用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 三個原因非常後悔當年選了培正
樓主: boringggggggg
go

三個原因非常後悔當年選了培正 [複製鏈接]

回覆:三個原因非常後悔當年選了培正

咁第二同第三個原因係乜?

回覆:三個原因非常後悔當年選了培正

你細女當年培正幼稚園無收時就應該知道小一會收嘅機會只會更少,要後悔應該係三年前。
我識得嘅朋友有大仔在私校/直資讀,為咗提高細仔能入同一間學校嘅機會,義工、家長會、乜都做齊。大家都明白siblings 吾係一定收。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+13-1-18+08:40+編

原帖由 Yanamami 於 13-01-18 發表
不嬲都知架啦,

回覆:Hk168 的帖子

大家成日都話一條龍,全級約二百四十人,真正穩陣上培正中中得一百,其他屬band 2/3,佢其實係有間直屬中學,升中有啲優勢

Charlotte_mom  只可以講半條龍, 不嬲都唔係一條  發表於 13-1-18 10:38

培幼即使有兄姐在校讀緊都未必收,更何況是競爭更加激烈的培小呢!

每間學校都有佢收生準則, 私立/直資真係好多都唔保證會收番細佬妹, 我有個朋友佢大女考入SPK, 到佢細女考時, 都唔收, 佢有問過學校? 學校回應左一句, 如果姊姊讀, 細妹是必收的話, 咁當年佢大女就唔會入到, 因為都比晒有姊姊在讀的小朋友.
我囝考入男校直資, 咁妹妹到小一時一定要自己考, 有人問我, 點解唔同個囝考揀男女校? 但既然我個囝考到, 佢有鐘意, 我地又覺呢間學校好岩佢, 冇理由為左妹妹, 而影響佢.
明白樓主很想兩姊妹一齊讀, 但都要專重學校收生準則, 學校唔一定要揀最叻的小朋友, 但會揀合適的小朋友, 如果只以因為妹妹有3,4間收, 學術上好好, 理應會收到培正OFFER, 但收唔到, 就則疑學校, 未免對學校不公平了.

Parisienne    發表於 13-1-19 09:57
MCLIAN  Agree with your comments.  發表於 13-1-18 15:21
四隻貓    發表於 13-1-18 12:02
Jane1983  有道理!個個都世襲,無亞哥家姐的,吾使讀書啦!  發表於 13-1-18 10:51
tietie_mama  講得好啱  發表於 13-1-18 10:29
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

Yanamami 發表於 13-1-18 08:38
This has nothing to do with人情味.  If the sibling is not up to the standard (or for some other rea ...

果兩、三歲人仔考幼稚園,妳認為要 set d乜野 standard?!識得講啤啤熊大隻過蜜蜂?
定係背得出 go went gone ?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 13-1-18 10:48
果兩、三歲人仔考幼稚園,妳認為要 set d乜野 standard?!識得講啤啤熊大隻過蜜蜂?
定係背得出 go went ...

Who knows? Different schools have different criteria when picking the right candidates.

錯不在培正!  

回復 joyceaaron 的帖子

面試表現是最重要, 大家都知培正面試要近2.5 -3 小時, 我女女第一個面試, 之後要在課室等待很耐, 她很專心地看書, 老師讚她有耐性及有定力(據她聲稱), 最後收到offer。培正三千多人考, 收生不超過五十人, 因此不要說學校不收你就對學校如此批評。

培正從來沒有說弟弟/妹妹會優先考慮,只是現實上有不少Sibling入學, 所以坊間推測Sibling會有優先.

如果兩姊妹分開上課有很大困難,可以嘗試寫信給校長.

醒目開學勳章 王國長老

boringggggggg 發表於 13-1-17 23:19
我當年大女如果唔選培正,可以入到媽咪間官校,細女就唔使咁愁。
如果覺得"收細妹"係最重要, 重要過教育方法、理念、口碑、是否一條龍, 重要到呢D方面全部都OK你都要後悔, 當初就直接去官校好了; 咁既然而家滿意教育方法、理念、口碑、是否一條龍, 仲有咩好怨呢

Jane1983  係啦!  發表於 13-1-18 13:11

醒目開學勳章 王國長老

奥脫福 發表於 13-1-18 10:48
定係背得出 go went ...
2,3歲人仔, 要排叻唔叻乖唔乖自理好唔好, 點會無得排丫講真, 唔通間間幼稚園都先到先得至公平?

Charlotte_mom 發表於 13-1-18 11:27
2,3歲人仔, 要排叻唔叻乖唔乖自理好唔好, 點會無得排丫講真, 唔通間間幼稚園都先到先得至公平?

呢d基本野當然應該要識;不過全因有d神級幼稚園的神級要求,先整到d
Playgroup 補習社其門如市o者。咁細個人仔就要十八般武藝?我覺得呢個
現象唔健康囉。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

奥脫福 發表於 13-1-18 11:43
呢d基本野當然應該要識;不過全因有d神級幼稚園的神級要求,先整到d
Playgroup 補習社其門如市o者。咁 ...

同意, 整個制度已經係變態, 幾歲人仔, D CERT仲多過父母
呢個就係無奈既現實, 人地跑, 自己唔跑, 咪蝕底LOR

bbb330    發表於 13-1-18 14:46

樓主,向前看,分享一個真實個案,姊姊在培小讀緊,妹妹因為係細 B,學校起初沒收妹妹讀小一。後來妹妹入讀另一間程度高的私校,而且成績還不俗,結果一年級下學期就插入,跟姊姊一起上學了,據知,同期還有成七八個小朋友插班。所以,只要努力加誠意,機會還是有的,祝好運!

回覆:FloliMom 的帖子

朋友話因為培正係男女校, 所以當時應報D男仔學校俾仔仔讀!

你想兩姊妹讀同一間? 好易啫, 咁阿妹入邊間, 家姐轉過去咪得囉! 培正出品, 大把人要呢!! 不用煩.
‹ 上一主題|下一主題