用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Sacred Heart 放咗榜la
樓主: nanamama
go

Sacred Heart 放咗榜la [複製鏈接]

Re: SHCK 放

Hi mewmew

If i remember, i hv read yr message before. You  hv 2 kids studies at SC.

I've registered SC yesterday the pm class and I've also wrote the letter to the principal to request to transfer to am class. Any idea of the successful rate?
how about your kids, am or pm cls? one thing is the am class is very early so kids may need to get up 6:45am.

do you know any differenence between am and pm class of SC kinder? any impact on getting to the primary school if study am or pm?

norrisze, 你好! 原來你都係北角區媽咪黎架!! 我地之前會吾會見過呢?  保母車我就吾知有無, 但係大校車優點係可以直入停車場, 打風落雨都吾怕!

mewmew , 你小朋友係聖心讀得開心嗎, 校方提供D興趣班是否sat先上架呢?

RichardMa, 希望你能成功轉到上午班啦!

Hi vc,

I am father of my baby.

VC
我打過去sh 問,佢地話k1 pm係冇activities既,所以我睇阿女都要keep住上番出面d activities lu.
阿女係我心肝小寶貝.希望佢大左開開心心,無憂無慮. 佢快樂就是我快樂.

norrisze, sorry!! 如果你係爸爸黎架!!

Grumpy, 係ah!! 我見佢章程樹有好多興趣班.. 好吸引, K 1無得學.. 唯有K2先啦!!

冬日勳章

想問下各位媽咪,唔知校車係大校車定保母車呢?有無安全帶?若無的話,可否要求佩帶?謝謝!

Hi pig,
校車係保母車黎的,有安全帶,好似一定要帶的呀,放心,我個女坐左三年      未有一次因為唔鐘意坐而拒絕返學

冬日勳章

Sindy ,
有安全帶我就放心得多啦!係呢?係咪保母車都屬於冠忠的?自己打電話去問?唔該晒!

請問各位有沒有"轉讀上午班"的信件供參考?

RichardMa 寫道:
Hi mewmew

If i remember, i hv read yr message before. You  hv 2 kids studies at SC.

I've registered SC yesterday the pm class and I've also wrote the letter to the principal to request to transfer to am class. Any idea of the successful rate?
how about your kids, am or pm cls? one thing is the am class is very early so kids may need to get up 6:45am.

do you know any differenence between am and pm class of SC kinder? any impact on getting to the primary school if study am or pm?

我個女以前係聖心幼稚園係讀上午校, 亞仔而家係聖心係讀下午校, 係因為就個家姐。我個女讀幼稚園時, 初初都係派下午校架, 但係我地就寫信去要求轉校, 最後都接納左 你都可以試下寫信, 可能有D小朋友interview左幾間, 最後唔揀聖心, 咁你咪可以轉去上午校囉!

我唔係好記得我個女果陣時幾點上堂啦, 我因為住得近, 好似成八點幾至送佢去返學架喎.....唉~ 真係唔係好記得喇(就黎有老人痴呆症 ><)

我諗聖心幼稚園既上午校同下午校, 分別就唔大既, 但係小學既上午校係私校, 下午校係津校, 而中學都係津校。我記得我個女讀UK (即係k3)既時候, 老師已經同我地講, 如果要讀返私校, 就咁係校務處填個名, 咁就可以直升去私小, 但係小朋友就要放棄報津校果個名額(即係政府派位果個), 如果你想報津校(下午校), 咁就要跟政府既遊戲規則, 例如計分, 大抽獎呀咁囉........

其實由幼稚園上去小學, 我諗你係讀上晝或者下晝, 都唔係一個大問題, 反而如果你係由小學去中學, 個小朋友係讀上或下晝, 個問題大D, 因為聖心小學英文上午校係比較下午校深, 但係中文就好似下午校深D(如有錯漏, 請各聖心mama指正), 所以讀上午校, 去到中學會比較適應D, 但係上午校如果讀得唔係咁好, 個小朋友會幾辛苦, 而且, 上午校每年都有流失率架, 我ex-boss個女咪讀上午校囉, 佢有無物時間理佢, 佢比個女既成績表我睇, 考尾幾, 英文唔合格, 佢都話可能會同個女轉校。

其實讀呢D學校, 真係有好有唔好, 家長都要比多D時間去睇D仔女, 尤其實佢地D成績, 如果D細路仔一開始讀一年級已經讀唔上, 無信心, 咁以後就好難追架啦。
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

vc 寫道:
mewmew , 你小朋友係聖心讀得開心嗎, 校方提供D興趣班是否sat先上架呢?

亞仔讀得幾開心, 亞女都開心既, 但係因為佢個班主任唔係咁好, 攪到佢上學期無物心機讀書, 希望下學期好D啦   
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

Grumpy 寫道:
VC
我打過去sh 問,佢地話k1 pm係冇activities既,所以我睇阿女都要keep住上番出面d activities lu.

下! 係咩, 我個仔而家上緊個叫"親子音樂樂融融"既堂喎, 係逢星期六上, 不過就要家長陪既, 如果小朋友自己返果D就真係要到K2先至有啦
‹ 上一主題|下一主題