用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家應該名氣幼稚園會否看小朋友地址作取錄因素? ...
樓主: ivykingking
go

大家應該名氣幼稚園會否看小朋友地址作取錄因素? [複製鏈接]

我覺得父母教育背景及職業最重要,出名嗰D學校成幾千人申請,點都會未IN前已經篩左D人先,就係甘現實

回覆:BB20111102 的帖子

朋友同我講,佢借了港島半山地址俾個住屯門既朋友。個小朋友入了名幼,後來重考入名津小

回覆:大家應該名氣幼稚園會否看小朋友地址作取錄因素?

學校老師曾說,她們揀小朋友看家長怎樣培育小朋友,家長如何培育bb自律獨立反品格,面試時已可看端倪,bb的能力及學術程度,反屬其次,她說bb是白紙一張,她們有信心教好學術,品格卻需要家教配合。

我不知這是否學校的收生標準,但老師們卻是很著重孩子的自理,也常要求家長配合。

申報:孩子就讀hkps klt

回覆:大家應該名氣幼稚園會否看小朋友地址作取錄因素?

其實邊d學校算係名幼?可能你覺得係名,其他人覺得唔算係。因為有次聽到家長對話,話迦南面試好淺,然後另一家長就話,呢d學校你都唔會諗住讀。。當然,佢意思係話,迦南唔入流。其實,我聽到有d驚。。。。因為我覺得佢考的野,唔係淺。。。。佢話考顏色,問佢個名,即係要對話果種。我心諗,呢d都叫淺?考n班要佢講野,真係唔容易。

有人話學校有分一線二線之分,其實邊d係一線,邊d係二線?講真,唔係我去上堂,真係好難去比較。

‹ 上一主題|下一主題