用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優學生識朋友
樓主: waiwai1224
go

資優學生識朋友 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

I've found 'Smart Parenting for Smart Kids' by Eileen Kennedy Moore and Mark S Lowenthal very useful. This book is recommended by my child's school counsellor. It provides practical coping strategies for common problems faced by smart kids.

幫佢報補習班都係好事, 可以增加佢人際方面犯錯的次數, 令佢快一點學識同人相處, 簡單一點說, 從錯誤中學習, 佢唔肯聽你講就唯有等佢自己撞板

回覆 picture 的帖子

我覺得小一生未識掛?

回覆 waiwai1224 的帖子

要教佢個個人強弱項唔同, 或者試下比佢參加些佢弱啲既野, 游水或其他運動.

熱血勳章

waiwai1224 發表於 14-1-28 12:08
呀仔小一,唔洗點讀書都考100分,同全級第一。唔知係唔係資優,本身好開心,但佢話要去補習,可以識朋友, ...
起碼佢肯主動話去識朋友,不過除了補習可以參加義工或者其他課外活動,仲有意義

回覆:mandytanghk 的帖子

回覆:waikinluk 的帖子

引用:我仔呢兩年變得好sociable,+今年老師的評語

原帖由 Radiomama 於 14-01-29 發表
我仔呢兩年變得好sociable, 今年老師的評語是:he got a good circle of friends.
原因是他明白與朋友一起 ...
好 buy 你呢句,"小朋友要有領悟才能成長"!

咁佢幼稚園個陣有無朋友?

今年 K3, 開始有同學仔排擠佢!  (唔好以為年紀細冇哩樣野)  最近只同最岩咀型既同學仔玩, 唉!

因為佢運動細胞唔夠, 同學仔唔同佢玩捉迷藏, 因跑唔快!

更正: 準媽咪在另一post 又表示小朋友很受歡迎喎!

ANChan59  So interesting, Any link?  發表於 14-3-13 22:17

Anniemun 發表於 14-3-13 18:27
更正: 準媽咪在另一post 又表示小朋友很受歡迎喎!

系呀! 今年升 K3 之後開始有被排擠囉! 系兩個同班同學, 之前好 friend 既!

回覆 準媽咪 的帖子

我囡和你仔相反,跑得勁快, 追同學追到氣咳. 同學話休息下,唔玩.
阿囡便鑽牛頭尖.間唔中鬧情緒.

kmmum 發表於 14-3-14 12:39
回覆 準媽咪 的帖子

我囡和你仔相反,跑得勁快, 追同學追到氣咳. 同學話休息下,唔玩.

昨日校長叫我要解釋仍知, 同學仔叻跑步, 佢就叻第二樣, 人人長短處唔同 !  人人都會簡可以分享既朋友

希望佢大大下會明白啦!

回覆:waiwai1224 的帖子

是的,我仔仔今年3年級,k.1第一天返學,個個小孩玩玩具,佢自己去圖書閣睇書,到小學了,他好喜歡和大哥哥玩,同年齡不是不喜歡,但是會鄙視比自己小or知識比他小的人,even工人姐姐,sister and brother,他很自信,every time when he has tedt or ecam,he writes down his target marks on the sheet,when he fails the goal,he feels very very sad even he just got 97 marks, but now is better可能是因為他慢慢知道這個年紀會有人比自己叻

引用:是的,我仔仔今年3年級,k.1第一天返學,個

原帖由 wingszee 於 14-03-14 發表
是的,我仔仔今年3年級,k.1第一天返學,個個小孩玩玩具,佢自己去圖書閣睇書,到小學了,他好喜歡和大哥哥 ...
Ps他是聰明到老師叫我同他轉校

‹ 上一主題|下一主題