用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? ...
樓主: 2014bumble
go

請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? [複製鏈接]

引用:小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛

原帖由 2014bumble 於 14-06-16 發表
小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛有幸收到kentville嘅K1學位通知,所以都想俾佢同時嘗試。請問有 ...
又一怪獸

回覆:請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園?

放過小朋友吧!

引用:請三思,+人的一生是長跑,+同時讀2間學校,

原帖由 fatfathippo 於 14-06-16 發表
請三思, 人的一生是長跑, 同時讀2間學校,欠缺休息,未起跑已無力再跑,那來完成賽事。 ...
agree

如果只是想弄清楚traditional 定 international 較合適的話……試一個月最多

我粗人一個,沒有其他家長的真知灼見。要只有兩三歲的小朋友同時上兩間幼稚園,奔波折騰,根本沒可能試清那種教學模式較為適合。作為家長,只能盡力在有限資料下,替孩子作自己認為最合適的選擇。做人不能太過貪心,甚麼都要試清楚先投入。
跟兩個不同性格的人結兩次婚,都不一定搵到最合適的對象。

引用:我粗人一個,沒有其他家長的真知灼見。要只

原帖由 manmonster 於 14-06-16 發表
我粗人一個,沒有其他家長的真知灼見。要只有兩三歲的小朋友同時上兩間幼稚園,奔波折騰,根本沒可能試清那 ...

好一個結婚論……呵呵呵

請不要折磨小朋友吧!小朋友最須要的是休息,才可以有健康嘅身體!

2014bumble 發表於 14-6-16 08:31
小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛有幸收到kentville嘅K1學位通知,所以都想俾佢同時嘗試。請問有 ...
身邊有朋友都係返兩間幼稚園,最好都係喺車食飯,換衫會方便d!

回覆 媽媽2008 的帖子

我都有

錢多都唔好咁用啦!學下野好過,上小學要一體一藝架,有時間學定先,留啲學位俾其他小朋友啦!

我係你小朋友將來大個唔會感激你為佢所安排既野,只會怪你抹殺左佢童年應有既快樂,我要你一日打2份工你會點?你為佢好應該企喺小朋友既角度睇而唔係企喺大人既角度睇,佢第時連功課都要加倍,你知唔知佢會好辛苦,2,3歲人仔,條路仲好長,幼稚園已經迫到咁唔敢諗佢升預學同升中時你會迫到佢點,放過佢啦家長

你哩個TOPIC係度開實被人插爆~
利申: 我本身都唔同意小朋友讀兩間O既~

有學券O既弊處之一, 通常家長想"善用"學券, 比小朋友一間學券龍校, 一間私家補下學術咁~

小朋友真可憐!!

媽咪,你係EK問返2間幼稚園實比人話,但係你我和大家身邊總會識1-2個家長係會做呢件事...

完全明白你點解你會有咁既想法。你最主要睇下小朋友是否仍要睡午睡,如已不需要,2間學校上午班和下午班有幾多空隙時間比你,如只有1小時。你是否FULL TIME MUM OR YOUR MAID IS V SMART? 如是,咁你要準備好LUNCH BOX去KINGSTON接小朋友,睇下附近有無地方食飯,CHG CLOTHES等,係車內解決都應該OK既。你要預佐係呢1小時內,每一分都要好好運用,和大人小孩好辛苦。

不過有D小朋友真係咁做佐1年,K2時考入了SIS,就無再返2間啦!

但係樓主KINGSTON幼稚園有KINGSTON小學BACKUP,諗清楚用不用小朋友這麼辛苦啊!如不是TARGET KINGSTON小學,咁不如只讀KV?

其實甘做的,多數吾系自己接送,系點工人做。因為如果自己送,要仔女在街邊食飯、公厠換衫,在街邊流離失所,親生骨肉,吾會捨得。

引用:回覆+Purplemango+的帖子 問得哩個問題已

原帖由 2010YL 於 14-06-16 發表
回覆 Purplemango 的帖子

問得哩個問題已經係怪獸啦
Totally agree

Deleted

引用:我粗人一個,沒有其他家長的真知灼見。要只

原帖由 manmonster 於 14-06-16 發表
我粗人一個,沒有其他家長的真知灼見。要只有兩三歲的小朋友同時上兩間幼稚園,奔波折騰,根本沒可能試清那 ...
冇錯,而家就係有人問大家:
一腳踏兩船時應該如何兩邊兼顧?一三五二四六,星期日休息?

樓主,你當初為乜入Kkingston ?  想英文好?現在又因為學費貴所以揾backup?

又為乜考Kentville?

喜歡佢夠深,可以補低萬一轉local 小一有喳拿?

‹ 上一主題|下一主題