用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 順利天主教 & 呂郭碧鳳...超煩惱中~~
樓主: edelwise
go

順利天主教 & 呂郭碧鳳...超煩惱中~~ [複製鏈接]

edelwise 發表於 13-1-10 14:53
Sasaalan,

如果你個仔英文是A, 就可以博下蒙民偉, 聽講呂郭以前係B2,
係, 呂郭是近幾年升上Band1...其實我家好近呢間中學, 但我驚我兒連面試的機會都無....

回覆:Sasaalan 的帖子

聖約瑟比較合理,蒙已升英中,校長對學生要求高,特別是英文成績

回復 安格斯媽媽 的帖子

謝謝安格斯媽媽, 我都知機會微, 搏一搏啦...可能班主任話可以試呢間, 又話我囝係風紀, 有小小優勢,令我有dd希望咁啦...

回覆:Sasaalan 的帖子

若A學校英文水平高機會有,但還要看整體成績,自行當然要有進取心,但要了解孩子是否喜歡英中

引用:回復+安格斯媽媽+的帖子 謝謝安格斯媽媽,+

原帖由 Sasaalan 於 13-01-10 發表
回復 安格斯媽媽 的帖子

謝謝安格斯媽媽, 我都知機會微, 搏一搏啦...可能班主任話可以試呢間, 又話我囝係 ...
加油!

引用:Quote:htts+發表於+13-1-10+14:49+不易入喎

原帖由 edelwise 於 13-01-10 發表
htts,

吓, 要4科A, 我女得3科A1科B, 咁咪冇機??
係上年仔都話呂要全A才考慮,我仔屬B1但全B唔咁諗

回復 Sasaalan 的帖子

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21056

安格斯媽媽 發表於 13-1-10 15:39
係上年仔都話呂要全A才考慮,我仔屬B1但全B唔咁諗

安格斯媽媽,

請問順天定係呂郭要全科A?? THKS!

edelwise 發表於 13-1-11 12:56
安格斯媽媽,

請問順天定係呂郭要全科A?? THKS!
聽問呂郭要求全A,但只是我仔講的,蒙民偉校長要求英文成績好,順天我無了解過

安格斯媽媽 發表於 13-1-11 13:23
聽問呂郭要求全A,但只是我仔講的,蒙民偉校長要求英文成績好,順天我無了解過
...

安格斯媽媽,

oic, 如呂郭都要求全A, 咁..我真係唔識選校呀

升呢中學要求更高,但其實只有30%位不用太認真,十幾人先有一人中,但若不是全見遞了好似真是浪費機會,連比孩子表現機會都無,所以上年我選了宣基同景嶺,但景嶺要等2nd IN,知道失敗都不是好過

安格斯媽媽 發表於 13-1-11 13:58
升呢中學要求更高,但其實只有30%位不用太認真,十幾人先有一人中,但若不是全見遞了好似真是浪費機會,連比孩 ...

呂郭都要求高, 而且得120個INTERVIEW名額, 我都可能放棄,
景嶺都是好學校, 我覺得官塘區好似冇咩好的B1中尾中學囉..

安格斯媽媽 發表於 13-1-11 13:58
升呢中學要求更高,但其實只有30%位不用太認真,十幾人先有一人中,但若不是全見遞了好似真是浪費機會,連比孩 ...

安格斯媽媽,

想問如今次選定的2間自行如果都沒有叫我地 INTERVIEW機會,
咁...大抽獎時係咪選過其他三間中學排1,2,3 (甲部),
定係...冇得INTERVIEW 都要再選多次佢地,
博入去為止,
請指教, THKS...

edelwise 發表於 13-1-11 14:38
安格斯媽媽,

想問如今次選定的2間自行如果都沒有叫我地 INTERVIEW機會,

我咁諗囉!若他仍然是b1生選边間都無分別,抽獎要睇隨機編號,若排得前聖潔靈都比你中,但視乎是否適他,我上年都忠於我自行選擇,需然選將軍澳區b1校得8個位都比我入到,我都係自行, 甲部,乙部死跟,但好肯定話你知雖然我有得見但我唔會覺得自行選中的,我志在參與,比經驗個仔,但我知佢非常盡力,但佢只會面試有機會攞分,成績, 操行麻麻,課外0分,你話機會如何。

你孩子應比他好的,或者好似我咁好運呢!第三次呈分千萬不要失手,不可太貪心,萬一入唔到b1都會太差,預祝成功
現階段諗易入選b2,若學校要揀都未必被選中,但入了又咁心嗎?最緊要喜歡啱程度不好考慮太多會好煩

請問你地對觀塘官立有咩睇法? (係唔係BAND 1尾 ? 校風如何?)

謝謝 !

回覆:lopoto 的帖子

都ok既,但多數是觀塘觀官小b1尾甚至b2頭學生及區內b1生,聯繫小學成績好未必選

姨生仔是BANB1中-至尾, 無奬項, 老師自行建意選官塘瑪利諾 & 呂郭, 因當初無想過選官瑪,而且對此校一無所知,

請問如第一志願選官瑪會否太進取? 這學校讀書是否很辛苦 & 活動多嗎? 有無人知該校更多資料?

引用:姨生仔是BANB1中-至尾,+無奬項,+老師自行建

原帖由 YLMBEE 於 13-01-12 發表
姨生仔是BANB1中-至尾, 無奬項, 老師自行建意選官塘瑪利諾 & 呂郭, 因當初無想過選官瑪,而且對此校一無所知 ...
我仔上年都是b1c,完全唔敢諗聖言同觀瑪,這兩間是傳統區內出名b1校,以佢學校水平只有前十幾位同學挑戰,加上無課外,以他成績比較難,其實統一進取抽入讀也辛苦,順天,觀中,呂郭及蒙比較合理

安格斯媽媽 發表於 13-1-12 09:54
我仔上年都是b1c,完全唔敢諗聖言同觀瑪,這兩間是傳統區內出名b1校,以佢學校水平只有前十幾位同學挑戰,加 ...

THANKS 安格斯媽媽

其實最想知官瑪讀書是否很"谷" &  是否齋讀書型?

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-1-12+09:54+我

原帖由 YLMBEE 於 13-01-12 發表
THANKS 安格斯媽媽

其實最想知官瑪讀書是否很"谷" &  是否齋讀書型?
所有b1都谷,同要學生讀書,只是方法學生是否適應

‹ 上一主題|下一主題