用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 好唔開心,學校中文老師無責任心,只好自求多福。 ...
樓主: papaof2
go

好唔開心,學校中文老師無責任心,只好自求多福。 [複製鏈接]

what I know is there are three IGCSE Chinese exam paper taken in IS generally.

a) Chinese as foreign language. ( looks like kinder level)
b) Mandarine as 2nd language. ( like primary p.4 level)
c) Chinese as 1st language. ( like secondary form 3/4)

回覆 papaof2 的帖子

女兒三歲剛上K1上學的第二天發現課室的一道牆上都是一些簡單的中文如 "您好嗎? 早上好? 再見 等等.......還有的是她回家後也有跟我說簡單的普通話喔, 比我預期中的中文水平好多了, 還是我要求低呢?

jolalee  wow! pleasantly surprised!!  發表於 14-9-19 07:24

回覆 annie40 的帖子

請問IB- Chinese 1st lang (higher), (standard)
             Chinese 2nd lang (higher),(standard)
是什麼level?

Thx!

我覺得入得is, 中文真係會差啲, 補習好似係必然既事, 但我見家吓我小朋友讀果間, 中文都比之前多佐, 大仔果陣係好鬆,2個月先有次讀默書,平時又唔洗點寫中文, 但家吓細果個讀Y2, 學校都每日都會有中文功課,當然係佢唔洗10分鐘就可做完既, 而每星期都有默書,雖然只係5個生字但都比哥哥以前多喇, 我相信學校係著重佐中文.  對我嚟講暫時都OK.

回覆 bigbighei 的帖子

請問可否講下功課內容及範圍大概嗎?

引用:回覆+bigbighei+的帖子 請問可否講下功課

原帖由 sharons 於 14-09-22 發表

請問可否講下功課內容及範圍大概嗎?
Y2每星期要默5個生字,一星期一次讀寫報告,週記,作業及工作紙要寫生詞,老師要求最少一星期一頁!用普通中文課本同作業!佢地通常花10分鐘就可以做完功課!仲有上網每日一遍!

有樣我幾鐘意,大個啲就要用字典學部首!佢Y5 要買字典,每日查3個字,要寫明部首,解釋及拼音!起碼佢宜家識用字典

Tutoring or change school?

好深痛惡絕的話,轉校是一個選擇,不過如果小朋友已經相當大個,已有一班朋友,你要佢轉,佢亦吾一定願意。

ESF?

caa 發表於 14-9-25 15:42
Tutoring or change school?
If we are talking about staying in IS, what are good school options? ISF, SIS, CIS are all quite difficult to get in, especially since the child is already... 5, is it? Maybe CAIS since they start later, but are their Chinese good enough?

elmostoney  聽聞CIS中文都麻麻  發表於 14-11-14 11:13

其實大家對中文水平的要求到什麼程度才滿意, 想先瞭解一下市場基準再考慮是否需要替女兒找個中文老師專教

以前同朋友傾,大部份人對仔女語文的期望是,「英文和我們的中文一樣好,中文和我們的英文差不多,另加一樣外語」

最近再傾,得來的看法是,「如果我們的雙語吾差...」,有時人生就係很搞笑。

回覆 papaof2 的帖子

Can u pm me which school?

papaof2 發表於 14-11-13 22:59
大家好,經過個多月的努力,每天練字讀書背書,小朋友有進步了。非常後悔當初選擇信任學校並没有留意他的進 ...
good to know that. Did you join any outside tutorial ?

‹ 上一主題|下一主題