用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教德望 vs maryknoll 大家點選?
樓主: brother4
go

請教德望 vs maryknoll 大家點選? [複製鏈接]

brother4 發表於 15-6-7 12:08
好似德望英文好D。講關係估難,現今校長不是mcs敎師上,剛想番個方法,可直接交表給校長,但那方法切勿模榜 ...
MCS 英文水平應該唔會比 GHS差喎.....有25分都唔知母校水平如何...咁信心一般?? ~~~

回覆:請教德望 vs maryknoll 大家點選?

英文兩間一定OK,但多見德望插班mcs,很少見mcs插班德望,mcs多插班女拔。。。

問多少少mcs叩門考什麼,如小一同小二叩門?

小一不設叩門

引用:朋友可能是舊生想入番母校,25分不—定收硬

原帖由 brother4 於 15-06-07 發表
朋友可能是舊生想入番母校,25分不—定收硬,現德望K2時講可升上德小,正常oK先再想後路,另朋友叩門看天意 ...
你朋友個女是出年先自行入Maryknoll? 乜今年唔係25分收晒咩?

在我眼中两间只係洗唔洗俾学費同学生家庭背境組合不同~~無乜太大分别。只不过每间女校出黎既女仔都有果间学校既気質,你朋友会想阿女係MCS人気質?叩左收咪讀,唔收咪照上GH.洗乜自尋煩惱?佢梗係鈡意MCS先去叩啦,唔係自己攞黎煩?

回覆:Yanamami 的帖子

德望同mcs 氣質點分?mcs 分估看mcs自己手字,與別不同。

回覆:Dinosaur430 的帖子

朋友是德望幼小上,講明選德小,要放棄派位,所有朋友冇報派位,但佢現想叩門mcs

brother4 發表於 15-6-7 15:31
德望同mcs 氣質點分?mcs 分估看mcs自己手字,與別不同。
你问起我啦~~SPCS叫自己Paulinian, SMCC叫目己St Marian......间间女校既女仔唔係都有自己特性嗎?之前有帖又見人話英华女斯文低調,亦有話DGS女仔自信,HY女仔活潑……

回覆:Yanamami 的帖子

另怕佢叩門成功,才發現不合,怕佢後悔,現想知多點資料給朋友選擇,或叩門不成功,講多D德望好處,開解朋友心結。。。

Yanamami  Old girl应好瞭解母校  發表於 15-6-7 16:04

brother4 發表於 15-6-7 15:42
另怕佢叩門成功,才發現不合,怕佢後悔,現想知多點資料給朋友選擇,或叩門不成功,講多D德望好處,開解朋 ...
或者你会同佢講,讀完小学去UK升学,禁讀边间都—样,無分別!

同佢講,唔使煩,MCS 小一不設叩門

Yanamami  係啵~但不設公开叩门啫~  發表於 15-6-7 16:38

brother4 發表於 15-6-7 10:06
朋友住近九龍城,但德望收了,現想maryknoll ,大家對兩間點看?
有fd話識邊個邊個,實叩到mcs, 最後咪又得個吉,點看mcs, 咪就係得個望字law

自己係 old girl,自己是什麼氣質要你話佢知?個女讀左兩年德望,又要你話佢知德望有乜氣質?間中接送個女返學校興趣班,都見唔少德小德中的姐姐啦⋯⋯

purplechung    發表於 15-6-8 13:24
siden    發表於 15-6-7 17:37

引用:朋友住近九龍城,但德望收了,現想maryknol

原帖由 brother4 於 15-06-07 發表
朋友住近九龍城,但德望收了,現想maryknoll ,大家對兩間點看?
叫佢自己上來問,咁懶

回覆:doggy2013 的帖子

good idea.

引用:唔使錢,校園靚,淑女學校,英文好,輕鬆過

原帖由 Gerard 於 15-06-07 發表
唔使錢,校園靚,淑女學校,英文好,輕鬆過德望
會唔會輕鬆過德望?看來不是。

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+15-06-07+發表唔使

回覆:dunbinex 的帖子

是私校有收生要求,資助就難保証—定好質數

‹ 上一主題|下一主題