用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁vs st. Jo (灣仔)
樓主: seamama
go

華仁vs st. Jo (灣仔) [複製鏈接]

Greenspout 發表於 12-5-3 13:35
Thanks lugano for your information.

不用客氣,大家分享一下,我去年幫小兒選小一時,對聖約瑟和華仁都很有興趣,所以做了一些資料搜查,希望幫到手。

lugano : 請問你小兒而家係唔係讀緊St. Joseph?我個人覺得St. Joseph 小朋友都較為活耀、而且功課壓力都唔少,所以無考慮揀。但從以上資料所睇,又覺得課外活動又真係幾好,可唔可以講多啲學校課程、師資等資料話俾我知,可以讓我再思考一吓。謝謝您!

chrislaw001 發表於 12-5-3 14:52
lugano : 請問你小兒而家係唔係讀緊St. Joseph?我個人覺得St. Joseph 小朋友都較為活耀、而且功課壓力都唔 ...

我都好想,無奈入唔到,我個仔仔在第一階段只得 20 分,抽不到。

結果入了間直資小學,沒有 proceed 去第二階段

回覆:chrislaw001 的帖子

為何比一搬人感覺St jo 壓力大過華小,最大原因是SJPS 有八班約三佰人中學五班,華小同華中都喺四班,相比之下華小讀喺輕鬆啲!
但現時SJPS得番五班(約150),我相信比而家輕鬆啲!
SJPS 冇精英班!

回復 pooh仔 的帖子

咁係咪即係華小有精英班呢?

回復 seamama 的帖子

oh sorry, 咁又不是.
據我知是冇的.

引用:回復+seamama+的帖子 oh+sorry,+咁又不是.

原帖由 pooh仔 於 12-05-04 發表

oh sorry, 咁又不是.
非常感謝各位嘅分享!另外,想請問st Jo算唔算一間好嚴格嘅小學?例如佢會唔會唔俾小朋友喺小息時落操場,轉堂一定要爬喺枱,又或者成日會寫手冊,見家長等?如果小朋友曳會點罰?如果小朋友成績唔好,學校又會點處理?會有留班制度嗎?唔好意思,我有好多問題!感激,感激!

pooh仔  Pls check pm  發表於 12-5-4 09:23

pooh仔 發表於 12-5-2 14:01
如你小朋友喜歡運動或強的話,我覺得st jo 好過華小!華小在課外活動資源不夠多,樣樣都要比錢學(我指喺球類),費用相若於外一面學,另音樂好似得中樂團!
...
我之前睇過 WYPS  個網頁,佢地音樂部其實有管弦樂團、合唱團和中樂組

http://www.puawyps.edu.hk/overview/introduction.htm

[url=]課外活動[/url]
本校開設多項課外活動小組,全部均由校內老師或校外導師帶領、策劃和訓練,分類如下:

運動:

田徑組、足球組、乒乓球組、羽毛球組、
排球組、籃球組、游泳組

音樂:

管弦樂團、合唱團、中樂組

學術:

中文朗誦、英文朗誦、普通話朗誦、
優質數學組

興趣:

國際象棋班、圍棋班、園藝組、電腦班、
漫畫班

倫理宗教:

道理班

制服組別:

幼童軍(15 旅)

聯校活動:

聯校音樂匯演、聯校普通話匯演

回覆:lugano 的帖子

Lugano, pls check pm

回覆:lugano 的帖子

請問你知否華小華中會否脫鈎?

回覆:seamama 的帖子

華小喺番禺會+耶穌會,但話事權喺番禺會,中學喺耶穌會!
除非班番禺會董事成員放棄辦學名銜!否則佢哋對唔到親家!

引用:華小喺番禺會+耶穌會,但話事權喺番禺會,

原帖由 pooh仔 於 12-05-05 發表
華小喺番禺會+耶穌會,但話事權喺番禺會,中學喺耶穌會!
除非班番禺會董事成員放棄辦學名銜!否則佢哋對唔 ...
係咩?乜華小華中唔係直屬架咩?我以為年年都有5-60%華小學生升華中添

pooh仔  佢哋有直屬關係,有直上優勢!但你問會否脫鈎,即喺意未是否接龍?!一條龍其中一個條件喺要辦學團體一樣,佢哋喺不同!  發表於 12-5-5 16:59

pooh仔  佢哋有直屬關係,有直上優勢!但你問會否脫鈎,即喺意未是否接龍?!一條龍其中一個條件喺要辦學團體一樣,佢哋喺不同!  發表於 前天 16:59

明白謝謝!

小兒今年在華仁讀小一, 說真的, 實在很感恩兒子可以在如此關愛, 純樸的環境下成長。
華仁校舍雖小, 所以課外活動多要出外上, 不過由學校統籌, 所以都OK! 由於上下午各兩班, 每班得30人, 所以大家很熟, 去年約8成直上華中(家長查詢時學校的答覆), 前年約7 成, 呢方面似乎比St. Jo穩陣。學校十分著重品德的培訓,所以華仁仔出名比較純, 學校又主張多鼓勵, 不記缺點, 所以d仔好主動爭取各方成績, 阿仔已有成30個優點了!家長和師兄弟的關係更是一流!

華小與華中是直屬關係, 近呢幾年升約7,8 成, 學校講關愛, 好重情義, 應該唔會脫勾。

華小冇分精英班, 考頭10名先會登在成績表上, 考單數即1,3,5....就留在原班升上一級,  考雙數即2,4,6....就升上隔離班,唔會標籤化邊d係叻學生, 邊d係咋學生。每次派卷, 老師都唔會刻意把學生拿出來比較, 仲同d仔講唔好周圍問人幾多分,自己收起佢, 最緊要自己知同有進步,呢點係我尤其欣賞的。

danandmat 發表於 12-5-8 13:04
小兒今年在華仁讀小一, 說真的, 實在很感恩兒子可以在如此關愛, 純樸的環境下成長。
華仁校舍雖小, 所以課 ...

好高興見到兩間小學嘅小朋友同家長都十分滿意間學校。

請問你知否20分易唔易入呢? 另, 有無同學仔住九龍區呢? 應該有保母車吧?

九龍有保母車去學校, 我本身都住九龍。20分有機會, 但位比st jo少, 但可試叩門位。

引用:九龍有保母車去學校,+我本身都住九龍。20分

原帖由 danandmat 於 12-05-08 發表
九龍有保母車去學校, 我本身都住九龍。20分有機會, 但位比st jo少, 但可試叩門位。
...
如15 分是否機會係0

Little_cy 發表於 12-5-8 21:52
如15 分是否機會係0

世事無絕對。唔敢話無機會,但機會非常微。
‹ 上一主題|下一主題