用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人知道幼兒園歸教育署後,原有資助額是否一樣? ...
樓主: CalebMa
go

有無人知道幼兒園歸教育署後,原有資助額是否一樣? [複製鏈接]

Re: 有無人知道幼兒園歸教育署後,原有資助額是否一樣?

cherly,
咁即係話幼兒園同幼稚園唔同學校都可以繼續用舊plan? 因為我想另外選幼稚園比囝囝讀
另外點叫做9月前入讀幼兒園呢? 是否指整個9個月任何一天入讀, 還是要8月入讀才可用舊plan?

曉晴,

以我所知應是育嬰園及幼兒園的轉換才屬社署。
繼續用舊plan既意思是:"幼兒中心繳費資助計劃的人士會繼續按計劃接受資助"此例下 ~ 由育嬰園轉至幼兒園 or 幼兒園A 轉至幼兒園B 亦不影響已享有的資助。

如你想再另外選幼稚園比囝囝讀,咁就算新 / 舊資助形式下,就讀幼稚園均屬教署幼稚園學費減免計劃。

9月前入讀幼兒園是指8月已入讀,才可趕得切用幼兒中心繳費資助計劃(大家所謂的舊plan)!

我致電教署查詢,職員說6月才會有較清晰的資料,以上只是按現有資料推論出來。另我亦曾致電社署查詢,他們稱連將會有改變也不知情,所以現時各家長及園方也只有靜待新例的落實!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

cherly,
咁即係要在8月入學才有用, 9月入學就冇舊PLAN了

曉晴

你可以考慮比BB 8 月入育嬰院囉!但最好 check 清楚自己既過案可以得到幾多資助先,否則得不償失了!

我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

cherly,
OK!
係咪舊plan 會資助多d, 而新plan 就會少d?

曉晴,

照計就係舊plan 會着數D,因為社署資助可以入息減供樓開支,而入了教署的資助則不得減供樓開支,但6月有具體資料出才能確定,穩陣D就入咗紙比育嬰園,到七月再落實係咪番就最好!
‹ 上一主題|下一主題