用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母嘅時間,係子女最好嘅補充劑
樓主: ABC-DAD
go

父母嘅時間,係子女最好嘅補充劑 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 14-2-8 09:22
一小時補習 vs 一小時自由遊戲 ?
家長,願意嗎?

願意
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

ABC-DAD 發表於 14-2-8 09:22
一小時補習 vs 一小時自由遊戲 ?
家長,願意嗎?

可唔可以唔補習, 一小時玩, 一小時陪我攬攬

ABC-DAD  襯年紀小,最好啦,大個唔采你  發表於 14-2-12 13:20

回覆 grace_xian 的帖子

那,要支持遊戲還是補習呢?

咦,我無唔記得表態,我唔多支持補習囉

佢地大左,最好俾返多少少時間另一半,兩個去拍拖,等佢地問我地去左邊

引用:佢地大左,最好俾返多少少時間另一半,兩個

原帖由 ABC-DAD 於 14-02-12 發表
佢地大左,最好俾返多少少時間另一半,兩個去拍拖,等佢地問我地去左邊 ...
不補,玩!

ABC-DAD    發表於 14-2-12 16:37

ABC-DAD 發表於 14-2-12 13:18
回覆 grace_xian 的帖子

那,要支持遊戲還是補習呢?

溫書四小時, 遊戲運動玩樂四小時我覺得合理
補習應重質不重量, 反復補習只會增加父母與小朋友的痛苦, 帶來一大堆功課,攰
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:父母嘅時間,係子女最好嘅補充劑

其本上,我們會抽時間陪孩子做下手工,睇手工書,出戶外玩下(放假),爸爸会带佢買餸行街市,做旦糕等等,我做家務時,孩子有時間一齊做....這樣算5算陪佢!

回覆 JJDBB 的帖子

當然算,好正,有血有肉嘅分享享

事隔近一年,依舊覺得能夠同小朋友玩係好正。本週日阿哥仍在考試,抽出時間跟妹妹打排球|二人對練,午飯後直打至四點,才讓她知道老爸存在的重要。

由球場散步回家,才是最enjoy 的時段,有說有笑,到茶餐廳TEA ,子女的時間,也是父母的補充劑女兒今年中三了。

李麗珊說養大一個仔要四百萬,這麼貴,不用盡其價值,怎對得起自己?

女兒長大了,讀大學了,饒是我和她的親子關係非常好,但相聚的時間還免不了減少很多。

不過還好,女兒還小時,我用很多時間和她享受親子的樂趣,付出的四百萬,早已本利歸還。

回覆:父母嘅時間,係子女最好嘅補充劑

看EK 多年發現比較多post 談讀書、考小學、考band 1 中學,及那間補習社好等等,非常學術性。只有接近暑假了,才會有post 討論安排什麼假期活動。始終現實歸現實,香港讀書便是這樣了,親子活動要留待放長假。

真係要睇時機,有時間就好好把握,無限定親子時間一定要玩嘅,不過咁多高人,我講下啲平日無人提嘅野啫

煮左啲湯圓俾仔宵夜,佢分享左個網俾我
關於數學graphics

如果比自己時間佢,阿女一定去左睇書,再不便是對住一大堆公仔講野。

I really want to play and play with my son. After work, time is not enough.

引用:真係要睇時機,有時間就好好把握,無限定親

原帖由 ABC-DAD 於 15-01-13 發表
真係要睇時機,有時間就好好把握,無限定親子時間一定要玩嘅,不過咁多高人,我講下啲平日無人提嘅野啫 ...
I like this topic! 👍👍

‹ 上一主題|下一主題