用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TSL Band 2 男, 應否選直資, 怎選自行位?
樓主: ed6200
go

TSL Band 2 男, 應否選直資, 怎選自行位? [複製鏈接]

朋友兒子去年在油天海考8x名,應該是自行沠位去到聖方濟各。當時未開估,油天說他接受李國寶offer。最後他與另一位較後幾名堅持津考津校,放直資DAVID LEE。朋友兒子入了聖方濟各,但他另一位較後朋友去了中中了。以上故事可以看到風險很大㗎,最安全入直資。你兒子讀開直資,他也不想down grade•我認為最好和兒子談一下,叫他問同學收下料,當然最後由你決定。

我囡都係讀TSL, 同你一樣在煩惱中!BAND 1學校又唔到揀,在直資與大抽獎中掙扎中。我成日在想:選直資再在7月叩心儀津中的門好,還是參加大抽獎先,抽得唔好再去叩直資的門,好苦惱呀!

Heidi媽 發表於 12-12-31 09:29
silvia_ng, 呀仔今年P6, 都唔到我緊張了, 第二次呈分也完了, 待家長日聽聽老師的意見吧~
...
WOW....咁真係好緊張! 呀仔有冇考直資呀?

Heidi媽 發表於 12-12-31 09:31
如果你仔呢個平均分上到P.5, 6, 已經是 band 1了, 努力啊!
REALLY? 唔好氹我開心呀!
佢今次考試都OK, 都係中文科B左, 其餘應該都有A OR A+, 我都好期待睇佢今次排名。我早兩年已經同佢洗腦, 話4年級成績表中學要睇, 5-6年級就教育署都要睇埋, 所以一定要比心機考好個試, 攞好D操行。上年老師比左B-操行 , 我打個突呢....

lion 發表於 12-12-31 11:18
我囡都係讀TSL, 同你一樣在煩惱中!BAND 1學校又唔到揀,在直資與大抽獎中掙扎中。我成日在想:選直資再在7 ...
老師應該會係4號時明燈指引掛?! 希望你都順順利利呀!

顏寶鈴收生要求是否提高了? 我也在擔心中。

我都考緊直資,顏寶鈴同王錦輝都 second in , 但係如果收重煩

引用:Quote:silvia_ng+發表於+12-12-31+11:26+RE

原帖由 Heidi媽 於 12-12-31 發表
唔係氹你, 係事實啊!

嚮 TSL 如果攪得掂中文科, 咁當然其他科唔太差, band 1唔難! 不過, 我地英文不嬲都深 ...
佢應該乖左啲既。。。希望keep 到啦。我就係擔心佢中文科再上連b 都不保呢。。。

引用:我都考緊直資,顏寶鈴同王錦輝都+second+in

原帖由 ed6200 於 12-12-31 發表
我都考緊直資,顏寶鈴同王錦輝都 second in , 但係如果收重煩
咁又係。。。比我都想大抽獎,但又驚最後兩頭唔到岸。不過我都預祝你仔順利考到直資,有選擇好過冇選擇呢!

好久沒發言了,今天送走了小兒參加學校的台灣之旅,現在很空暇。今天也看見校長清晨6:00到機場送行,他真是一個盡責的校長啊!

Heidi媽,對你的兒子入到他心儀的學校非常有信心,他很清楚他自己的目標,很努力的朝著目標進發。

Silvia_ng , 我的兒子是P.5 , 說真的,我也很緊張他升中未來,但也常常跟自己減壓,中學也不是人生的全部分。
你的兒子很聰明呀。在我們這級,average mark >~91, top 10; >90, top 20; 小朋友分數是非常緊貼的。大家都要努力呀!

說回樓主,我也建議樓主考慮顏寶玲,近幾年,它收了很多TSL,成績不斷上升呢!希望你能找到心儀的中學。
大家Add oil呀!

多謝,咁妳地呢? 有冇考直資? 報咗邊間?

引用:+本帖最後由+heidikl+於+12-12-31+23:22+編

原帖由 heidikl 於 12-12-31 發表

好久沒發言了,今天送走了小兒參加學校的台灣之旅,現在很 ...
係呢,校長好有心,我見佢fb 都post 左小朋友出發既相呢。
我家衰仔有丁點小聰明,可惜人極懶散,踢幾脚先郁一郁。呢次考試都成日要娥住先自己去溫習,所以真係皇帝唔急太監急。呢次我都好期待佢級排名,p4班學生真係好勁。我還記得小一時,錯發成績表,平均分不變既情況下,排名都跌左,解釋話因成績太接近之故。之後兩年,佢平均分微跌,就已經可以不見影蹤,可想而知佢地真係好勁。
同一情況我發現係p2小女身上。小女係p1平均分比哥哥多2分,但排名低過哥哥10名左右。真係唔知係份卷淺左定啲人又叻左。
所以真係好擔心他日考中學既全級排名呢。。。0.xx 已經十萬九丈遠了。。。

1.  Will know banding  and rank in P5 after P5 exams.
2.  Usually Band 1 if Overall Average = at least A-.
3.  Overall average marks in P5 =/= that in P3 or P4.
4.  Overall rank 100/170 =/= Band 1.

Heidi媽 發表於 13-1-1 15:24
NPL好過WKF ~
Agree.

引用:1.++Will+know+banding++and+rank+in+P5+af

原帖由 Bluestar 於 13-01-01 發表
1.  Will know banding  and rank in P5 after P5 exams.
2.  Usually Band 1 if Overall Average = at lea ...
唔該呀藍*, 呀仔成績努力谷緊,話左比佢知全世界小五一齊發力,一不留神就會跌落萬丈深淵,希望佢識諗,努力啦!

‹ 上一主題|下一主題