引用:回覆+palmchristy+的帖子 更本不應該check

原帖由 scyauchris 於 15-11-20 發表
回覆 palmchristy 的帖子

更本不應該check功課包括有無做齊, 小一開頭就話。重有唔應該因字寫得不達家長要 ...
我十分認同,我們小一就開始!

做功課,執書包,預備默書,測驗,考試都是那的責任。我們每晚只簽手冊,有晤明,唔識可以問,兩夫妻分工,大家都好輕鬆!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MNIF 發表於 15-11-20 16:21
同意,努力只不過係個安慰吧。
同時是不努力的借口
Learning to Read, Reading to Learn.

oooray 發表於 15-11-20 15:50
努力栽培子女而得到成果並非必然。說家長們幸運,正確不過。
對, 同一組DNA, 同一個栽培環境, 大女時我可以印印腳, 細女兩個月搞到我睇專科, 這時, 我才明白到, 大女雖然唔係top, 唔係best of the best, 仲有D蠢蠢哋, 但原來真係天父眷顧, 先可以有咁自律既寶寶。原來, 我都係一個幸運兒。

HaYi  是的, 不是講笑, 真心認同.  發表於 15-11-20 17:24

little_yolky 發表於 15-11-20 16:28
對, 同一組DNA, 同一個栽培環境, 大女時我可以印印腳, 細女兩個月搞到我睇專科, 這時, 我才明白到, 大女雖 ...

妳真係幸福,乜都唔駛做個女就自己搞掂晒
但不幸既係,次序調轉會更幸運

little_yolky  如果家姐同妹妹兩個次序調轉,我堅唔生第二個。  發表於 15-11-20 16:43

MASAYA 發表於 15-11-20 16:33
妳真係幸福,乜都唔駛做個女就自己搞掂晒
真係咁樣架, 小一開學時, 講咗俾佢聽應該點做點做, 然後頭兩個禮拜等佢瞓咗覺偷偷check吓佢有無做漏, 發現OK就唔再check了, 佢係一板一眼既人, 唔好望佢係大天才, 但如果好清晰咁指示佢點做, 佢就會100%做返出嚟, 不過唔好寄望佢會俾驚喜你有105%。

最初, 我真係以為只要指示清晰, 就個個小朋友都會好似大女咁架, 點知一到細女, 真係OMG!天父係公平既, 唔會俾晒兩個聽話乖寶寶俾你的, 係要考驗吓你先得。教育細女既過程, 令我既EQ不斷咁提升, 而且, 佢仲係我既一面鏡子, 因為C6話:細寶咪其實同你一模一樣囉。
吓!原來我咁惡頂架咩?

little_yolky 發表於 15-11-20 16:41
真係咁樣架, 小一開學時, 講咗俾佢聽應該點做點做, 然後頭兩個禮拜等佢瞓咗覺偷偷check吓佢有無做漏, 發現O ...
咁妳仲話大女暑假唔跟妳個planning? 咪咁唔知足

little_yolky  所以當時咪好嬲囉,真係鬧佢架。佢一直都係乖寶寶,無諗過佢會咁唔聽話打折做嘢的。   發表於 15-11-20 16:47

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-20+15:50+努力

原帖由 little_yolky 於 15-11-20 發表
對, 同一組DNA, 同一個栽培環境, 大女時我可以印印腳, 細女兩個月搞到我睇專科, 這時, 我才明白到, 大女雖 ...
有2件(或以上)嘅家長比較容易明白"幸福非必然"道理。一孩家庭中,成功栽培子女的家長自會容易傾向"努力=成功"的方程式是理所當然。

little_yolky  第二個上小學之前,我都以為係架。諗諗吓,依家心跳又加速了。  發表於 15-11-20 16:48

引用:Quote:MNIF+發表於+15-11-20+16:21+同意,

同時是不努力的借口
倒轉睇,努力是因,成功是額外回報。

HaYi  agreed! 不會不努力, 只是不要求結果  發表於 15-11-20 17:25

oooray 發表於 15-11-20 16:45
有2件(或以上)嘅家長比較容易明白"幸福非必然"道理。一孩家庭中,成功栽培子女的家長自會容易傾向"努力=成 ...
我都有兩件,仲要唔同性格,一個快上手,不過上手後就會hea,但清楚乜野應該做乜野唔應該做,另一個觀察型,睇過度過先做,仲會不停嘗試,不過明知唔好做都會去做
我得到既答案係,父母要更加努力去了解兩個唔同性格既小朋友要點成長,以為同種就用同一種方法,輕輕鬆鬆等運到,就睇下好唔好彩喇

HaYi  同你一樣, 2件好不同, 好彩細的好似受教D..幸運地算好次序..  發表於 15-11-20 18:07
little_yolky  你有個FTM好老婆,差好遠的。  發表於 15-11-20 17:11

oooray 發表於 15-11-20 16:49
倒轉睇,努力是因,成功是額外回報。
青春期好多失敗例子係「我唔係做唔到,我只係冇努力」
話說回來,通常討論既係成唔成功,努唔努力一般少理

MASAYA 發表於 15-11-20 15:26
如果有個有責任心既小孩就係幸運既父母,未免太抹殺佢地既努力呱?

我兩個小朋友, 兩個的能力、性格、品行極不同, 所以我相信先天影響大過後天好多。

大果件功課/溫習不大問題, 但每日一打開佢書包真係c都滾; worksheetfolder唔放, 塞到爛哂, 筆又唔放筆袋直接掉入書包, snack bag又餅碎又垃圾, 書包又鉛筆碎又垃圾, 冷衫開學到e+來回唔見廿次, 帶兩本好重既圖書返學無還又帶番黎, 重話一日罰5毫子「咋嘛」, 我鬧到佢訓覺都繼續鬧。我相信呢方面我再努力佢都不及細果個。

細果個真係好乖, 自理好, 有手尾好多, 但能力、記性無大的強, 學術方面要我們花點時間, 希望佢上到小學個情況不會像我想像的糟唔係我真係會離家出走…. 我相信呢方面我再努力佢都不及大果個。

little_yolky  你大果個仔嚟架?  發表於 15-11-20 17:13

傻太 發表於 15-11-20 16:57
我兩個小朋友, 兩個的能力、性格、品行極不同, 所以我相信先天影響大過後天好多。
大果件功課/溫習不大問 ...
問題係點解要將兩個小朋友變到差唔多?小朋友特質唔同正常過正常,不過教育方向唔一定要大改

little_yolky 發表於 15-11-20 16:41
第二個上小學之前,我都以為係架。諗諗吓,依家心跳又加速了。
唔通難教妳會發棄?

回覆 palmchristy 的帖子

該說要面的小孩一定交齊功課, 日日行出去老師到冩red marks好無面。我女最高記錄5日red marks, 當然有丙佢, 不過我唔會幫佢。功課重改有三次, 是抄寫詞語。唔想不停抄寫, 佢咪小心d囉。
P3多左功課, 我開頭要睇睇, 現在又不理。其實給老師批改, 錯左佢先記得。

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-20+16:45+有2件

我都有兩件,仲要唔同性格,一個快上手,不過上手後就會hea,但清楚乜野應該做乜野唔應該做,另一個觀察型 ...
我嗰2件都一樣。似乎大部份2件家長都有同樣情況。我每日都學緊野。呢期我嘗試讓佢地正面學習對方長處,取長補短。

MASAYA 發表於 15-11-20 17:03
問題係點解要將兩個小朋友變到差唔多?小朋友特質唔同正常過正常,不過教育方向唔一定要大改 ...

第一, 我只想話先天因素緊要過父母努力。

第二, 我無要佢地一樣或差唔多, 始終佢地係兩個個體; 只係「如果」佢地既弱項可以進步到對方咁, 我既世界一定會更美好。

little_yolky  係!如果家姐D數學好似阿妹咁好,阿妹D中英文好似家姐咁好,咁就天下無敵了。   發表於 15-11-20 17:34

你有個FTM好老婆,差好遠的。
咁又係,可以分工合作,佢教點做家務同生活常識,我教點讀書學習
‹ 上一主題|下一主題