用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 再急問: 入左表係咪一定無得取消
樓主: htts
go

再急問: 入左表係咪一定無得取消 [複製鏈接]

回復 98730 的帖子

你好, 教育局的指引是一經遞交, 不能取消。我親自問過。
但學校未遞上 教育局,又不問教育局,是有可能比翻你的。因為教育局跟本不知。

回復 tommythumb 的帖子

妳好:
    簽了直資是放棄大抽獎.不影響自行收生程序.

twcho  有些派位學校為爭取好學生,會在面試完畢後暗示取錄以免該生被直資搶走。  發表於 12-1-20 14:34
twcho  簽了直資就是放棄派位,包括自行。  發表於 12-1-20 14:31

回復 lionmonkey 的帖子

對阿.所以我說.到截止時限還沒到時.是可以取回已交的表格的..
但話分兩頭說.可能有些學校不想煩.說明已交表格不能取回.有些學校比較鬆.每間學校的行政都不同.職員的處事方式也不同.祝大家好運.

98730 發表於 12-1-20 12:27
回復 tommythumb 的帖子

妳好:

多謝回覆。

不過,我其實係回應樓上個篇:

「咁又係嘅,唔怕一萬,最怕萬一,做多樣功夫,打個電話去確認下,睇下要補辨甚麼手續都好。
以前係BK我就聽過d直資學校,佢地通知你的小朋友被取錄,叫你去做埋d手續。但個家長冇去辦手續,亦冇通知人放棄,人地學校就一路幫佢保留個位,最後原來自己因為咁無得參加大抽獎,亦無得派位。
有好多家長鐘意安排子女報名直資學校,為的是爭取鍛鍊面試的機會,到人家取錄你時,又唔通知人地放棄學額。冇事由自可,有起事上黎真係頭痕。」

TWCHO妳好.
      我兒學校上一屆的家長就是有這情況出現.她報了直資.還註冊了.但在放榜後.原本在自行選校時已被學校收了.以下是她的對話.
他也來自英小, 自行收的 (估計唔到會收佢)。原先己註冊英中直資, 但小學校長話保良局將全力支持此校, 只許成功, 亦大量投放資源在此校學生上莊啟程, 我都是註冊時才知英中, 因我接受唔到上中中, 加上他中文差, 考慮了2天後, 放棄直資, 但他仍未接受到, 所以我條路比你們難行, 考分班試時不肯做, 想唔讀, 現在希望他可盡快投入此校生活。因小學只有一個女同學, 要從新認識新朋友。)

如果讀緊一條龍直資, 學校是直升, 不經政府派位, 學生係可以好似98730所說的一樣, 留位左自己直資中學, 再不經學校攞表報自行, 放榜時可能又中左,便 有多個選擇.

但如果所讀小學係有參加政府派位, 便不會出現以上情況.

引用:如果讀緊一條龍直資,+學校是直升,+不經政府

原帖由 TINGMUM 於 12-01-21 發表
如果讀緊一條龍直資, 學校是直升, 不經政府派位, 學生係可以好似98730所說的一樣, 留位左自己直資中學, 再 ...
但係好似話直資會張你個名報比敎署,咁自行interview表現有幾出色,七月放榜都唔會有你份,唯有到時叩門,咁就要到時睇彩數,有冇人有多d info,唔該指敎指敎

王子
‹ 上一主題|下一主題