用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今次考試 - 全軍覆沒..........唉..............教我如 ...
樓主: 1234554321
go

今次考試 - 全軍覆沒..........唉..............教我如何做好. [複製鏈接]

引用:是的,+同你個女錯d野有相同,+有不同.平日功

原帖由 1234554321 於 13-11-08 發表
是的, 同你個女錯d野有相同, 有不同.
其實做的慢的小朋友或多或少都有唔專注的問題,我細仔都是咁,小五排到小六才确診踩界專注力失調.其間好多同佢在學習上的摩擦.

仔仔做功課有難度嗎?
數學記錯數就出題目比佢做,唔洗好耐,5mins左右,佢會記住,之後好留心。
話說我囡p.1.成日抄功課我都唔知,後咪佢突然開竅成績飛上去,再無跌。
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

中文我囡就like睇書,好多艱深字都係甘積累,以致她不看comics。
英文真系靠溫,篇篇課文都要讀得流暢,字詞全部識默識解,2month後就會有成效,之後唔洗溫書都kip住
我+方法極端左小小

candyhmama 發表於 13-11-8 19:18
中文我囡就like睇書,好多艱深字都係甘積累,以致她不看comics。
英文真系靠溫,篇篇課文都要讀得流暢,字 ...

之但係考試測驗唔係考課文內容呢

cfs 發表於 13-11-9 12:28
之但係考試測驗唔係考課文內容呢

唔系挂,甘我冇計啦,因囡囡最憎睇英文圖書……幫唔到你,sorry。(but我細個都係好like睇英文書,如果你仔仔/囡囡唔抗拒可以試下)

小一中文估唔到咁深, 要造句同閱讀理解

Heiheibebe 發表於 13-11-11 17:32

依家d學校顛家麻!!!間間都顛!!!
希望每天開心渡過 ;-)

引用:小一中文估唔到咁深,+要造句同閱讀理解

原帖由 Heiheibebe 於 13-11-11 發表
真是好深!亞仔小一份中文測驗卷有三篇閱讀理解

回復 Jessy 的帖子

要造句同閱讀理解 小 一 已 有...

抽 小 小 水,  阿 女 小 四,  今天 派 卷 老師 恐嚇 學生 回家 同 家 長 講 不 要 追 分,  否則 連學生 都 罵... 但 我review 份卷, 老師 真 有 錯...

應該找社工、老師或校長談談,或是考慮轉學校了。

marble2004 發表於 13-11-11 22:26
回復 Jessy 的帖子

要造句同閱讀理解 小 一 已 有...

下....d老師有無病呀!!!!

ANNAFRIEND  冇病,我女女間學校由小一起都係考3篇閱讀理解, 成份卷共十部份.  發表於 13-11-18 12:37
希望每天開心渡過 ;-)

我覺得應搵出小朋友的問題, 才可對症下藥。例如, 是否有學習障礙? 還是專注力問題? 又或者是否少看書所以認字較差, 睇唔明題目? 又或者是學習態度問題?
其實我會考慮左小朋友自身問題, 到最後先至考慮課程是否太深呢方面。

同老師, 小朋友傾下, 多D觀察, 希望你可以好快搵出問題所在。

阿仔功課有本'閱工', 入面全部係閱讀理解!

閱讀理解差的話,可以買街外的閱讀理解,中文同英文都有很多選擇。我囡囡一年級時都好差,不停做,及不停睇多d書,會有幫助。

1234554321 發表於 13-11-12 13:30
但佢唔肯記呢?........

是否不是不肯記. 會否記憶方面有困難? 我也認識有孩子記憶方面好像很短暫. 轉頭又忘記. 或者要重覆又重覆才比較好一點. 但比較吃力. 真的要跟老師溝通那方面出了問題. 不然再升班, 可能問題會更多.

回復 candyhmama 的帖子

可否講下你囡囡睇咩中文書? 我搵緊比我個囡... thx.

200709 發表於 13-11-14 10:51
回復 candyhmama 的帖子

可否講下你囡囡睇咩中文書? 我搵緊比我個囡... thx.

我囡思想成熟好多,未必唵窝。
佢睇好多novel,或沒圖+書(例如福爾摩斯,是好厚好厚冇圖+,but佢唔like睇名著,佢話好bored,冇佢符)

200709  有文化, 似我.... 哈哈哈....  發表於 13-11-15 14:21
‹ 上一主題|下一主題