用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 注意!!!一條龍和直屬的分別
樓主: onepiece
go

注意!!!一條龍和直屬的分別 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 12-10-16 08:03
首先要知道中學政府派位玩法。第一輪係可以揀兩間學校,中學態成績profile等決定俾吾俾面試機會(很少吾駛 ...
相純粹八掛同當識多樣野,假設讀緊直資一條龍,而又走左去玩中一自行比人收左,本身讀緊的學校會否知道呢件事而取消本身比我的OFFER?就好似某些私小知你參加大抽獎會放你入waiting list?

醒目開學勳章 王國長老

這是無可能的, 因為一條龍直資, 一早已經出OFFER LETTER俾小六家長CONFIRM升中人數, 方便統計可以收幾多外來生, 而家TAKE OFFER時需要同時簽UNDERTAKING, 學校就會通知教育局, 呢個學生唔會有機會參加政府派位(同小一一樣)
所以一心想玩派位既家長, 就要好決絕放棄自己個龍位, 到7月派位放榜至知入到咩中學
不過當然, 家長都可以後來改變心意, 取消返直資位去玩派位; 亦可以先TAKE直資A, 去考直資BCDEF, 不過我聽過好似考到第2間, 就要取消之前果間, 唔可以HOLD住兩間直資再考慮

marcuscyrus  明白^_^  發表於 12-10-16 10:29

回覆:Charlotte_mom 的帖子

多謝版主詳細解釋, 內容已再更新, 有錯請多多指教.
而家做父母眞辛苦, 報小學就連中學玩法都要知埋.

醒目開學勳章 王國長老

有個咁既家姐, 我妹俾我攪到data overflow, 暈暈地

醒目開學勳章 王國長老

多謝樓主整合資料

回覆:注意!!!一條龍和直屬的分別

建議睇中學概覧,留意自行收生部分,學校是睇校內成積或講明是睇全港次弟。

onepiece 發表於 12-10-15 19:01
onepiece 發表於 12-10-15 19:01

"直屬"小學
跟隨一般升中報考程序,但在"統一派位"部分,"直屬"中學會預留85%學位給其直屬小學。
只想補充"預留少於85%"...即係可以少於85%, 不得多於85%, 中學見自己小學成績唔掂, 係可以收少於85%的小學生.
~easybring~

bakusensei 發表於 12-10-16 12:18
建議睇中學概覧,留意自行收生部分,學校是睇校內成積或講明是睇全港次弟。

...
其實我有少少搞唔清楚個先後次序,一般一條龍直資係幾時出中一offer比d學生?如我接受offer我就連考自行都唔可以?定是如我接受offer,就算我去考自行,人地又比我in又想收我,就會因為我已接受自己的中學offer就收唔到我?

醒目開學勳章 王國長老

我女果間係一升中六已經出OFFER, 其他學校我唔清楚, 不過IN ANY CASE, 中一政府派位唔同小學, 係要等埋ALTOGETHER 7月一次過公佈的, 所以7月前你接受任何直資OFFER都會令你失去政府派位資格

marcuscyrus  謝謝指教,明白哂  發表於 12-10-16 14:43

點算好 發表於 12-10-15 22:55
津校才會有「一條龍」? 英華同港同呢類呢?

你可以說港同是「一條龍」,亦可說港同是「有條件一條龍」

talknwrite 發表於 12-10-15 22:55
直資和津貼也可有一條龍, 按教育局規定, 叫得"一條龍"中小, 中學"必須"100%收回一條龍小學的學生.

但要留 ...

津校「一條龍」是受教育局監督, 直資是沒有的.

津校「一條龍」是要申請,直資需不需要申請??

津校「一條龍」是不可加條件,直資是可以的.

其實,直資是自行收生的.

引用:我女果間係一升中六已經出OFFER,+其他學校

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-16 發表
我女果間係一升中六已經出OFFER, 其他學校我唔清楚, 不過IN ANY CASE, 中一政府派位唔同小學, 係要等埋ALTO ...
Exactly!

marcuscyrus  謝謝指教,明白哂  發表於 12-10-16 14:43

onepiece 發表於 12-10-15 23:47
那麼,"直屬"學生就相對着數,因為學生本身就是依據一般的"自行分配"及"統一派位","直屬"的優勢(8 ...

直屬不是相對着數.

一個是放棄最多85%可上中學的位,一個是放棄100%上中學的位,為什麼有着數??

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:talknwrite+發表於+12-10-15+22:55+

原帖由 kls12 於 12-10-16 發表
津校「一條龍」是受教育局監督, 直資是沒有的.

津校「一條龍」是要申請, 直資是不需要的.  直資今天可以 ...
無咁既事,直資係咪一條龍,學校概覽已經寫得好清楚,教育局有資料的。你可以話佢係有要求,但吾好講到咁複雜/兒戲

引用:Quote:onepiece+發表於+12-10-15+23:47+那

原帖由 kls12 於 12-10-16 發表
直屬不是相對着數.

一個是放棄最多85%可上中學的位,一個是放棄100%上中學的位,為什麼有着數??
直屬由於只是在"統一派位"部份,留位給學生,令學生在這部分進入直屬中學,所以學生無需confirm任何offer, 放棄任何嘢,也可在"統一派位"部份得到優代。

Charlotte_mom 發表於 12-10-16 15:09
無咁既事,直資係咪一條龍,學校概覽已經寫得好清楚,教育局有資料的。你可以話佢係有要求,但吾好講到咁複 ...

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_sch_list.php?lang_id=2&search_mode=&frmMode=pagebreak&sch_type=DSS&page=1

你是正確的.

教育局是有資料,但是否很嚴格,改變要申請和准許呢?

Charlotte_mom  呢個問題, 我唸真係要教育局解話了...........當年st mark斷龍都賣晒新聞, 斷估唔會有直資今日仲係龍, 聽日就唔係掛  發表於 12-10-17 12:04

回覆:注意!!!一條龍和直屬的分別

唔知一般家長明唔明個post同我地講乜呢,好似討論多數是高級user. 希望其他人如果唔明可以隨便問下講下喇。

引用:Quote:原帖由+kls12+於+12-10-16+發表直屬

原帖由 onepiece 於 12-10-16 發表
直屬由於只是在"統一派位"部份,留位給學生,令學生在這部分進入直屬中學,所以學生無需confirm任何offer ...
不過直屬中學預留的學位是70%*85%=59.5%,有幾多間好似培正咁有情有義,係自行階段盡收自己小學部的學生?

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-10-16+發表直

原帖由 bakusensei 於 12-10-17 發表
不過直屬中學預留的學位是70%*85%=59.5%,有幾多間好似培正咁有情有義,係自行階段盡收自己小學部的學生?:q ...
説得很好,所以同是"直屬"學校,小學最後有幾多可以升上去可以有好大分別,由約50%至接近100%都有。不過從這裏也可看出,學校是想培育學生, 不離不棄,還是只顧自己名聲和數字。不過這些"不離不棄"的傳統名校還是有的,除培正外,聖母也是差不多收哂的,如St. Mary, 她有兩間小學,人數太多無法收哂,最後索性轉做一條龍,連能力最弱一羣都唔放棄,拉低成績被人話跌walt都無所謂,這才是真正名校,教育巨人!

醒目開學勳章 王國長老

我聽過有某名女校, 自行一個自己學生都唔收...........寧願收外面生!
‹ 上一主題|下一主題