用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油天vs九龍塘官小
樓主: ekhc
go

舊油天vs九龍塘官小 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ekhc+於+15-06-01+發表yes+ar

原帖由 chantecaille 於 15-06-01 發表
我覺得九官也很好(不是用家,只認識人讀),小朋友壓力應相對較油天細,我們油天25分,但也被其功課嚇倒, ...
其實好多津校都唔輕鬆

油天25分好多人流哂口水

想清楚la

引用:Quote:ekhc+發表於+15-6-1+00:26+爸爸係舊

原帖由 hkpapa852 於 15-06-01 發表
本身住邊個網?
西貢區

ekhc 發表於 15-6-1 10:51
西貢區
西貢區, 如果係指TKO, 入面既小學其實唔差, 只係升中差D. 只要你搬離西貢區, 升中可改用住址網.

如果依家勞師動眾搬屋去抽二線其它小學網係戇居, 搬屋去抽一線如果最後仲要執到寶就真係有排你喊.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ekhc+發表於+15-6-1+10:51+西貢區西

西貢區, 如果係指TKO, 入面既小學其實唔差, 只係升中差D. 只要你搬離西貢區, 升中可改用住址網.

如果依家 ...
係西貢.  唔係TKO

ekhc 發表於 15-6-1 11:01
係西貢.  唔係TKO
西貢又係擇駛D...... 就算呢兩間收你, 都未必有校車, 你自己有辦法接送嗎?

西貢小學網係包括埋TKO, 咁你會唔會考慮係TKO讀書?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ekhc+發表於+15-6-1+11:01+係西貢.++

西貢又係擇駛D...... 就算呢兩間收你, 都未必有校車, 你自己有辦法接送嗎?

西貢小學網係包括埋TKO, 咁你會 ...
唔太想返TKO
所以都有可能搬屋

ekhc 發表於 15-6-1 11:08
唔太想返TKO
所以都有可能搬屋
就算自行得咗, 無校車又係要搬.

你得20分, 兩間都唔係入梗, 都要諗定搬去邊.

搬到去某些區, 係統一派位階段可能有更高機會抽到比呢兩間更好既學校

引用:Quote:ekhc+發表於+15-6-1+11:08+唔太想返T

就算自行得咗, 無校車又係要搬.

你得20分, 兩間都唔係入梗, 都要諗定搬去邊.
如果搬, 係咪都係九龍城區好d?

46網柏德20分都必入,一條清水灣道都好快出到黎,使乜搬!

(Sorry,原來無宗教分。。。不過15分柏德上年都好似有人入)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ekhc 發表於 15-6-1 12:20
如果搬, 係咪都係九龍城區好d?
要搬, 我從來只推介呢兩區:

中西區11網, 東區16網.

九龍區? 小一派位OK既小學網中學網又唔多掂, 中學網好既小學網全部都係天地網

引用:Quote:ekhc+發表於+15-6-1+12:20+如果搬,+

要搬, 我從來只推介呢兩區:

中西區11網, 東區16網.
唔多熟悉港島區.  可能要爬多d文先

ekhc 發表於 15-6-1 13:15
唔多熟悉港島區.  可能要爬多d文先
唔介意搬過港島既話, 係中西區B1女仔基本上係100%升到上一線中學, 男仔就差DD, 得80%左右.

當然要假設升中學位和學生人數和現在比沒有太大變化 (5%以內), 以及現有的一線中學亦沒有downgrade

引用:Quote:ekhc+發表於+15-6-1+13:15+唔多熟悉

唔介意搬過港島既話, 係中西區B1女仔基本上係100%升到上一線中學, 男仔就差DD, 得80%左右.

當然要假設升 ...
中西區當然good 啦!  不過, 好貴啫

回覆:奥脫福 的帖子

嗄!如果將九官同柏德比,我㨂九官,起碼校網好。而且20分博九官,機會都比15分博柏德大。

回覆:ekhc 的帖子

我都想中西區架

引用:我都想中西區架 +

原帖由 FRUTIPS 於 15-06-02 發表
我都想中西區架

karen55407 發表於 15-6-2 13:35

嗄!如果將九官同柏德比,我㨂九官,起碼校網好。而且20分博九官,機會都比15分博柏德大。

係。勿忘初衷,真係要「搏」應該搏番舊油。

奥脫福 發表於 15-6-2 16:46
係。勿忘初衷,真係要「搏」應該搏番舊油。
油天得15分, 一定搏唔到...... 不如15分去搏去14網既北角官立或者滬江. 兩間絶不比油天差, 升中網又好

回覆:奥脫福 的帖子

舊油同九官,我揀舊油,除非小朋友唔谷得啦!(Amended)

hkpapa852 發表於 15-6-2 16:53

油天得15分, 一定搏唔到...... 不如15分去搏去14網既北角官立或者滬江. 兩間絶不比油天差, 升中網又好

樓主舊油有20分。我無咁黑心去老點人去送死既!

‹ 上一主題|下一主題