用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真05年K1小朋友家長,入嚟啦! ...
樓主: vivianjasper
go

大埔道崇真05年K1小朋友家長,入嚟啦! [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真05年K1小朋友家長,入

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

好像應該是1808元半日班?

Valerie媽媽 寫道:
cyhy,

我囡囡2003-2004年度讀K3的主流班學費是$1,880半日班, $2,680全日班, 全方位英語班(下午)約$2,000.  
上課時間全日班8:45a.m. - 4:30p.m.  
            半日班8:45a.m. - 12:00p.m.

Valerie媽媽,
如果返半日主流班+全方位英語班=$3880/month        .....咪好金

我囡囡2003-2004年度讀K3的主流班學費是$1,880半日班, $2,680全日班, 全方位英語班(下午)約$2,000.  
            半日班8:45a.m. - 12:??p.m.
而家學費有調整嗎?

咁不如直接讀國際班$3,600/月,係咪好啲呢?!

himbb 寫道:
Valerie媽媽,
如果返半日主流班+全方位英語班=$3880/month        .....咪好金

[quote]
            半日班8:45a.m. - 12:??p.m.
而家學費有調整嗎?
[/quote]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

Hi, Valerie媽媽

請問你覺得喺崇真讀國際班的水準,將來考男小拔機會大唔大呢?定係再揾其它比較更出名的幼稚園會好o的呢?我想亞仔考入男小拔呀!

Hi

請問崇真算唔算深? K1 學緊邊D 中文字/eng?  派位係点?

vivianjasper 寫道:
Hi, Valerie媽媽

請問你覺得喺崇真讀國際班的水準,將來考男小拔機會大唔大呢?定係再揾其它比較更出名的幼稚園會好o的呢?我想亞仔考入男小拔呀!

Hi, vivianjasper,

Sorry, 有幾日無check依過topic, 唔知您比message我.
首先大囡讀K時是無國際班, 只有課外活動-英語樂園, 每日下午上一小時.  到K3時先開始有全方位英文班(每日下午上2小時), 唔清楚國際班水準.  就算當時有國際班, 我都會比囡囡讀主流班(上午)+全方位英文班(下午), 因(1)小一係全日制容易適應, (2) 接觸英文時間多左, (3) 中文也平衡發展.

您想囝囝入小男拔, 應該選讀小男拔鐘意收邊間K既學生, 有一位家長既大囡現讀小女拔, 係ST. CATHERINE畢業, 要送禮比校長幫手搭路, 依位家長同我講小男女拔鐘意收CCKG和ST. CATHERINE學生, CCKG入讀小男女拔機會較大, 最好係大仔大女, 同埋要全職媽媽.   依位家長果大囡都有重讀一年K變左大女, 佢仲有囝囝和細囡將準備安排入讀小男女拔.  為左要追成績, 佢大囡由星期一至星期六均安排中英數補習和其他課外活動, 每月所花費用連同學費over HK$10,000, 重有每日要車出車入接送(BENZ), 聽佢講學生家長經常晒家底.    我大囡係太子道西/窩打老道學畫畫, 公文數, 同英文(至今年1月), 非常多小男女拔, 喇沙, 瑪利諾等學生係依個地點學課外活動, 上文提到果位家長都係依個地方認識.      

小男拔始終都係本地學校, 唔係國際學校, 唔好忽視中文水平, 要雙語平衡發展.      

yy13 寫道:
hi all moms,

我都有收到簡介會封信, 但唔知放咗喺邊. 打咗去學校問, 個女仔話唔駛信都ok

Hi all

Pls tell more about the 簡介會?  Is it open to public? When?

Hi bbqueen,

I am afraid the briefing is for 05-06 TTKG new students, not a open day.  The purpose is to brief the parents on the curriculum and the relevant arrangements, plus 開放課室比小朋友適應下.  If you have already registered and paid the fees to reserve a seat for 2005-06, you should have received the invitation letter.  

HI ALL:
我仔仔都會讀下午主流班, 我聽日都會去呀, 到時見

醒目開學勳章

我仔仔都係今年入讀主流班上午班!
請多多指教!
:  :

Dear all,
大家去完簡介會覺得點呀?我唔明點解會人山人海成咁 - 到底佢收到幾多學生呀?

mamamui 寫道:
Dear all,
大家去完簡介會覺得點呀?我唔明點解會人山人海成咁 - 到底佢收到幾多學生呀?

mamamui,
之前開放日問過d老師,上下午各最多6班,2004年K1上午有6班,下午有2班,今年可能多左人,唔知會唔會再加啦!
不過星期六又真係好多人,連位都差d無得坐......   

醒目開學勳章

開頭我都覺得好多人, 後尾當d表演者家長走左之後都坐得晒, 不過又5知有幾多係出面 : 坐我前面個family1家5口黎晒, 咁你地話喇, 當然又有d 1拖1遮.

有少少喧賓奪主既感覺, 個topic係新生簡介會嘛
我坐右面, 見到有好多凳都未開

醒目開學勳章

hi yy13 ,

你又咁夜都未
我都係自己搬咋.
我老公話今次同上次個介紹冇乜分別, 起碼未知邊日開始番學, 難道我連通告都睇漏左 果日掛住陪個囡玩, 都5記得問tim

不過我問左暑期興趣班, 主任話6月至出.
佢話唔suppose我地(準k1)玩, but會考慮下, 開1班for準k1玩喎, 重多謝我意見tim.

hi all:
今日收到電話, 我個仔可以讀上午班喇, yy, 得意媽, 有機一齊做同學.......
係呢, 你地會訂幾多套summer校服, 我唔知訂一套定兩套好, 又唔知訂咩碼, 因為著兩個月就要留番出年著

hi, 得意媽,
好呀,如果有暑期班的話都要多得你呀!
我好同意你的講法-喧賓奪主.果日我覺得似Open Day多過新生簡介會.因有好多新生入學要注意的東西,基本如開課日期都冇講.重有完了briefing後才在操場見到有05-06年的校巴路線,這些都是家長關心的課題呀!為什麼不派給我們參考?

carcar,
恭喜你呀!不過我囡囡又少個同學仔了.
其實我也有點掙扎是否該讓阿女讀下午班,因她最近的生活習慣有些改了,冇咁貓頭鷹,早上也起到床,返下午班又不知如何安排她午睡了...

carcar,
我建意妳訂2套, 因為以防雨季乾唔切, 如果小朋友唔係太"大隻", 訂S碼已OK, 因為上年M碼都幾大件下, 買校服時最好帶埋小朋友度度~!

carcar 寫道:
hi all:
今日收到電話, 我個仔可以讀上午班喇, yy, 得意媽, 有機一齊做同學.......
係呢, 你地會訂幾多套summer校服, 我唔知訂一套定兩套好, 又唔知訂咩碼, 因為著兩個月就要留番出年著
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>
‹ 上一主題|下一主題