用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 估一估九龍區直資名校是誰?(冇一百分冇禮物) ...
樓主: smallfoothk
go

估一估九龍區直資名校是誰?(冇一百分冇禮物) [複製鏈接]

可能在家唔得閑,要增取時間温習,今次要取101分,所以就出街駡

回覆:估一估九龍區直資名校是誰

社會進步了但教育質素不斷退步!

回覆 smallfoothk 的帖子

就近南崋會,可能等著接另一年幼孩子,常見是媽媽很喜歡人釘人,一分鐘也不會錯過,必然用來跟孩子溫習,總之一定要孩子的腦袋影印到全部資料為止,資料稍為不齊全,媽媽便死按個掣,一味按,按錯個電飯煲當相機,見相機無反應,便午夜狂呼了,或是扮貞子,泠酷無情的活像鬼上身。如果在家抱著孩子來教,一面吃甜品一面唱spelling,效果必然好多了。

回覆 annie40 的帖子

If there is a button on kids' forehead that helps with learning, we can all see a big hole!  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:估一估九龍區直資名校是誰?(冇一百分冇禮物)

呀女咁大,測驗考試,從來係夠鐘上床無得溫,成績好壞自己承受。更從不死背 spelling 或操作業,留有不少時間玩。 將來成不成才我唔知,但我好肯定女兒童年有美好回憶,己是贊了。

大家分享的這些現像,在香港甚至亞洲,愈來愈普遍,究竟係我追唔上時代定社會瘋了。

annie40  今天己是有贊, 就是最佳会报. 上学后便看不见孩子的笑脸, 简直是不停赔本之作. 如此干下去, 老本好快赔光吧!  發表於 13-12-10 14:47
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

朋友孩子剛相反,平日温至零晨,叫佢睡都不肯,因成績好壞自己承受,估佢有夢想,或理想,知道將來生活不容易,但留有不少時間玩。 將來成不成才就唔知,不過做佢父母有懂事孩子,好肯定*夫覆何求*,己是賺了。想不想孩子做48000港沅洗碗工嗎?

【太陽報專訊】餐飲業近年鬧人手荒,有連鎖茶餐廳開出月薪四萬八千元聘請洗碗工,令人咋舌。社交網站昨瘋傳一張聘請洗碗包場的招聘告示,月入可達四萬八千元,更獲提供免費膳食、在職培訓及有薪年假等福利。不少網民慨嘆時下洗碗工薪酬較大學畢業生更高,勞動行業值錢令人心郁想轉行。

shadeslayer 發表於 13-12-10 13:00
呀女咁大,測驗考試,從來係夠鐘上床無得溫,成績好壞自己承受。更從不死背 spelling 或操作業,留有不少時 ...

我阿仔有溫書,SPELLING當然要, 補充練習都有做, 不過,細路記性好, 手腳快, 三兩下搞掂, 未試過溫得夜,未試過行街都要串字, 未試過為讀書失約無得玩, 日日都有電視睇, 我要求唔高, 收貨.

地鐵火車上見唔少, d家長坐車都唔晒時間, 要d睇來幼稚園到既仔女睇故事書,我有D好奇, D細路搭車都甘唔得閑, 他們係屋企要做的咩呢?

讀書尼下野, 三分努力,七分天份, 不過, 未經歷過既人可能唔信,

回覆 October. 的帖子

七分努力,三分天份 》》我的看法!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+October.+的帖子 +七分努力,三分天份

回覆:IloveJJ 的帖子

你是否弄錯,我沒有說過不用努力讀書。看事物要看階段,小學,初中可以靠聰明,高中,大學及社會要努力,網絡及運氣這些因素,比天份更重要。

以往阿仔唔係好勤力,好靠小聰明,當現在同學個個都是尖子,點都你唔勤力,真係等攞Third Class咩。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:朋友孩子剛相反,平日温至零晨,叫佢睡都不

原帖由 smallfoothk 於 13-12-10 發表
朋友孩子剛相反,平日温至零晨,叫佢睡都不肯,因成績好壞自己承受,估佢有夢想,或理想,知道將來生活不容易, ...
對咁意,溫至半夜還有好多時間玩?

溫致午夜,有害身體。如果我的孩子未到預科,要自己溫致半夜,我不但不開心,還很擔心。要致力開解。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=37772733&ptid=2724489][color=Olive]October.[/color] 的帖子[/url][/b]

好奇的回答:

地鐵火車上是太得閑, 从前是你眼望我眼, 今天是各人看手机, 因此拿本书出来看是很好的entertainment, 点点滴滴的善用时间, 自发的爱好变成了习惯,这些就是送给自己和孩子的最佳大礼物.

chunyatmama  Agree.  I always ask my kids to bring along a magazine or a book to read in the MTR.  Its far better then play with the iphone!  發表於 13-12-13 09:57
Ahbee02  agree. 零碎時間用得好,加起來的總時間量將會是驚人的。坐火車時看書是也我的一個習慣呢。  發表於 13-12-11 13:06

回覆:估一估九龍區直資名校是誰?(冇一百分冇禮物)

引用:朋友孩子剛相反,平日温至零晨,叫佢睡都不

原帖由 smallfoothk 於 13-12-10 發表
朋友孩子剛相反,平日温至零晨,叫佢睡都不肯,因成績好壞自己承受,估佢有夢想,或理想,知道將來生活不容易, ...
想不想孩子做48000港沅洗碗工嗎?

Xxxx

唔明你想講咩。

引用:你是否弄錯,我沒有說過不用努力讀書。看事

原帖由 ANChan59 於 13-12-10 發表
你是否弄錯,我沒有說過不用努力讀書。看事物要看階段,小學,初中可以靠聰明,高中,大學及社會努力,網絡 ...
有一定比例學生要拿 third class?

ANChan59 發表於 13-12-10 16:06
回覆 October. 的帖子

七分努力,三分天份 》》我的看法!

都同意, 會有進步, 但情況會是原本讀ASSO, 經過七分努力,總算入到大學, 不過點發奮都入唔到3大.

中學老師就最清楚, 有D同學好勤力, 讀唔到就讀唔到, 有D唔洗點讀, 又好得.

我囡F5開始好勤力操數架, F6總算喜見進步, 不過, 要5睇怕都好難.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-12-10+發表你

原帖由 shadeslayer 於 13-12-10 發表
有一定比例學生要拿 third class?
他個人唔想,不是我想唔想,我覺得是好事。

引用:老實說,讀書係重要,但我更著重小寶貝既心

原帖由 eunice_cheung24 於 13-12-10 發表
老實說,讀書係重要,但我更著重小寶貝既心理成長!
好似我表姐咁,迫到自己個仔上到喇沙又如何?結果仔仔 ...
所以我剛說如果孩子要求自己太高,我會擔心。

引用:Quote:原帖由+eunice_cheung24+於+13-12-10

有天赋的孩子,不用心学习,天赋日渐流失,或是已经唔多够用了.早点用功,当用功变成习惯和态度,谁也拿不掉?

聪明人是非常用功时, 依然嘻嘻哈哈,轻轻松松!旁人以为没用功?
普通人是很用功,很担心,很紧张, 最终精力流失高
傻人未用功就系甘呻, 苦DD! 旁人误会是有非常用功,而没回报而已

‹ 上一主題|下一主題