用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC、KV,大家鍾意邊間?
樓主: ha.haa
go

SC、KV,大家鍾意邊間? [複製鏈接]

bearcat2003 發表於 13-10-16 07:43
不如先刨下舊帖,有好多相同討論。

回覆:ha.haa 的帖子

一定選KV, 一定不選SC
星期一至五中午12點半左右,都會在地鐵見到奇景……踢車廂,學校應該會教小朋友不要破壞公物掛?

My eldest son from KV. Good in Chinese, but not in english. Lot of homeworks. Teacher more serious.

My youngest son from St Cat. Good in English, the rest subjects quite balance. More fun and 活動教學

nakimama 發表於 13-10-16 14:28
一定選KV, 一定不選SC
星期一至五中午12點半左右,都會在地鐵見到奇景……踢車廂,學校應該會教小朋友不要 ...

應該首要係關家長事嘛? 家長唔教等學校教,學校D老師送到佢返屋企咩?!

sadsam 發表於 13-10-16 16:36
應該首要係關家長事嘛? 家長唔教等學校教,學校D老師送到佢返屋企咩?!

你道出了真理, KV又好, SC又好, 但最重要還是家庭教育.

summato  True!  發表於 13-10-17 11:32

回覆:kwansara 的帖子

引用:My+eldest+son+from+KV.+Good+in+Chinese,+

原帖由 achow 於 13-10-16 發表
My eldest son from KV. Good in Chinese, but not in english. Lot of homeworks. Teacher more serious.
...
你最有資格講同評

引用:My+eldest+son+from+KV.+Good+in+Chinese,+

...
我記得妳吖!妳好似有3個B的,對嗎?

回覆:ha.haa 的帖子

我真係得依2間考唔到:;pppp:

兩間都好,兩間style唔同。
我記得ian同我講過,SC就在準備小一面試較好,KV就銜接小一較好。
好睇家長的取向。

...
You are expert

回復 ha.haa 的帖子

兩間我都鍾意,邊間收到就讀邊間,之後我地家長就再作配合

回覆:SC、KV,大家鍾意邊間?

我仔入不到sc but 入到KV。我比較偏SC,因英文好。但讀左差不多個半月佢認到12個中文字,我覺得老師有一套教學方式。英文係弱,但今年已引入5位外籍老師,而我亦安排1星期2日英文堂比仔仔。KV的小朋友,我覺得係好乖及有責任心,我撘校車時K3會好照顧K1的小朋友。加上好難找一個好的中文補習老師,相對英文老師。

係呀,我有3個小朋友.我覺得一切都係緣份/天意
-我想當年幫大仔報了SC, KV, York, ....名校。唯獨KV收了 (但當日Interview生病了,一句說話都無講過),但最後收了
-一心諗住讀完KV, 可輕易入名小學或龍校(因小學攻略書寫的),當時共報了9間在香港及九龍。最後都全軍覆沒。我還給仔仔學了很多課外活動為了取証書 (真是大小朋友都辛苦)。最後經朋友介紹報了一間新學校-現在已是名校了。
(KV出來,中文方面真可跑贏大市,但其他就....)

二女一開始也報了以上Kindergarten, KV收了。但眼見哥哥讀得咁辛苦但又入唔到心儀學校,最後去了一間新校就讀。英文水準很高到現在中學英文也不錯。我想是因為他的K和他們讀很多圖書,從小養成了這個習慣。尤於只多看英文書,所以從小到現在中文都差
現在和哥哥讀同一所直資一條龍學校

小兒考了7間PN, SC收了。讀得高興,雙語教學再加普通話。唱歌遊戲,學習自律。雖然只上學兩個月,但他已樂透。

一要看緣份,跟本就不知為何收或為何不收,做好本份就算吧
二家長要了解小朋友是那類型,要不然你每日只是(拉牛上樹)
三從小要跟他讀書,不要理他懂不懂,持續跟他讀書,這個對日後很重要
(這點我沒有跟大仔做,所以他從不看書,當然成績就不會好,尤其寫作)

p.S: 身為3個孩子母親,終告:不要為了學業/學習和自己最寶貝小明友傷感情。只要設法令他們對學習產生興趣便一切都會自動自覺下去。永遠將自已代入小朋友角色去想便可。

Thanks achow for sharing, 很發人深省

回覆:SC、KV,大家鍾意邊間?

現在Sc k1中文也不賴,他們從唱兒歌學中文同認字,中文同普通話課會學及認唔同的字。英文字就學曬中文課同普通話課所學的字,但英文version.
唯一是到現在未寫字,十月先開始有功課,一周兩份,都係填色同點點點

引用:係呀,我有3個小朋友.我覺得一切都係緣份/天

原帖由 achow 於 13-10-17 發表
-我想當年幫大仔報了SC, KV, York, ....名校。唯獨KV收了 (但 ...
多謝分享,媽媽也辛苦了。

-我想當年幫大仔報了SC, KV, York, ....名校。唯獨KV收了 (但 ...
Thank you.

Thanks for your sharing really remind me!!!

年年都有這個討論,其實兩間都系好學校,但兩間都好吾同。爬吓文、做吓功課,就不難决定。
‹ 上一主題|下一主題