用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二中文默書會否有咁多範圍呢?
樓主: MS.wong
go

小二中文默書會否有咁多範圍呢? [複製鏈接]

回覆:小二中文默書會否有咁多範圍呢?

抽默就5講,但一堂時間都默5晒啦!

醒目開學勳章

MS.wong 發表於 12-10-8 14:49
隔星期一次,即一星期中,一星期英,但每次星期四五先知默咩範圍
隔個星期默已經好好,我小朋友小一時已經是每星期也有中及英文默書,內容也不小。

醒目開學勳章

MS.wong 發表於 12-10-8 16:15
請問除了學校,還有那裏可以反影問題,而校又不會知道是我反影呢?

Thx
其實這小學是你選擇他的,並不是他迫你入讀!
你為何要學校改變去配合你?
你不選擇適合自己和小朋友的學校,
而希望用其他途徑去"反影",
咁即是向學校施壓?

1)2) & 4)  可接受
但我覺得最重要是公平
如全級都是一樣
基本上無乜問題.  每間學校有他的風格
不是名校不是就會懶散的

真係溫到

你地又真係默好多喎我起初以為我地多,原來是普通料我的小朋友今年小三,一星期中,一星期英。中文每次要背默一首詩,讀默一課課文及十五個四字成語。我地都溫到

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

TOOOOOOO MUCHHHHHHHHHHHH

樓主小朋友默書範圍真的算多,好彩我仔學校默書唔算多,尤其背默,否則我一定唔會選此校。小二要讀全課後抽默一,二段及詞語,我覺得可接受,但如經常背默,就真係多鬼餘。我有個同事仔仔都係大埔小學,除每星期默外,仲要經常背默,但背果d課文跟本冇乜重要,連果d xx説: 物物說都要小朋友背,跟本對小朋友没作用,佢媽媽都感到只係老師賴得讀咪又話背默law.可憐d细路。 :;pppp:

跟據教育局的指引:
"學校應及早識別有特殊學習需要的學生,為這些學生作出合理的調適,包括訂定合理的學習目標,設計有效的教學方法以加強學生的學習能力和技巧,並提升學生對學習的興趣和自信心。學校亦應了解有長期病患學生的病況,並明白病況對學習所引起的影響。有需要時,應調適課堂上的學習活動,以確保在教育範疇中有殘疾的學生與其他學生享有平等機會,以獲得及有意義地參與本地教育。"
所以學校應作出調適
http://www.edb.gov.hk/UtilityMan ... embc/EMBC03033C.pdf

我阿女讀sfa,今年小二,開學成個月先第一次背默幾句(小一冇嘅),普教中但默書唔使併音。真係唔好話sfa谷啦

judy  所以SFA咁多人争咯!
谷唔谷唔係問題,最緊要合理、有效。  發表於 12-10-12 09:19

升小二,默書範圍多左好多.
詞語2課.
讀默1課全文.(抽默)
背默1課其中2段
真係寫到手軟架.
仲要執字,難睇少少都當錯.
小女2次成績都強差人意.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

確實真係多咗啲,可以直接同學校反映,其實學校點會唔知。

‹ 上一主題|下一主題