用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為何突然那麼多民生的負面消息???
樓主: winghong1305
go

為何突然那麼多民生的負面消息??? [複製鏈接]

雖然我唔知發生乜事,亦無民生offer,但係我相信民生係好學校,唔好因為別人的評語而唔開心!!亦唔好因為間學校係唔係100%直升而擔心,一條龍學校仲要好得好少架咋,最緊要適合自己小朋友讀得開心同學到野。好多人自己小朋友讀緊國際幼稚園or唔係一條龍,連附屬小學都無會同你講無100%直升唔好讀,千祈唔好理果d人講野。。。

樓主,不用想太多,每所熱門的學校都有人讚或評。用自己的眼睛及心去感受吧!最好係睇真正用家的評價,我本人是民幼家長,只能說這是一所好好的學校,有愛及學校真正做到多元學習。

知有不小幼稚園會勸退學生,但民幼就真係未聽見過,K3上民小學校已能評估學生,家長亦有3年時間了解學校是否適合小朋友,要勸退真的用不著要那麼急吧!

引用:+本帖最後由+jane__411+於+14-2-4+18:12+編

原帖由 jane__411 於 14-02-04 發表

雖然我唔知發生乜事,亦無民生offer,但係我相信民生係好學 ...
Agree

引用:樓主,不用想太多,每所熱門的學校都有人讚

原帖由 DCMaMe 於 14-02-04 發表
樓主,不用想太多,每所熱門的學校都有人讚或評。用自己的眼睛及心去感受吧!最好係睇真正用家的評價,我本 ...
Agree

回覆:為何突然那麼多民生的負面消息???

其實所有人嘅說話只何作參考,最重要係親身感受,任何人誁我嘅朋友所謂嘅事实,會吾會喺傳述嘅時候而有所偏差,真係不得而知。
我係用家,小兒唯喺今年k1學生,我所見到係小兒好喜歡返學,對老師係又敬又愛,開學到現在,老師打過好多次電話給我,當然當中不單止係讚賞,有很多次都係反映小兒喺自理方面要下苦功,因為小兒係細仔,最初聽見真係不是味兒,但諗深一層,老師都係苦口婆心,出發點都係為小朋友好,只要想通了,就明白家校合作,最終都係為了小朋友,學校錯在太早提我孩子嘅不足?還是忠言太易耳?
一開始已經知道學校不是100%直升,學校已經說明預留不少於85%小學學位給幼稚園學生,不少於嘅意思係可以多於85%,但重點當然係會合適嘅學生啦!作為民幼嘅家長,我當然為數字而感壓力,但係升小本來就係一場硬仗,冇信心上民小,難道有信心大抽獎或者叩門嗎?冇論邊間學校努力用功本來就係最基本嘅條件,每3個星期認4至組生詞過份嗎?加上有進度表,家長稍為按進度表為孩子温習一下,絕對可以輕鬆渡過評估。如果家長連評估表都唔睇,連孩子學咗咩考咗咩都唔知,而硬要批評學校,我只可以誁4個字:不願以致評

引用:其實所有人嘅說話只何作參考,最重要係親身

原帖由 BoDingMaMa 於 14-02-04 發表
其實所有人嘅說話只何作參考,最重要係親身感受,任何人誁我嘅朋友所謂嘅事实,會吾會喺傳述嘅時候而有所偏 ...
是也

BoDingMaMa 發表於 14-2-4 23:41
其實所有人嘅說話只何作參考,最重要係親身感受,任何人誁我嘅朋友所謂嘅事实,會吾會喺傳述嘅時候而有所偏 ...
其實我個人認為85%同差唔多收曬無分別,你估d超班學生唔會去男女拔之類既學校咩,仲有d因為其他原因唔讀,所以keep住小朋友進度,唔係好差乜都唔識都唔會唔收既,到時你都可能諗轉唔轉間更好都唔出奇!

回覆:jane__411 的帖子

Agree,我個friend個囡,而家讀緊k3,佢個班全部可升民小

點解近來負評特別多?點解大家只focus升唔到嘅15%而唔係直升band one小學嘅85%?

我唔敢講間學校好定唔好,我只知當日有>5000個申請。到你決定放棄學位時,一定會有家長掩嘴笑住講句"多謝".

的確民幼今年特別多負面評語,好多時一出就有一群人去作出更多的劣評。但好多時當真正用家回應時,那些人又收斂了。

或許學校呢幾年真的進步了不少,亦相對地顯得高調了,所以引來各方評論。不過作為用家的家長們自會明白同感受。只希望那些不必要的批評不會影響未入讀的家長們,把他們孩子的機會白白送走了!

tenko 發表於 14-2-3 12:21
雖然我都有d擔心, 不過我聽過睇過好多用家分享, 又有好多好評, 反而負面批評既全部都非用家,所以我仍然選擇 ...

雖然我並非民生用家, 但我都有感而發... 真係唔知點解, 好多時最多負面批評既, 全部都係 "非用家" 在加鹽加醋, 佢地既行為同心態實在令人莫名其妙!

我有位朋友的兩個仔仔都係讀民生, 依我所見, 他們都聽教聽話, 有禮貌 (我較為重視品格的培養), 所以我認為你唔需要太過擔心!

引用:的確民幼今年特別多負面評語,好多時一出就

原帖由 DCMaMe 於 14-02-05 發表
的確民幼今年特別多負面評語,好多時一出就有一群人去作出更多的劣評。但好多時當真正用家回應時,那些人又 ...
謝謝提点!

引用:Quote:tenko+發表於+14-2-3+12:21+雖然我都

原帖由 astroboy18 於 14-02-05 發表
雖然我並非民生用家, 但我都有感而發... 真係唔知點解, 好多時最多負面批評既, 全部都係 "非用家" 在加鹽 ...
多謝各位真正用家的意見和鼓勵,我會和囝囝一起努力的!共勉之。

樓立:我是用家,不要想太多,85%小學學位是足夠去吸納民幼的學生,因為民幼的學生絕大多數都會去報考出面的小學,很多亦有不俗的offer,再加上部份有足夠分數去自行分配學位,所以小學學位是足夠的。反而小朋友入讀後要聽從學校的指示,家校合作,好好培肓小朋友便可以。

那些負面的所謂事實,都不用太上心,如果真的咁差,也不會有那麼多人報

‹ 上一主題|下一主題