用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報K1區份問題
樓主: pigelle
go

報K1區份問題 [複製鏈接]

HauMiranda 發表於 15-8-20 13:53
要視乎間學校有冇宗教同埋舊生人數。如果學校有宗教,而小朋友又有相同宗教,就加五分(連適齡10分和首生子 ...
Thanks for your advise

宗教呢樣野其實係咪大部份家長都會同仔女去做?家長都要係信徒嗎?

引用:宗教呢樣野其實係咪大部份家長都會同仔女去

原帖由 pigelle 於 15-08-23 發表
宗教呢樣野其實係咪大部份家長都會同仔女去做?家長都要係信徒嗎?
以天主教學校為例,由於天主教有嬰兒領洗,所以天主教學校既宗教分只接受已領洗既小朋友,而小朋友要領洗,父或母必須係教友,小朋友仲要喺三歲前先可以接受嬰兒領洗。至於基督教,每個教會對宗教分或許有不同的介定,報之前最好問下心儀既基督教學校先。

回覆 HauMiranda 的帖子

家長寫自己有信教, 要證明嗎?

回覆:pigelle 的帖子

以天主教為例,每位教徒在領洗後會有領洗紙。如要帶自小朋友接受嬰兒領洗,父或母要提供領洗紙證明自己是天主教徒。當年我女女交自己表格去某天主教學校時,該學校不單要我提交小朋友的領洗紙副本,也要看看本人的領洗紙。
本人信天主教,所以不太清楚基督教的做法。

係咪Dad or Mum 都要係教徒先可以bring 小朋友去受洗?

引用:回覆+HauMiranda+的帖子 係咪Dad+or+Mum+

原帖由 pigelle 於 15-08-25 發表

係咪Dad or Mum 都要係教徒先可以bring 小朋友去受洗?

‹ 上一主題|下一主題