用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 主科全合格,也列作band 3 的原因
樓主: phoebepanpan
go

主科全合格,也列作band 3 的原因 [複製鏈接]

..................

我朋友個囡讀個間小學就衰, D 老師好似革命黨人仕, 死都唔講. 仲要我朋友一定要揀BAND 2中學. 我叫我朋友要堅持追問名次. 但最后都話係保密唔講..    我朋友個女係自選中學時入了2間佢個區BAND 1中學. 而且都被選出有得INTERVIEW. 咁已證明佢成績係BAND1啦.   有D學校為左命中頭3志願%高.  攞D 學生較飛.

我第一次問呈分試名次時都好小心咁問,怕佢唔肯講.

我係問佢同上年好左定差左呀,上年係第XX名.(P4仲有名次)咁個老師如果講得佢就會直接講今次個RANGE,唔想講既就死都要TUM到佢答好左定差左.

係咪好衰呢為左個仔點都要諗計,3次我都要知名次(大約)

LEEYM1  我仔老師只講成績中上,名次保密。  發表於 12-4-28 23:55

回覆:ohnono 的帖子

我諗啲學校一定會考。因教育局交個波俾學校,而學校係唔想有任何閃失的情况下,依然會參加。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

我哋3次都講。老師仲會話埋比我哋知上年相同名次及前后入左邊間中學。

回覆:主科全合格,也列作band 3 的原因

我地從來不講名次本想昨晩問,但掛住傾其他野又忙了,見家長限時5分鐘,過時同學叩門,我傾了近半小時

我囡學校仲衰得緊要!由於有直屬中學,所以我囡全級99人考頭20都係得1A2B1C(中文---這科冇人攞A),不過就話比我知佢肯定係Band 1,佢係樂團團長,學社社長,奧數代表,泳隊主將(學界有兩個牌)---操行咁多學期都係B.  我仲可以走去邊!

原來自己身在福中不知福,我孩子學校近幾次見家長都靜靜遞張紙給我,有齊所以banding資料。聽到有些學校如此,真可怕

日常  對!忽然覺得囡囡讀嗰間小學真的好好, 我都冇諗過原來有咁多學校是不告訴學生成績表上的名次, 仲唔比知banding添, 咁點簡中學呀!?  發表於 12-4-28 13:24

我地也有banding range但如果知道全級考第幾咁會好計劃d ,

係呀! 知道BANDING 可以去揀啱自已LEVEL中學 .

回覆:杰杰媽媽 的帖子

為兒為女的苦心及委屈,d 飯焦,唔係,係飯桶,明唔明白!!!

ohnono  好似有少少隱喻喎!  發表於 12-4-29 02:17
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

當年礙於教局唔准講,班主任只講大約位置,例如頭十,直到接到校長的推薦信先知到真正名次。佢係所有科目在成績表全A,除了操行A- 。

到選校時,班主任對各學校的分析十分清楚及準確。由於校長特別錫小兒,所以都有特別提點 一 為人為己,搏盡d,最後佢開口中。

like_travel    發表於 12-4-28 23:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

fafa200 發表於 12-4-28 10:35
我囡學校仲衰得緊要!由於有直屬中學,所以我囡全級99人考頭20都係得1A2B1C(中文---這科冇人攞A),不過就話比我知佢肯定係Band 1,佢係樂團團長,學社社長,奧數代表,泳隊主將(學界有兩個牌)---操行咁多學期都係B.  我仲可以走去邊!

不少學校自行同叩門都要求操行是A- 或以上,如果操行咁多學期都係B,真係幾論盡。

回復 lamcatcat 的帖子

小朋友老師也是每次都講名次及去年大約同學去到咩學校. 又會派張紙比每個同學, 叫小朋友自己寫低學校估計他們是全港及本區的banding.

其實A/B/C 係無意思的, 有學校90分是A, 有的是85分
呂x才就試過有一科全级考得差, 全部+10分, 好多學生变成攞A

like_travel  our primary school are so bad, the final exam ~ our homeroom teacher -2 to 3 marks from all of their students on the composition paper, he is so crazy ! but other class with almost full mark !  發表於 12-4-28 23:35
like_travel  what a good primary school, so kind and considerate for the students and their parent ! Like !  發表於 12-4-28 23:31
doncheng  咁都得?唔怪得知咁多Band 1啦!  發表於 12-4-28 22:43

我女學校拉平均, 咁會好d。 佢今次英文卷二出得超深, part 2作文25滿分,佢扲到23分, 但失守part 1 全份卷二只得65分。但好彩全級只有10多人合格。經調整后都係A 。

doncheng  咁都得?唔怪得知咁多Band 1啦!  發表於 1 小時前

Banding 由(級名次 + 師兄師姊Pre-S1成績)決定,每人加分都不會導致多些Band 1學生。

有些學校就算講比你聽都唔好咁開心住,可能係糖衣陷阱!
有d學校為求要贏,可能校長的好勝心好強,唔想輸比人睇,係又叫你搏,唔係又叫你搏。冇野,上年未縮班前可以跟以往的派位情況,好多學生都可搏高一個banding。於是學校隨時就係咁而多了一班假band 1學生,話比人聽學校有幾多幾多band 1學生,跟住以後考到這個名次就算係band 1學生。但上年一縮班後,好多假band 1生即刻變回band 2生,最可憐的就更係這類學生。

我唔係叫你唔好信老師,不過最好跟上年的派位結果做一個比對就穩陣好多,雖然都可能會有少少出入,起碼心中有數。
:verycold: :verycold: :verycold:

無A,三科唔合格,我覺得差唔多呢個banding

2958 發表於 12-4-27 20:38
我間學校85分以下已經是BAND 2,唔好話合格,少部分B+都唔得,要全科AAAA。

...

我個仔case 一樣... 全B . 全部差一兩分先A, 一早已經話係BAND 3.. , 我所以唔理了一於出去考, 有OFFER 就唔抽獎...
我怕唔知抽左去邊><
‹ 上一主題|下一主題