用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ckelsie
go

明慧 PN interview   [複製鏈接]

回覆:heidya 的帖子

第一問: 為甚麼選我們學校?
第二,問我知不知道他們有多少間分校?
第三,邊果照顧BB?
第四, 屋企有無人之前讀過?

5:30簡介會, 我都費事去, 因為巨地IN過程令我對巨地無信心.

回覆:phoebehung 的帖子

phoebehung 發表於 12-11-11 11:28
Strongly agree. 它們比我的感覺好像已經有目標會收甚麼小朋友。成20個一組,這麼迫,根本看不清楚小朋友表 ...
有同感 可能巨地偏向收大BB, 細蝕底少少. 加上好似IN家長多過IN BB....

MW PN IN 后感
1. 實在太多BB報名, 家長排哂對面馬路;
2. 有本地, B6,  仲有英語混血BB
3. 過程太快, 不太認真, 幾兒戲, 4:30準時排隊入場, 4:55出門口.
4. 4:05 & 4:30 果SECTION 出來家長, 大多反應麻麻 :
i/ bb 無乜反應
ii/ 時間太短,未清楚觀察BB,
iii/ IN 過程問大人多過BB

5. 職員趕收工, 4:45~4:50 已有教職員換左衫收工走人, 大部份是外籍導師
6. 有外籍男士入場, in 完帶bb出來都擰哂頭, 小組人多又試唔到bb反應, 手腳肌肉協調之類

mw 都係私人牟利 收既機會幾大, 巨地都要同其他pn 競爭; 巨地揀bb, 家長都要揀巨地, 唔一定接受巨地收生

回覆:明慧 PN interview

是否in北角分校?是否一定用普通話in家長?

man811231 發表於 12-11-11 15:17
是否in北角分校?是否一定用普通話in家長?
是in北角分校; 我用廣東話in.

回覆:man811231 的帖子

是北角分校,不過唔需認真對代,因為佢地in 得好求其。

引用:MW+PN+IN+后感1.+實在太多BB報名,+家長排哂

原帖由 heidya 於 12-11-11 發表
MW PN IN 后感
完全有同感

明慧好似麻麻地

回覆:明慧 PN interview

但北角分校好似係名校?不是很受歡迎嗎?

引用:MW+PN+IN+后感1.+實在太多BB報名,+家長排哂

原帖由 heidya 於 12-11-11 發表
MW PN IN 后感
完全有同感,in 完真係唔揀佢地。比起其他學校,佢地in 得求其,唔認真。玫瑰崗重多人報名過佢,但in 時,睇bb手眼拹條,大小肌肉,講話反應。剩係interview 已經可以反映到一間學校。因為我未生前,亦是一位小學老師,所以對mw 較失望。我有朋友(以前都係老師),佢女in 完st cat (k1) 對該校贊不绝口,讵話考得好全面,真是要睇一个学生能力。

karman888 發表於 12-11-11 15:41
完全有同感,in 完真係唔揀佢地。比起其他學校,佢地in 得求其,唔認真。玫瑰崗重多人報名過佢,但in 時, ...
贊成IN 得認真並要求高, BB即使FAIL 都無野廣, 係BB未達到程度; 相反,如果好似MW 甘求其, 入左去讀都有D擔心.

引用:In+完我唔會想入呢間,in+完其他學校,就會

原帖由 karman888 於 12-11-11 發表
In 完我唔會想入呢間,in 完其他學校,就會知其他學校主要in 小朋友,睇下小朋友大小機肉,手眼協調,揀小 ...
Me too !成20個小朋友一齊in ,其實佢可以不用安排面試,直接收到申請表揀咪得囉!唔洗浪費大家時間:;pppp:

heidya  good  發表於 12-11-11 23:49

引用:我也覺得很奇怪,第一問我校長叫甚麼名?+

原帖由 ungchloe 於 12-11-10 發表
我也覺得很奇怪,第一問我校長叫甚麼名?
第三,為甚麼選我們學校 ...
我覺得好似玩野咁,一d 問家長平日邊個照顧,有冇人幫手。問點解揀佢地。一d竟然問學校歷史同挍長名,好怪。你話問學校理念都有d關係。

引用:我也覺得很奇怪,第一問我校長叫甚麼名?+

原帖由 ungchloe 於 12-11-10 發表
我也覺得很奇怪,第一問我校長叫甚麼名?
第三,為甚麼選我們學校 ...
如果佢問我尼d問題,我肯定呆左,邊古到佢會問d 同小朋友冇關既野!

Yvonne_wai 發表於 12-11-11 21:04
Me too !成20個小朋友一齊in ,其實佢可以不用安排面試,直接收到申請表揀咪得囉!唔洗浪費大家時間 ...
直接IN家長米算囉, 見下BB是否四支健全就得啦
‹ 上一主題|下一主題