用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 为什么家长会变怪兽
樓主: lok1211
go

为什么家长会变怪兽 [複製鏈接]

回覆 karen55407 的帖子

我写错标题啦!

我唔多鍾意「怪獸家長」呢個名

karen55407 發表於 15-6-25 11:19
怪獸家長定義是:一次次對學校提出無理要求、不把老師當老師、妨礙正常學校管理的家長。

...
仲要唔睇清楚情況, 無上限地外加工作量俾小朋友, 令小朋友得不到均衡發展。

回覆 little_yolky 的帖子

咁我一定是怪獸家長, 阿囡拖長時間做功課。我罰佢不准在屋企做功課, 等佢手冊出現大量red marks,  小息都唔准佢做。

scyauchris 發表於 15-6-25 12:22

咁我一定是怪獸家長, 阿囡拖長時間做功課。我罰佢不准在屋企做功課, 等佢手冊出 ...
唔准响屋企做咁响邊度做?

不單香港,內地有很多非常富裕的家庭也落重本栽培孩子 (可憐同一個地方,還有很多孩子仍捱飢抵餓,連基本做人應有的條件、尊嚴也得不到保障)。
香港因為英國人管治有方,我們的孩子在教育和生活基本條件尚算不俗。只要你有才能,是可以在 "尚算公平的環境" 下發揮。
俗話說 "人比人,比死人" 。香港比別人幸福的是,我們現在仍可以在很多方面有選擇權,特別係自己孩子的教育。假如想孩子愉快學習,過一個快樂的童年,大可選擇那些採用活動教學的學校。如果孩子是有才華,最後都可以入到大學,或者成為一個對社會有貢獻的人。
個人覺得,在小學階段,即使入不到所謂神級學校也不用如塌天。既然某些家長有財力讓孩子参加六七類培訓班,就算只是入了一所  "較普通學校",他仍然可以用自己辦法栽培孩子。反正很多所謂神級學校,小朋友能夠成才,七成功勞都是因為家長。
熟知香港現況的人都知,現在很多 "普通band one"中學,雖然不是學界中的Hermes, LV..., 但入大學比例絕不比神級中學遜色,他們的學生在各方面的表現亦很優秀~
當然自己買了Hermes,又買得起,就不要問人為什麼為了個那麼普通的手袋排通宵。因為你是懂的! (只能說做父母有能力的話,一定希望比孩子最好,起碼是自己認為最好! )

回覆 jigsaw 的帖子

同意

我女只會聽學校老師話, 佢知返學係“must”。因為最近拖功課問題, 咪等佢欠交樣衰吓。我知課堂内有時老師比佢地做少少, 等佢感受吓要好有限時間完成。早上同學仔也禁止佢做, 其實一定會手冊有red marks.
我女可以好快完成功課, 我唔想返半天同全日也無分別。我唔想佢之後全部時間係書枱, 飯枱過。九月小三, 佢再咁樣我都幫唔到佢。
‹ 上一主題|下一主題