用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat VS Kentville
樓主: cody214
go

St Cat VS Kentville [複製鏈接]

回覆:cody214 的帖子

IB 就梗係sc 好的,KV 英文不是強項

引用:IB+就梗係sc+好的,KV+英文不是強項 +

原帖由 MELODY430 於 15-06-13 發表
IB 就梗係sc 好的,KV 英文不是強項
完全明白唒

Each parent has it own judgement and expectation from school.  Since SC does not meet your expectation then switch.
Beware, a lot of time.  How a kid did in primary school may depends on many factors apart from kindergarten.

cpc608  Well said  發表於 15-8-16 17:48

引用:Quote:原帖由+kllmtf+於+15-06-13+發表我今

請問是那個校舍?

引用:St+cat+同kv+賣點唔同,睇你buy+presentati

原帖由 MELODY430 於 15-06-13 發表
St cat 同kv 賣點唔同,睇你buy presentation skill 定學術,但是你小一主要考傳統,kv 是比較適應快的

...
Yes agree

介不介意講小朋友係幾月b同幾時報的?我都報了但沒有通知!

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-06-10+發表點

原帖由 cody214 於 15-06-13 發表
主因係校舍太舊配套太殘,講真老師質素大半為彩數,亞女PN老師都不太好但K1就無得彈,亦留意到我女兒問題比 ...

其實KV仲舊喎,呢兩間既賣點都不是校舍!正如有jm提出咗兩間既強項亦不同: KV學術強,SC 較著重presentation skills;叩門傳統津校可能要做券,KV的確有優勢!但如果考IB校如CKY, SC可能優算較高!我放了KV, 選了SC正因為我唔想太多功課!如果你想小朋友提早適應小一學習模式,課程學深一年,多啲功課做就選KV啦!KV都係近呢兩年先有NET, 亦不是日日有,但KV一向英文也不錯!要加強listening 及oral就可能要外補了,始終針冇兩頭利!

引用:+本帖最後由+99dogdog+於+15-6-14+00:37+編

原帖由 99dogdog 於 15-06-14 發表
KV campus 比 SC九龍塘campus 好D。kv campus 真係學校嚟,SC係似住宅改建,有D班房好奇怪的。

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-06-10+發表點

主因係校舍太舊配套太殘,講真老師質素大半為彩數,亞女PN老師都不太好但K1就無得彈,亦留意到我女兒問題比 ...
SC到K2, 有時好多功課,尤其到下學期,可以去到5~6頁,到時加埋assessment week, 你就嫌佢多嘢做。其實你都讀咗一年,應該明白sc嘅教學方向。如果仲未明,就應該搵啲高班啲嘅家長了解吓。我自己就覺得sc教嘢好有系統,好有辦法。好多時課外嘅嘢,又會不知不覺响課堂學咗。所以我覺得亞囡比我想像中識得好多嘢。

引用:Quote:原帖由+MELODY430+於+15-06-13+發表S

如係IB 又如何,請指效
睇返今年sc學校放嘅資料,唔少人考到有offer嘅係CKY. 不少同學家長都覺得,sc train嘅嘢,就好似訓練你小朋友去讀IB課程,一啲都唔係死讀就可以。

mannitol 發表於 15-6-14 01:15
SC到K2, 有時好多功課,尤其到下學期,可以去到5~6頁,到時加埋assessment week, 你就嫌佢多嘢做。其實你 ...
Kv k1的功課也不是太多,其餘所講的我也同意

cody214 發表於 15-6-13 14:28
Dorset vs norfolk, 前者環境的確好一些,兩間都是好kg, 各有賣點,kv 課程較著重操練,但跟得到父母就可以輕鬆點。但如你和你孩子已習慣了sc模式,除非你有什麼特別原因,轉去kv 可能會自討苦吃。

回覆:St Cat VS Kentville

樓主有D矛盾喎!又要怕功課少,功課淺,又想走IB!

IB 就是PYP years, 重啟發,少學術(你口中的功課少同淺)

當然,CKY 這種IB school 會比ESF 等international school 多D功課,讓家覺得安心D。  

但如果你思維不調整一下,畀你考到CKY, 見學校功課唔夠傳統谷校深同多,然後忐忑不安加10樣8樣野佢學咪既是本末倒置。

一句到尾,IB 就SC 好D,傳統就KV.

自己諗清楚先。

你只是聽聞,其實如果想小朋友多D機會可以貼堂的話,唔介意求其,咁就係會少。平均兩星期有一幅親子畫要交,過時過節唔少得,學校係靠學生的作品裝飾校園。

兩間升小也亮麗,最重要你要知小朋友是適合那一類型幼稚園,而你又不後悔!

今曰報章報導學術型和遊戲主導的幼稚園生比較,可參考吓!

引用:今曰報章報導學術型和遊戲主導的幼稚園生比

原帖由 HMmummy 於 15-06-15 發表
今曰報章報導學術型和遊戲主導的幼稚園生比較,可參考吓!
是否晴報?

回覆:Moonlight819 的帖子

應該是明報

引用:應該是明報 +

原帖由 elephantbaby 於 15-06-15 發表
應該是明報
請問有沒有人可post上來分享?

‹ 上一主題|下一主題