用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四遊學去大陸五天,大家放心嗎
樓主: uday
go

小四遊學去大陸五天,大家放心嗎 [複製鏈接]

除了自理,也要考慮治安問題!

longlokma 發表於 14-1-23 22:47
大陸及美國不会考慮,外國如澳洲、英国会去
一位定居us 的朋友說現時很多大6學生到us遊學,學生會被送到少中國人的地方寄宿,阿媽就去掃貨。

如果到我個時我想我OK, 佢又識PTH, 又主動,  自理一般不過冇人理佢自己都應OK, 所以冇咩問題, 帶埋個手機就好些.  男仔哩方面問題少些, 女仔就要小心些.  

ANChan59 發表於 14-1-24 09:56
回覆 MrBeast 的帖子

你想多咗,我教他用煤氣爐煲水,煮麵,煎疍,執房,用洗衣機而已。

最難系叫阿仔洗廁所。最後佢自己頂唔順死死地氣清潔一下。

引用:四年級若無父母陪同真的太細個,為何不留港

原帖由 poonseelai 於 14-01-24 發表
四年級若無父母陪同真的太細個,為何不留港?香港有保良局度假村之類,一樣可訓練小朋友獨立,唔係講笑,真 ...
这样的孩子就不要報名去好了,正常大部份8、9歲的小朋友已有合理的自理能力,会珍惜及好好把握学校提供的遊学机会

引用:Quote:longlokma+發表於+14-1-23+22:47+大

原帖由 ANChan59 於 14-01-24 發表
Why?
美国、大陸皆治安欠佳,人身安全最重要

longlokma 發表於 14-1-24 12:30
美国、大陸皆治安欠佳,人身安全最重要
Yes and no, depends on which city?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

但遊學通常有學校(團體)安排, 成班人一齊去不同地方參觀, 就算去大陸斷估都不會去好偏僻的地方 (扶貧之類的例外) ,  .  一係會安排家長去埋, 所以安排得單獨遊學的, 如有危險性的地方相信 大圍主辨機構都會選擇不去, 免多事 (?)     

其實好多小朋友好多時已經每年去不同地方旅行, 都不是冇出過門的, 我不覺得去大陸或美國幾天遊學會好不安全呵.   

我其実反宜不明白這種年齢、点解要花一大筆銭(at least my child's school charges a lot)老遠去一個地方、幾天行程、有何用、目的何在? 去大陸学PTH? 語言不是一朝一夕、幾天是没意思的。 学自理能力、上面都有人講左、係香港去渡假営就Ok了。 同様道理、自理能力、也不是一朝一夕的。 所以我覚得這個年齢GE遊学団、都只是一種潮流。 難委仲有人話要幫D基層去遊学。 我不算是基層、無人幫、也覚得去是無意思的、所以選択不去(^-^)。

Yanamami  我都覺得喺。中學生好d~  發表於 14-1-24 17:10
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:小四遊學去大陸五天,大家放心嗎

考慮自理能力、homesick 和當地治安。

~easybring~

引用:考慮自理能力、homesick+和當地治安。 +

原帖由 easybring 於 14-01-24 發表
考慮自理能力、homesick 和當地治安。
校友,好耐無見。

聽聞瑪小今年有個小二去參加遊學音樂團(意大利)。

引用:Quote:原帖由+easybring+於+14-01-24+發表

原帖由 786 於 14-01-25 發表
校友,好耐無見。

聽聞瑪小今年有個小二去參加遊學音樂團(意大利)。
校友,最近忙,少來ek. 今日學校有校友活動。

我大女小四,佢仲未夠膽離家遊學,很痴家。

~easybring~

引用:Quote:原帖由+easybring+於+14-01-24+發表

還好啦,每個小朋友性格唔同,有啲獨立啲嘅咪會放心啲囉

唔去大陸

Mighty 發表於 14-1-24 16:20
我其実反宜不明白這種年齢、点解要花一大筆銭(at least my child's school charges a lot)老遠去一個地方 ...
可能學校見關愛基會都資助學生去大陸,會唔會學校都要應酬班議員及家長,唔搞可能俾人鬧!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

大陸會考慮更多
我個仔, 五年班, 去大陸, NO
佢自理能力完全無問題, 但佢太心散/心野!
驚佢一不留神, 走失咗, 真係不敢想像

回覆:uday 的帖子

我的蠢豬一定不可以。大陸治安亦不好,中一都不放心。

唔放心
‹ 上一主題|下一主題