用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今早有冇交玫瑰岡申請表的媽媽?
樓主: leungcnine
go

今早有冇交玫瑰岡申請表的媽媽? [複製鏈接]

回覆:今早有冇交玫瑰岡申請表的媽媽?

我11:30去到.. 排到3PM先交到表.. 因為佢地開左10張檯.. 每張檯既INTERVIEW時間都唔同.. 我要幫朋友交埋.. 我C6去另一張檯交表.. 我攞到11月10日11:30.. C6攞到11月10日2PM..

當日我撞到幾個朋友.. 佢地有D報N..有D報K.. 其實唔係好多人報K.. 只係學校安排排埋一條隊.. 攪到D 籌去到3000~ 早去遲去都要排3個鐘.. 有朋友9點去排.. 排到12點先走..

回復 pc629 的帖子

我估都無得Exchange.. even you have found someone to change with you..
佢地MARK晒學生既名同時間.. 如果係成3000幾份表搵兩個學生黎EXCHANGE.. 佢地一定唔會..
不過你可打去問下..

too poor! 太過份!
做勢! 迫埋一因日

路過...感覺到母愛真偉大!

交表都咁混亂,面試當日真係要準備D法寶安撫小朋友情緒!

好彩N同K唔係同一日in,但交表安排埋同一日就真係混亂d。。。

學校唔係有心迫埋同一日, 而係之後的星期六, 學校幾乎每週都有 function, 本週六就係幼稚園新一屆家教會交接儀式及表現活動, 之後 NOV 3 及10就面試日, 11月中既星期六就係K1-K3 逢星期六的興趣班開始,  去到出年一月預備班PLAYGROUP 開始, 根本學校係星期六都未停過! 未曾入讀既家長可能覺得學校安排唔好, 我地讀緊既家長就知道學校既情況啦!

yfchoy  多人報名,喺唔喺都會俾人話,最好網上報名,但到時網絡大塞車又會俾人罵喎  發表於 12-10-22 11:28
yfchoy  到時又有人話條龍安排得好混亂,或有些家長不理排條短的,到時咪話排咗咁耐被我報啦,到如果唔俾又罵老師,但比報的話其他家長又唔公平!  發表於 12-10-22 11:26
yfchoy  分龍的話又會俾人話k嗰邊咁少,應該開少條龍,但邊個可預計到個分怖呢?  發表於 12-10-22 11:22
gwlam  唔分日期都可以分時段、分龍。  發表於 12-10-22 10:33

我C6一路排一路都係話無理由安排半日交表.. 明知幾千人交表.. 安排得唔好..
我都答C6.. 或者學校只有呢個星期六做到呢? 我C6果日早上去寶血參觀佢都話亂.. 因為參觀一條隊.. 交表一條隊.. 學生又要上課外活動.. 成校都係人~

不過我覺得N班同K班應該分兩條隊..咁排K班就唔洗等咁耐..齊可疏導人群~

回復 creamsicle 的帖子

其實我又唔覺混亂..不過係多人..好多人都失左預算..等得太耐..
同埋小食部無開.. 好多家長都問有無野食賣.. 佢地只有部飲品機..
不過學校後尾都派餅.. 大人唔食..小朋友都要食..
我地帶埋個女去.. 諗住可以參觀.. 參觀只係半小時..但等左3個幾鐘..
好在我地都有帶餅、生果比阿女.. 不過後尾佢都扭眼瞓..不太耐煩..

Vijoyce 發表於 12-10-22 10:24
回復 creamsicle 的帖子

其實我又唔覺混亂..不過係多人..好多人都失左預算..等得太耐..

我朋友都有報名(好晏先到), 都係話學校有提供餅乾比等候人士食, 都算係咁啦!
參觀過程好快, 如果睇唔到或睇唔晒, 可以上學校網頁, 有好多學校相片放係網頁上睇。
再唔係INTERVIEW 個日再去行下學校, 又或者2013年3月中, 學校會有開放日, 到時再去睇都OK架!

我見到有幾個遲過1PM既家長跑到上黎..都唔比籌佢地.. 佢地理論話D車塞死.. 咁都無計.. 遲到就係遲~
我個朋友12點係灣仔坐的士.. 12:45仲塞係迴旋處.. 佢要落車跑上黎.. 12:55攞到個籌.. 好在佢無帶個仔黎.. 同小朋友黎點跑??!

yfchoy: 網上報名又未必可行, 陣間好似TBB電視咁, 同一時間入去報, 整死個網又會比人鬧架啦!

Oscar66  Agreed  發表於 12-10-22 17:10
yfchoy    發表於 12-10-22 13:38

yfchoy:  多人報名,喺唔喺都會俾人話,最好網上報名,但到時網絡大塞車又會俾人罵喎
yfchoy:  到時又有人話條龍安排得好混亂,或有些家長不理排條短的,到時咪話排咗咁耐被我報啦,到如果唔俾又罵老師,但比報的話其他家長又唔公平!
yfchoy:  分龍的話又會俾人話k嗰邊咁少,應該開少條龍,但邊個可預計到個分怖呢?

I'd never applied RHS and I'm not sure about previous years arrangement.  But I bet the school should have experiences on arranging both N class and K class to submit application forms on the same day, and have sufficient knowledge on the traffic conditions nearby, especially during interviews / applications peak season.  Hope the school will do better in the future.

要分時段/分龍,到時又有人話條龍安排得好混亂,或有些家長不理排條短的,到時咪話排咗咁耐被我報啦,到如果唔俾又罵老師,但比報的話其他家長又唔公平!分龍的話又會俾人話k嗰邊咁少,應該開少條龍,但邊個可預計到個分怖呢。其他點都好,多人報名,喺唔喺都會俾人話,最好網上報名,但到時網絡大塞車又會俾人罵喎
我以前交表的每間學校都唔分龍,St.Paul仲要打晒蛇餅咁走番出門口,又唔見啲家長話有問題?喺咪因為人哋喺好出名既名校,大家等都心甘情願,RHS雖然都出名但冇人咁勁就要樣樣都安排到冇投訴?(可能激咗啲,會引起其他jm不滿,但我都是想指出隻方面都有難處,要體諒。)

回復 yfchoy 的帖子

Because SPN and SPK are 2 separates schools entertaining N1 and K1 separately.  If you are applying SPK, all applicants are submitting form for K1.

The arguing point is, for those who applied RHS K1 is much less than those who applied N1.  So, it would be more efficient to separate them into 2 groups of candidates.

其實校方都可以考慮開放星期一至五既時段供家長報名。

actually can consider apply by mail.

回覆:a328 的帖子

同意!開放星期一至五遞表及郵寄報名,既可疏導人流亦方便家長,更加可以避免有group埋一朝派長龍,俾人感覺要家長「顯示誠意」的壞印象!

小兔咕  交真光, 合一堂同民生都可\by MAL  發表於 12-10-22 19:55
yfchoy  如果一至五遞表,要揾幾多人坐喺度等家長來?所有事都好難預計,我以前都以為老師有好多時間,原來冇咩!  發表於 12-10-22 14:08
yfchoy  學校老師還有正常的課堂要上,又要搞課外活動,都幾慘。  發表於 12-10-22 14:05
yfchoy  純粹問吓,絶冇惡意,有學校可以郵寄遞表嗎?咁重要既表格如果寄失了怎辦?如果每個家長或者要求學校每封信都致電/接聽電話回覆,豈不是忙到死  發表於 12-10-22 14:04

請問將軍澳乘校車到玫瑰崗幾耐

many school actually majority of them can apply by mail, actually just several school will ask hand in by person.

can use registered post is afraid the mail will lost.
‹ 上一主題|下一主題