用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有邊間密集式課程比較好???
樓主: TreeTree333
go

有邊間密集式課程比較好??? [複製鏈接]

回復 llam1210 的帖子

我囝囝現時41個月,不妨參考佢過去的經歷。

囝囝自出生後便成日喊,仲唔肯俾人抱。到一歲後,佢又成日唔睬人,唔聽指示。你叫佢時,佢有心情就望吓你,但大部份時間都係唔睬人(即唔望人)。平日佢最鍾意玩車(特別係巴士),雖然無玩車轆,但成日鍾意扮停車場排車(橫排、直排、分類排、扮塞車……)。由於佢到三歲才懂說單字,故三歲前用了很多身體語言去表達自己的需要。(二歲多才懂用手指作指示)

在一歲多,我曾帶佢返個2playgroup,返咗差唔多1年,但結果係徹底失販,每次佢都唔肯聽導師既指示,唔肯排排坐,只顧自己四周「遊魂」,或自己玩中心既玩具;期間自然多次受到中心既導師及負責人投訴。

經諮詢醫生朋友意見,最後準備帶佢去衞生署兒童體能智力測試中心(CAC)作評估,點知原來最快都要等7個月才有期,唯有自行找私人訓練中心作評估(只需等一週----費用$6500)。評估結果:醫生話囝囝有中度自閉症,最好盡快排政府S(每週5天密集式訓練)。無幾耐負責社工向我表示,囝囝排S位至少要等1年多。
為咗唔想錯過治療自閉症既黃金期(1-2),唯有自費去報讀私人S(每月$7500,言語治療及職業治療另計,每50分鐘收$800)。其實當時已有多間主流幼稚園取錄囝囝讀N班,但想到佢返playgroup既表現,相信比佢返N班也是浪費時間,所以最後冇比佢讀。期間為咗幫佢,我仲帶咗佢去做針炙,但只做咗4個月,見毫無成效,就停咗。

喺過去1.5年的S位訓練,囝囝有顯著進步肯聽指示、坐定定、肯望人;到三歲開始識講嘢後,同我哋便更多互動。本來諗住等佢K1才嘗試返主流,不過除我哋覺得佢有顯著進步外,S位的導師也支持囝囝提前嘗試返主流,所以佢先會喺上年2月開始返主流N班。(插班)

不過,在不同學校面試N班過程中(插班),我也有一些不愉快的經歷:其中有一間幼稚園,在面試前已知道囝囝情況,到面試時,因開始時老師 不肯讓囝囝玩園內的遊樂場,故他十分不合作,既不肯回答問題,又不段大哭,最後老師 給了「很多說話」我聽;另一間幼稚園,面試時囝囝非常合作,跟足指示,做到老師 的要求,並得到高度讚賞,但最後都因為見他只懂說單字而未獲取錄。但我不氣餒,繼續尋找,終於成功找到一間。

由上年2月開始,囝囝上午上S位訓練,下午返主流N班。由於我不想幼稚園老師對囝囝有「先入為主」的感覺,故我事先未有通知他們有關囝囝的自閉問題。喺頭幾個月,我同老婆曾經擔心會否收到學校既投訴電話(以前由工人帶佢上playgroup時經常收到這類電話),但好彩沒有。後來我直接向班主任查詢囝囝的學習情況,她表示囝囝很乖,又聽指示,能與其他們同學融洽相處,只是語言表達不太流利。後來因某些原因我需向學校透露囝囝的自閉問題,她們也感到有些驚訝,不太相信囝囝會有自閉問題。自返咗N班後,雖然囝囝個人係攰D(每晚九時便睡覺),但社交及語言發展明顯進步好多(K1後進步更多)。由上年9月開始,佢已沒有返S位,改上全日制主流K1班,至今仍未有收到學校的投訴電話,見到佢已能適應啦!

回顧喺年半入面,我覺得囝囝得以改善,原因有:
1.
囝囝的病情可能不是醫生描述那麼嚴重
2.
隨著年歲增長,囝囝的身心發展得到自然改善(2-3歲間)
3.
私立密集式S位的幫助:囝囝經由一群專業的幼兒導師、語言治療師、職業治療師及心理學家的訓練,我認為是最重要的因素

4.
我倆公婆每天與囝囝寓遊戲於學習(每天至少1.5小時,假日則全天候)

所以,只要肯不斷嘗試,囝囝或多或少一定有進步既!努力呀!

補充:如果小朋友既社交、語言及智力都算過得去既話,我高度建議俾佢返主流幼稚園,因為嗰度既環境係可以幫助小朋友較全面既發展。

回覆:fandd 的帖子

謝謝您。我囝囝而家22個月,A仔,而家開始做個別密集訓練,但係SI 同言語都未開始做。我想問下你插班入K1,interview 時學校有冇問你囝囝之前讀邊間學校架?

Fandd, 您的分享很好呀!
我現在仔仔是2.5歲, 佢現在是發展遲緩, 只肯講很簡單的單字, 中輕度自閉, 去年10月起雖然返緊PN下午班, 但老師話佢成日遊雲, 剛剛排到Links的密集式, 現在早上返密集, 下午返PN. 個個話我迫個仔太緊(特別是老人家), 看到您的Share後, 加強了我為他所選的信心. 謝謝您!

fandd  只要肯努力,一定會有改善既!  發表於 13-3-4 22:18

回復 Vichang 的帖子

最初in嗰兩間好坦白咁講哂囝囝既background,結果全無回音。最後in嗰間就只係話「原先唔準備比佢讀N班,但下學期諗諗吓都係想及早比佢返幼稚園,等佢容易適應D」,結果就收咗佢(都算係無講大話,只係講少D嘢比佢聽啫!)

回復 fandd 的帖子

若小朋友正在上私人S位,而又想讓他們試讀主流幼稚園,父母應先考慮下列因素:
1. 小朋友的現況是否ok,例如能否聽從一般指示?能否處身於陌生環境?能否坐定定?(如情況是不樂觀,便不要強迫小朋友,讓他們有不愉快的經歷;相反,就要堅持讓他們作嘗試。
2. 先徵詢私人S位導師的意見,他們每天與小朋友相處,定能給予你中肯的見解?
3. 要清楚讓小朋友到主流幼稚園的目的:知識?社交?(例如當時我只要求讓囝囝學習與人溝通,聽從指示;至於知識學習則不是重點,來日方長,只要能改善基本學習能力,那怕日後追不上嗎?)
4. 有心理準備小朋友是會較攰的?(但詢問過一些兒科醫生,認為若小朋友能支持,是不會有礙發展的。Anyway,每天完成上午S位訓練後,工人都會讓他在車上小睡片刻,然後才上下午N班)
5. 若小朋友正在排政府S位,也要考慮日後會否轉讀I位或E位,避免日後小朋友要不斷轉換新環境。

Thx again! 我而家幫緊囝囝排緊政府s位,另外一星期上三天個別訓練。我覺得囝囝同個姑娘好夾,上左幾堂已可以坐定定,冇喊。可能佢細,我發覚佢要學其實都可以好快學好。不過有d簡單的手指指仲未識。而家識擰頭同揮手bye bye...唉,普通小朋友唔教,佢就要不停repeat lor ....

Vichang 發表於 13-3-5 16:35
Thx again! 我而家幫緊囝囝排緊政府s位,另外一星期上三天個別訓練。我覺得囝囝同個姑娘好夾,上左幾堂已可 ...

加油!

fandd 發表於 13-3-4 22:20
回復 fandd 的帖子

若小朋友正在上私人S位,而又想讓他們試讀主流幼稚園,父母應先考慮下列因素:

同意. 別人嘅包容固然重要, 但最主要都係視乎小朋友係咪ready上主流.

佢只待22個月,已經識「擰頭同揮手bye bye」,其實已叻過我囝囝於2歲前既表現。請放心!向前望!努力呀!

想問下你小朋友開始做訓練時係幾大?仲有,其實你而家排政府排到I/e/s 位未?我小朋友剛剛開始個別密集訓練,導師認為佢遲下先啱上其他訓練如ST, SI 等。但係我見到你一開始已經三樣一齊做,你認為效果會唔會更好?

Thx.

我本星期六要in i 位幼兒園,我都好想入呢間,仲諗緊應唔應該同老師講。

不過我唔講到時我個仔已經顯露晒啦!

你指「司務道」?

如果係ini位」,加上囝囝多數會現形既話,我又覺得不妨向學校直言,起碼佢哋應該預咗會in哪些小朋友。

(補充:當時我囝囝面試既係純主流幼稚園,哋會特到注意小朋友有否問題的。)

引用:我返緊果間都係唔出名(觀塘的),見亞仔一

原帖由 TRF北村 於 13-02-23 發表
我返緊果間都係唔出名(觀塘的),見亞仔一路讀一路都好有進步,讀左大半年,由唔講野到最近講到少少短句, ...
請問係觀塘邊度?可以比D資料我嗎?

引用:Quote:原帖由+TRF北村+於+13-02-23+發表我

原帖由 cece-ko 於 13-03-17 發表
請問係觀塘邊度?可以比D資料我嗎?
恩語天地

http://www.speech.com.hk/

引用:回復+Vichang+的帖子 你指「司務道」?如

原帖由 fandd 於 13-03-06 發表

你指「司務道」?如果係in「i位」,加上囝囝多數會現形既話,我又覺得不妨向學校直言 ...
因小兒估計今年也未能上S位,現在已接受9個月密集,個別導師建議可讓兒子嘗試讀K1。                                                                     

附近近屋企7間幼園幾乎in曬,有兼收(我以普通學生報名)、主流也有in,當初最想入讀兼收那些,記得in兼收時有部分有坦白小兒情況,有一間有試探我口風,有些我則沒有提,主流那些就全部冇講。                                    

面試及參觀校舍過後,見到有某些兼收學校的行政、安排實在好差,連好基本既野都搞錯。                                                         

再說小兒表現,見左7間,7間都唔同表現,結果有兩間主流收了小兒讀K1,反而兼收的冇一間收佢。                                                         

以前也聽過很多有經驗的人說,多數坦白了情況,多數唔會收,自己唔信邪,試下向一些兼收坦白,結果得出以上結果。              

我最後選擇那一間幼稚園,是小兒最喜歡的一間,他玩到唔捨得走,希望他會有開心愉快的校園生活啦。

TRF北村 發表於 13-3-18 04:24
因小兒估計今年也未能上S位,現在已接受9個月密集,個別導師建議可讓兒子嘗試讀K1。                       ...

我囝同你囝囝情況咁似, 又係邊排政府邊上私人s, 又係讀咗大半年. 上年in今年 K1之前, 我打過電話問d兼收幼稚園, 我如實告之囝囝嘅情況, 佢地都好firm話唔收, 仲話即使上黎in d老師一定睇得出, 要讀就要經政府轉介. 之後都係in咗7-8間主流幼稚園, 有兩間面試成功. 所以, 我都覺坦白咗機會會更加渺茫.

引用:Quote:TRF北村+發表於+13-3-18+04:24+因小

原帖由 yauman76 於 13-03-18 發表
我囝同你囝囝情況咁似, 又係邊排政府邊上私人s, 又係讀咗大半年. 上年in今年 K1之前, 我打過電話問d兼收幼 ...
Yes,本來冇兼收幼稚園收亞仔都好唔開心,因好多人都話兼收較適合A仔多D,但無奈冇間收佢,也明白她們學校都係打份工,分分in果個Miss就係第日教亞仔果個Miss,人手有限,又有其他學生要照顧,邊會咁多額外既愛心、責任感。

自己同亞仔去interview,有些亞仔未入去面試房已經拉住我要走,又試過喊曬口跑走,試過見到隔離in緊果個小朋友,單獨(家長唔洗陪)interview完仲識泊返張椅子去檯度,還點頭禮貌地說再見,坦白說我是Miss都知道㨂邊個入自己學校啦。

只怪政府一D都冇去處理教育問題,更加多些S位或服務,讓有需要兒童得到適切教育。

‹ 上一主題|下一主題