用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 深水埗附近有無政府資助嘅幼兒園呀?請指教 ...
樓主: 敏敏媽媽
go

深水埗附近有無政府資助嘅幼兒園呀?請指教! [複製鏈接]

Re: 深水

VenusB:
呢幾日唔得閑上嚟,所以咁遲先覆你。
我覺得間學校好唔好要睇吓你對個仔既要求,好難講。不過我個friend話個女既語文能力同講嘢都進步咗好多,佢話呢間幼兒園好重視小朋友既語文能力,仲有得借圖書比佢個女睇,佢話d書出面圖書館都未必有,因為係為唔同年齡既小朋友而設,睇完又有工作紙要做,同埋書後面有d問題可以問個女,佢個女又最細個班開始讀時已經有,所以佢個女而家都好鍾意睇圖書,而且佢個女不知幾鍾意返學,新年放假都話要返學,我個friend話間幼兒園d老師好細心,會主動同佢講番個女d問題比佢聽,佢話d老師真西利有時佢發現唔到d問題d老師都講到比佢聽,所以佢話都好放心。
你問活動空間夠唔夠我就覺得你要自己去睇先知,有d人住成千尺都話間屋細,有d人三百幾尺間屋就覺得好好,我諗你要上去先知滿唔滿意。
你個仔幾大呀!張相好得意呀!你個仔幾大時你開始同佢留意d學校呢?雖然佢仲係我個肚入面,但我得閑都會留意吓d學校,不過我覺得係個小朋友返學開心同鍾意返學!
如果有問題你再問我啦!我再幫你問!
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

敏敏媽媽,
             我都同你住得幾近~~~我住石 硤 尾街,福華街~~
我都打算幫小朋友搵幼兒園~~~佢5月就足2YRS OLD啦~

loklok0104 ,
              我都好贊同你講0既野~~~~就如我老公所講~~~唔一定名校先係好~~~~
我有一個問題想問問你呀~~~幼兒園同幼稚園有咩唔同??~~如果2YRS OLD讀幼兒園~~~3 YRS OLD要唔要轉幼稚園???同埋呢......大坑東0係邊0家~~~仲有呢.....唔知係我自己諗呀...定係少見咁上下大0既小朋友~~我好似覺得個仔好似仲未大到可以返學咁0既....仲有呢~~~請問幾錢學費呀???香港基督教服務處李鄭屋幼兒園同大坑東0既學費~~師資同埋環境有無唔同????

仔仔係我第一個~~而我自己都比較後生~~~~好多野都唔識~~好多問題tim.....真係唔好意思啦~~~~麻煩哂你~~~

~Tammy~

我都好熟你屋企附近.香港基督教服務處石硤尾幼兒園似乎比較近你wor,點解諗李鄭屋幼兒園?

mamamui,
                其實都唔係話會選李鄭屋幼兒園0既~~~不過之前見過d媽咪話幾好~~比較0下囉~~同埋石硤尾校外環境我怕唔係咁好~~0個度好似好多d道友~~我頭先又去過香港基督教服務處0既web site睇過~~~比較過三間0既環境~~睇落就大坑東好d~~唉...我都唔知邊間好~~心大心細~~

建議你抽些時間看看下列網頁:
HK Kindergarten
幼兒中心服務

大坑東好就好,但如果想九月入讀的話現在報名恐怕太遲了.

係啦~~~我都有咁諗過~~之前我都唔知0家~~我以為幼稚園先要早一年報~~我亦諗過太陽島~~但又唔知間學校點~~

THANKS你0既意見呀~~

唔緊要啦!鍾意大坑東的話咪照報

Dear mymelody.lam

好多謝您咁熱心回應我既問題, 我已經報左石硤尾, 副主任話仲有位俾我呀B入讀, 所以我已經交左買被褥既費用.

我個仔而家兩歲幾,準備幫佢報三歲斑.其實我年幾前已幫佢報左救世軍,但嫌佢無室外活動空間,所以我經過一番掙扎放棄左學額.所以要重頭報過名.

我仲想問石硤尾幼兒園的衛生情況同膳食好唔好???係唔係大部份學生都係石硤尾區而無MUD外來區既學生呢?同埋兩歲班好似只收得廿多人,知唔知點解咁少學生呢?唔好意思麻煩你呀!

mamamui ,
                真係唔該哂你啦~~咁我同老公傾0下先~~其實我而家想搵0野做~~所以就諗住畀亞b返學囉~~~同埋我成日都覺得我好似唔識教個仔咁~~~我怕佢咩都唔識~~所以想佢返學學0下野囉~~~

~Tammy~

教仔邊有話識唔識

VenusB:
我個friend話石硤尾幼兒園d衛生做得好好,雖然外表好似舊一d但係裏面好光,而且非常之乾淨,佢話最重要係每個課室都有洗手間,我覺得呢樣最好,小朋友一急就可以去廁所,同埋每班都有個嬸嬸會成日清潔。
你話兩歲班好似只收得廿多人,佢就話唔係咁清楚,因為佢個女唔係兩歲個班,所以無留意。其實少人咪重好,d老師咪照顧得更好,同埋活動空間重多。如果好似d名幼稚園多人到要走鬼咪死火,個仔返學咪只係識「走鬼」&「同人爭」
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

HI ALL,

我個仔而家17個月大,係咪而家就要報名呢~ 因為我同老公都要返工, 白天只有工人同我個仔响屋企,而我個工人又唔係好識講廣東話同英文,所以我都想揾間幼兒園比個仔返學呀!係呢我想問吓係咪應該比佢返全日呢?因為我老公認為咁細個要返全日好慘!我奶奶更加唔想佢咁細就返學tim, 我住响長沙灣道/楓樹街嘅!唔知你哋講石硤尾幼兒園近唔近我屋企呢?因為我唔係咁想bb搭車返學!咁我想問吓保護兒童會好唔好呢, 因為我最近係個呢間喎!唔該晒各位!

mamamui,
      係啦~~~我都係咁諗~~我見我個仔仲好似好BB咁~~~就快2 YRS OLD啦~~應該大個仔D啦~~(好似要求高左D TIM~~~哈哈)~~~

柏仔媽咪,
      其實返學都唔慘0既~~~雖然我個仔未返~~但我估除左頭幾日之外~仔仔應該會鍾意返~~佢地返學有咁多小朋友陪佢地喎~~好過只係0係屋企對住媽咪嘛~~而佢地又可以0係學校中學到0野嘛~~

Dear mymelody.lam,

好多謝你既回應,咁我對呢間幼兒園信心都大d.真係唔該晒! 

Hi!各位,好嗎?
很耐很耐沒有上網了,因為在新年期間很忙,忙足一個月,依家先有空和各位分享分享。
新年前曾到訪過石硤尾幼兒園,沒想過很快便要麻煩她們。
由於新年期間老人家返了鄉下,家裡沒有大人可以照顧小朋友,擰住石硤尾幼兒園的電話,記得幼兒園有個暫託服務,便即刻打個電比N副主任幫個忙。她聽後便立即表示幼兒園有暫託位,可隨時為我提供暫託服務,我同老公即刻開心到震,還鬆了一口氣呀! :
於是初十就帶著小朋友做全日暫託,N副主任教我哋帶小朋友最喜愛的物品回園,他們會較有安全感。
個日早上,我只能陪了細妹同亞哥一陣,就趕住走了。臨走時總有點不捨得,但看著他們兩兄妹拖著副主任向我拜拜,才有些放心。(可能他們曾到過幼兒園,又和副主任玩過。好彩!)
到中午,幼兒園有位盧老師打電話來,說敏敏在園的情況,仲很乖吃哂午餐同睡了,那盧老師真有吸引力,面試個日,已令敏敏樂而忘返。接著她一轉手,另一位江老師很詳細地說出哥哥在課室的情況,還說他主要左手畫畫、工作,很細心。
只是在幼兒園做暫託,老師們也有教無慮,我和老公都很感動呢!!     
‹ 上一主題|下一主題