用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心有面試時間了!
樓主: wingszew
go

聖心有面試時間了! [複製鏈接]

引用:唔知收唔收九月b +

原帖由 濼晴 於 12-12-10 發表
唔知收唔收九月b
上年有收9月後的細b

will school accept kowloon side's student?   Any chance?

回覆:ME1227 的帖子

我都係住九龍 祝大家好運

seems living area is one of the factor, otherwise, we don't need to provide the residential doc.  me in the Kln side too....

我都係住九龍啊! 換個角度睇,可能學校唔想家長識大話,報假地址博入,因我識得有人借親戚地址報港島區學校

醒目開學勳章

引用:我都係住九龍啊!+換個角度睇,可能學校唔想

原帖由 Virginia_Arare 於 12-12-11 發表
我都係住九龍啊! 換個角度睇,可能學校唔想家長識大話,報假地址博入,因我識得有人借親戚地址報港島區學校 ...
其實今次聖心都已經諗到好絕, 寫明住址証明要係水/電/煤/電話費單, 呢D都係比較難借嘅... 眾所週知, 銀行月結單嗰D真係好容易改架嘛!!!

回覆:聖心有面試時間了!

請問男女比例係幾多?3:7?

請問有冇人知道聖心INTERVIEW形式係點?

其實聖心私小係少位過聖心幼稚園, 咁會唔會想升又升唔晒架?
而聖心中學收兩間小學的學生, 咁又可以收返幾多成呢?
我未去過佢地校舍, 只有交form到過, 唔知設施好嗎?
好似在口碑上, 聖心好過真光與st.clare, 唔知好在邊度呢?

聖心, 真光,st.clare, 好似得 true light  100%升小, 升中就不是 100% 了. St Clare..似乎升小也不是 100%, 有不同說法...可圏可點...聖心, 我都
想知...anyone can tell?

引用:我冇數,只留意到最大嘅+no.++到+18xx

原帖由 Virginia_Arare 於 12-12-11 發表
我冇數,只留意到最大嘅 no.  到 18xx

我估計哩幾年會少咗真正一條龍嘅學校,因出生人數上升,比例上女多過男,如果學校由 100% 由幼稚園上小學,變為留番少數位收外來 bright students 係唔出奇,德望就係其中一個例子

加上英基學校越來越貴,多D人報主流學校,同埋雙非或單非,所以競爭更大。

引用:請問男女比例係幾多?3:7? +

原帖由 stephanie714 於 12-12-11 發表
請問男女比例係幾多?3:7?
今年上午幼兒班一共有78名女生和12名男生。下午班我不太清楚。

其實10-11個揀一位, 都唔算太難了, d"男女同龍"競爭更激烈...

回覆:keio 的帖子

Thnx for your info

GBS 發表於 12-12-11 17:35
聖心, 真光,st.clare, 好似得 true light  100%升小, 升中就不是 100% 了. St Clare..似乎升小也不是 100%, ...

聖心, 聽說係好有心收番自己教出來的女, 所以只要有心唔怕等, 好大機會津校或私小是但一間最後會收番.  但具體點work 或有幾多人唔得/最後自己放棄就唔知啦

回復 sarubuta 的帖子

根據之前的家長分享,只要你有誠意一心讀返聖心,一般都ok,上得到私校或津校。不過並不保證,每年都可能不同。我個女現讀k1,比較之前讀過的幼稚園,包括有名幼,我覺得聖心真係1間非常好的學校,很注重德育,課程及各項安排都好細心,老師及學校好有愛心,注重與家長溝通,希望家長同學校可以一齊培育幼兒的發展。課程唔太深,適中,但睇得到學校好有心咁按幼兒的發展安排課程。我覺得我女返咗3個月,學嘢快咗,極喜歡返學(之前佢嗰間時時話唔想返,現在連病都好想返,當然我唔比)佢時常會同我分享學校情況,又會同老師分享屋企的情況。所以不計小學的backup,都真係一間好好的幼稚園。有只有一點,因為學卷,英文比較淺,但ok我女一向有出面學英文。

gwlam  can't agree more.  really appreciate the efforts from sisters, teachers, ee of SH.  學校各方面真係安排得好好,好周到。  發表於 12-12-12 11:50

jacky1666_hk 發表於 12-12-11 18:44

yes.  1888 applicants.

好無聊地做了一些資料分析.  

當中有6個資格不符, 7個文件不齊, 如果扣除此13人, 即係1875 申請人 / 180個學位, 約10.4人競逐一個學位

一日見晒一千八百幾人, 全日共分13個時段, 由9:00-11:30; 13:00-16:00 每節時間有150人及相隔30分鐘(除最後的16:00只有88人).  [當中包括了資格不符及文件不齊的13人]

Index No. 是跟interivew 時間排, 愈早IN號碼愈細(除孖B外), 唔知是否真係random assign.  

申請人中男生共佔約10% (198人).  

BOBOSO 發表於 12-12-12 02:07
回復 sarubuta 的帖子

根據之前的家長分享,只要你有誠意一心讀返聖心,一般都ok,上得到私校或津校。不過 ...

多謝分享.  教學形式真的是活動教學嗎?  可否分享多一點?
‹ 上一主題|下一主題