用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 little Aristle
樓主: puichingforsure
go

little Aristle [複製鏈接]

回覆 RMH 的帖子

好同情你囉,而家仲有冇上咩PLAYGP,介紹下!!

我囡囡由佢8個月上到而家5歳,好多人都問我好唔好,我只是當囡囡其中一個課外活動,係上得幾開心,尤其bb的時候我覺得inspired到我個女,進步得好快,而且學的野程度一定比同齡的小朋友高,佢地的班由B1-PG2八級,雖然話升班係因應個人能力而升,但其實我覺得佢地個課程係cycle咁重複,所以你一星期上兩堂同一星期上一堂係無分別,上兩堂就約半年升一級,一堂就一年升一級。而consultant可以令家長更加清楚小朋友上堂狀況,同埋吹下水,但如果諗可以幫到選擇學校或interview,最好都是去面試班,因為所有local名校都是in中文,除非心儀國際學校。到左比較高級的階段,上堂就唔似B1-T2從玩樂中學習,上堂就不停做練習,如果係無乜心機同時間的家長係幾好,但囡囡就無以前咁enjoy,而且consult成日叫返屋企溫書,完全無理佢。反而校監對上小學的家長很上心,親身與家長跟進升小學策略,她很有熱誠同經驗,值得一讚。不過都講句公道說話,上任何課程都要持之以恆先有成果,我覺得上幾堂就話人又貴又唔好就唔係幾公平。而囡囡上過其他PG如artplus同tommybee都覺得無用同幾廢,這個是比較好。

引用:我囡囡由佢8個月上到而家5歳,好多人都問我

原帖由 jane__411 於 16-04-07 發表
我囡囡由佢8個月上到而家5歳,好多人都問我好唔好,我只是當囡囡其中一個課外活動,係上得幾開心,尤其bb的 ...
同意。
確實個校監miss Wu 係好好,佢冇必要比自己電話人,仲同我傾成15分鐘同我分析選校,意見比較貼地。

引用:Quote:原帖由+jane__411+於+16-04-07+發表

原帖由 lvmh88 於 16-04-07 發表
同意。
確實個校監miss Wu 係好好,佢冇必要比自己電話人,仲同我傾成15分鐘同我分析選校,意見比較貼地。

...
咁又唔可以話冇必要,佢真係名校"校監"咩? 咪又係自己生意...

引用:Miss+Ho+呀,嗰排d+group+日日講。嗰個aris

原帖由 gbbabysheep 於 16-02-29 發表
Miss Ho 呀,嗰排d group 日日講。嗰個aristle consultant 同 個 Center Manager 同d aristle 家長 喺誠品 ...
Art plus一樣唔掂。我弟婦個女返左5堂,hea教。有次仲有個家長上去踩場,狂鬧佢地over promise

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-04-07+發表同意

原帖由 mavh 於 16-04-09 發表
咁又唔可以話冇必要,佢真係名校"校監"咩? 咪又係自己生意...
Agree! 根本只係一盤生意。
我都有比仔仔返playgroup, 但just for fun, 好過係屋企一個人玩,過下群體生活。
我之前有返little Aristle, 亦係miss ho follow.
佢真係好熱心,佢當日離職係無叫我轉去另一個Centre。但我一樣係little Aristle refund 左,原因係佢地衛生意識好差,仲推卸責任。呢一點令我好失望。
其實我係buy 佢地嘅教學方式,仔仔亦返得開心,所以就再報返同類形嘅Socratic, 環境乾淨好多,仔仔亦學多左好多生字。都目前為止係滿意嘅。

引用:Miss+Ho+呀,嗰排d+group+日日講。嗰個aris

原帖由 gbbabysheep 於 16-02-29 發表
Miss Ho 呀,嗰排d group 日日講。嗰個aristle consultant 同 個 Center Manager 同d aristle 家長 喺誠品 ...
Miss Ho簡直係幹客。

無哩頭同家長講English, 但佢D英文真係。。。

Miss Wu就係有料嘅。  起碼sincere同唔會扮勁。

引用:Quote:原帖由+mavh+於+16-04-09+發表咁又唔

原帖由 oneonemama 於 16-04-11 發表
Agree! 根本只係一盤生意。
我都有比仔仔返playgroup, 但just for fun, 好過係屋企一個人玩,過下群體生活 ...
連改個名都要抄人架!

Aristotle > Aristle

Socrates > Socratic.

有D肉酸喎!

希臘以外都有名哲學家的。

引用:Quote:原帖由+oneonemama+於+16-04-11+發表

原帖由 picture 於 16-04-11 發表
連改個名都要抄人架!

Aristotle > Aristle
商業社會,公平競爭

我又係返左半年就冇再喺Aristle繼續喇, consultant都幫唔到d乜, 剩係不斷叫我加堂, 之前未報嗰陣又話成日會見我, 又話有parenting tips, sign up左就成日搵唔到人, 我喺呢度攞到嘅tips仲豐富過佢講嘅~唉,哂時間哂錢!

後來想搵返尖沙咀嘅playgroup,方便接送阿B, 上左Socratic了解, 泊車就唔係咁就腳, 好彩誠品開左, 我喺海港城泊低架車, 可以經誠品電梯上去, 唔使dup雨,上到去環境就好好, 大好多~

15,16下都join左試下, 而家先知咩叫consultancy service, 好幫到我了解阿B, d suggestions我返屋企試過又真係work!所以so far我覺得幾好, 亦都會繼續讀。

Sometimes playgroup helps but you should also let him / her to do unstructured play

引用:我又係返左半年就冇再喺Aristle繼續喇,+con

原帖由 Babybaby15 於 16-05-28 發表
我又係返左半年就冇再喺Aristle繼續喇, consultant都幫唔到d乜, 剩係不斷叫我加堂, 之前未報嗰陣又話成日會 ...
你BB幾大?
我目前都滿意佢地嘅。
反而我係little gym又遇返之前一齊上aristle的家長,話aristle越來越差,佢完左都唔會再join

‹ 上一主題|下一主題