用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問入MCS既幾會大唔大呢?
樓主: MARGLAM
go

請問入MCS既幾會大唔大呢? [複製鏈接]

MARGLAM 發表於 12-3-26 20:10
小女小一至小五取得全級第一,五年級考取Cambridge KET 獲取了pass with distinction及參加了各樣奧數比賽成績一般,體育只是一般,請問入MCS既幾會大唔大呢?

如果你說的是自行收生,一般中學最看重的並不是全級考第幾,而是EDB的全港小學生排名,因為不同小學的質素分別可能很大。

如果你說的大抽獎,只看學生的Banding和Random Number,其他的都沒有影響。

回覆:cellon 的帖子

即都係睇彩數?

MARGLAM 發表於 12-4-11 22:54
即都係睇彩數?
不是睇彩數,是看在哪一間小學考第一。
若果是在Band 1A的名小學(e.g. APS,油天)年年考第一,當然機會大好多。

我自己是MCS中小學畢業生,大女今年是MCS中學中六生,細女是MCS小學小6生.....當分享一下自己的經驗..
其實由我那個年代開始,非直屬小學的學生唔多,人數是小於一班。而班外來生全是其他名牌小學的第一名,有些還有特異功能。

我今年開小6家長會時,校長話小學呢幾年學生的成績好好(呢位校長好tough,7年前接手後..對班學生要求好高...加上家長老師的配合,學生成績進步了是理所當然的),全級來說,是B3的學生一隻手已經數得晒,其他的大部份都是B1學生。

班學生除了成績好之外,亦有唔少有特異功能的,所以除非家長有其他心儀的學校,大部份直屬小學的學生,經自行收生或大抽獎,都能在直屬中學就讀。

至於放榜後叩門成功的,我自己知的case 都是直屬小學的學生。

你自己衡量一下吧。
真是很喜歡的話,亦可以考慮中2或中3來插班,因為年年都會有同學出國留學或移民的。

P.S. 你去中學部download份報中一的 form來看看,就會知中學看重甚麼特異功能,主要是公開比賽,例如學屆的獎項。Cambridge KET無甚麼優勢,因為中學預左來報讀的學生個個英文都非常好。
PPS: 今日去開小六派位家長會,再聽清楚校長的說話,更正了學生 banding的資料~~~

MARGLAM  唔該哂  發表於 12-4-12 13:59

cellon 發表於 12-4-11 23:22
不是睇彩數,是看在哪一間小學考第一。
若果是在Band 1A的名小學(e.g. APS,油天)年年考第一,當然機會大 ...

Hi cellon,

Is there any banding for primary schools?  If yes, where can we check it?  Thanks.

樓主,如果我係你就試左先算,最多第二志願小心d揀。

MARGLAM  明白!.我都決定一試!...而家D小朋友除咗讀書叻...真係要十項全能...真替佢地辛苦....但佢讀到書, 又唔想錯失任何好既機會比佢..  發表於 12-4-13 10:20
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-4-13 00:00
樓主,如果我係你就試左先算,最多第二志願小心d揀。

如果指大抽獎,只看學生的Banding和Random Number,其他的都沒有影響。只要是Band 1學生都可以一試。

回復 cellon 的帖子

我係同意樓主用自行收生的一個名額去試MCS,相反大抽獎MCS提供出來的不外乎10個8個位,我反為唔讚成在統一派位乙部去搏。

通常得10個8個位這些除了用來攝位之外,我並不讚成對於成績好的同學用來在乙部去搏,反正讀好書之嘛,華英、迦密、旅港任何一間都可以。

BallBallMaMa    發表於 12-4-13 12:19
:verycold: :verycold: :verycold:

學校公佈咗今年派位成績都好理想, 分別2位同學派到St. Mary, 2位同學派到MCS, 2位同學派到喇沙等好學校...放心好多了! 信心都增加咗!

mary2000    發表於 12-7-19 00:50
‹ 上一主題|下一主題