用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基小六升中分享
樓主: 三角朱古力
go

培基小六升中分享 [複製鏈接]

回復 三角朱古力 的帖子

沙崇 : D師兄話好谷, 尤其是英文教得好深, 但我知道有一兩級的全級英文第一名是來自培基的.

林記 : 就不過不失的BAND 1 中(但培基比較少人選, 可能大部份去其他三間),去年有個全級頭十都以第一志願入, 據講讚不絕口.

以上兩間中學的校長聽講都喜歡收培基學生.

基本上沙田的中學都是圍著屋村而起, 曾記,呂中, 培英, 蘇淅更接近屋村.

沙崇已是好得多的一間了.

longfung 發表於 13-1-9 20:46
回復 samchan2179 的帖子

學校就真係唔多谷, 基本上默書, 測驗(無評估)都唔計分, 你話壓力大唔大?六年級的 ...
好似幾好,唔多谷但成績唔差

回覆:longfung 的帖子

Thx for your help 。

三角朱古力 發表於 13-1-8 21:34
現在十五十六中,只知小女肯定有全級三十名內,還要等到十九號才派成績表,好心急,其實可否,第一(曾)第 ...
去年全級三十幾名以內的同學都有機會獲見曾記,老師亦非常鼓勵頭三十名的同學在自行階段可以進取些,因為培基學生的成績次第理想。其實頭十名以內的同學不少會選擇直資名校或轉戰區外,減去這些競爭,餘下學生搏區內B1A都會有好大機會。

回復 KW 的帖子

longfung,

去年5個考10-20都入到曾記就太好了.我的資料是我仔同班同學的哥哥(入左曽記讀緊)那一年,他媽咪同我提及架.

仲未有級名次, 要等19號家長日先知. 真係急死我. 唉! 老師又沒有揀校意見, 只是說自行唔係咁多位, 家長因應小朋友程度,性格與各中學特色自己揀最喜歡的wor. 又話大部分學位係round2, 到時頭3志願才緊要wor.

唉!係唔係間間小學都係咁, round1由得家長自己揀嫁.

回覆:Verveine 的帖子

真的嗎?我就是估頭十的都出去,餘下十至三十名的會在原區,我好想博一博。1(曾),2(呂)。但是攪珠又點排呢?又係1(曾),2(呂),3(沙祟)我又怕太博。

回覆:KW 的帖子

10-20 名,我一定搏(曾),咁20-30搏吾搏好呢?

回覆:chechema 的帖子

你讀邊班呀?亞女讀A班

我個仔第一次呈分試趺咗好多. 僅僅band1, 今次進步少少, 但老師話其他同學仔都進步咗, 所以未知banding有沒有變.

Verveine 發表於 13-1-10 12:13
去年全級三十幾名以內的同學都有機會獲見曾記,老師亦非常鼓勵頭三十名的同學在自行階段可以進取些,因為培 ...

唔係呀!頭十名好多都會選一間沙田一間九龍, 所以曾記變成首選, 當然可以出區及入直資都會有人, 但有多少仍是未知之數! 你地D老師教咗選校講咗名次? 我地提都未提過!

你咁排即是放棄第2,3位, 第1入唔到即跌到第4! 死硬!!!!

我知死梗,我老公之前就係咁講,佢同我嘈咗成晚,即是我的想法是對的。一向我都係想 1(呂)或 1(曾)和 2(沙祟)或 2(林記)
多謝你的意見!

引用:回復+samchan2179+的帖子 學校就真係唔多

回覆:KW 的帖子

你亞仔五年級?

回復 apsm 的帖子

基本上兩間是左鄰右里, 大家一樣咁舊, 只是曾記大小小, 近年還有擴建工程好像要起兩年.

三角朱古力 發表於 13-1-10 21:54
我知死梗,我老公之前就係咁講,佢同我嘈咗成晚,即是我的想法是對的。一向我都係想 1(呂)或 1(曾)和 2 ...
2)沙崇都有D危險因為多人選, 而林記縮班得4班, 變相位少咗未必到第2有位, 小心唯尚!!

我地d老師都未講,19/1先派成績表。咁依家米糊思亂想law .

咁點好?沙循同沙培亞女吾like呀!

‹ 上一主題|下一主題