用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 多元智能 與 不同人格間的關係
樓主: faith
go

多元智能 與 不同人格間的關係 [複製鏈接]

Re: 多元智能 與 不同人格間的關係

婚姻...我真係唔知,因為我仲冇諗住一定要嫁。咁我有時都好想有人照顧吓,成日照人都會好攰ga嘛。我好間唔中都會嗲吓人,但係我每次咁做,我d朋友都會驚到大叫:喂﹗你唔好咁嗲得唔得呀,頂唔住喎﹗<~~真係打得少﹗

不過我估,兩個都係8仔就應該好難work到,火星撞地球都似﹗
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語﹕
        有冇識d也是人8仔女仔,係唔係都係女強人架?還有那些打老婆的男人係唔係都係唔健康ge8仔架?

「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

其實一個人是哪一型,單靠從旁觀察行為不能成準。所以我無法回答你這兩個問題。

我唯一可以說的,是無論哪一型,不健康的話也可以很恐怖。有很多九型人格的書上指出希特拉是6仔,counter phobic那一種。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語﹕
        原來...因為我最初接觸這好玩的東西時,一開始資料就話希特拉係第八型...於是一直就對第八型有望而生畏的印象...原來佢係.....
      你講得冇錯...所有不健康的型號都會很得人驚架,尤其是4號不健康時,係會                    ,唔單只自己 ....可能還會
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

Re: 多元智能 與 不同人格〞疑鰜Y

所以盡信書不如無書.

希特拉是8 是6?,只是看你如何睇.

每個人,每種型號,都有其優點和弱點.
有健康的時候,也有不健康的時候.
沒有甚麼型號比別的型號好,沒有甚麼比甚麼差.
大家平等,各展所長,互補不足.

而側翼是一雙的,有左有右.不會永遠偏左或永遠偏右.

學人格學的其中一個目的,係要留意自己不健康的時候,將之提升到健康的情況.

如用來分析別人的性格,我想係
使你明白別人的想法不同係基於性格,以至思想和動機的不同,不是要玩針對.所以同樣的事情會有不同的處理手法.
對別人有多些的包容,自己都會開心些.

要知道真正的型號,不是單睇表明的行為.
而是要清楚明白其人"行為背後的真正動機".

所以有那位作者會真正明白希特拉的行為背後的真正動機呢?
除非是他肚內的蟲.

Re: 多元智能 與 不同人格〞疑鰜Y

大家好

我係八號仔, 我老公係九號, 簡直絶配.

當知道大家的型號後, 包容會大一點, 所以認識下都係好事.

冇錯, 屋企好多時的決定係我, 因九號反應慢 (講
‹ 上一主題|下一主題