用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想請教資優父母~
樓主: kittylo129
go

想請教資優父母~ [複製鏈接]

回復 Radiomama 的帖子

我兩個囝又是覺得數學課是最悶的,因為老師要照顧一些進度慢的同學。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

Thanks for your detailed sharings.  It's really good to have some time to chat with our kid.  I tried to do this before but my son lacked responses.  He doesn't like to talk, let alone sharing what is happening in his world !  So, I just ask my son what's happened or how's the day occassionlly only.   

回復 fckmama 的帖子

我囝囝其實亦不太願答我問題的。我用這個方法,不知你有沒有試過,就是問他:今日的心情指數是幾多呀? 0分至10分,你會給幾多分呀?0分最唔開心,10分最開心。

我若直接問囝囝今日點呀?他必定會答無野。在學校做咗乜呀?nothing.

問他心情指數,他有時會答:0分,5分,8分等等。

0分,我會話:咁慘呀!乜野扣哂D分呀?
5分,我會問:係乜野令你有5分呀?咁又係乜野令你無咗5分呢?

有時就只會問佢:今日你想係呢個特別時間講咩俾媽媽聽呀?

有時佢唔想講,(可能個日佢好平靜)會話想去圖書館睇書。咁我就倍佢去,因為那時間是專為他而設,由他做主導。

初初細囝唔係好肯講架,因為佢驚我話佢,但後來見我真的好認真去聆聽,無即時教訓他。慢慢就越講越多了。
傾多咗計,才發現囝囝有好多心事,有好多想法,無處可傾訴。我係同佢傾計之後心裏有懷疑才帶他去做評估發現他資優的。

for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題