用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請幫手有魔法點石成金??
樓主: smallfoothk
go

請幫手有魔法點石成金?? [複製鏈接]

Try to give more freedom to your boy.  Let him plan his time and do his homework but remind him that he needs to fact the consequence himself if he does not do it well.

佢未能自動自覺,要伴著佢才肯温習+懶惰,放手又怕佢成績跤跌到谷底

所以HK d男仔唔夠d女仔競爭羅

回復 qq123 的帖子

人有7種性格,你的孩子私小banding比較高D,如第成績上進就最好,不然跌下也不用怕,相信佢跌才會驚,便會更上一層樓.

qq123 發表於 11-12-30 09:23
嘩, 我一入黎睇, 我以為樓主講緊我個仔大家情況一樣。

我仔讀私校, 要交學費, 我已經無閒錢比佢補習 ...

邊個話男仔先會o甘, 我兩個都係女黎咪一樣hea. 不過佢地除左個樣係女仔之外, 性格完全男仔頭, 似男仔多過女仔. 我都覺得佢地係屬遲開竅的人, 一 開就會好惦那種. 不過唔知幾時先開呢?

個天先知佢地幾時開竅

都係果句
做父母要相信自己的孩子,你唔幫佢還有誰幫手.開竅靠佢自己,但可令佢有奮鬥力都可,佢有要求,我都有要求,你做到,我可以滿足佢小小要求,好過當我透明.

presents 發表於 11-12-28 12:34
你唔好以為家長讀得書多, 小朋友一定好成績 !  真係好睇小朋友既悟性, 有要求有鬥心既小朋友又何須要迫?  ...

我和老公都是專業人士,現在做FTM,個個同學仔媽媽都以為我識教仔,其實囝囝都幾PRESENT,但成績真的一般,也是時下一般問題,求其做事,遇挫折就放棄,我時常都要軟硬兼施,考試前一定要大罵一頓,才認真去溫習,有時都很累,但他是我的兒子,我不能放棄,囝囝已經P4,他有幾多斤兩,我都很清楚,我現在只是幫他補底,成績不要太差,等有一日他想發力,仍有能力去做,有時回想,自己的中學同學,有的真想發力,可能底子真的很差,想發力也做不到,但願囝囝不是這一群.

回復 qq123 的帖子

Some parents told that she will resign/hold a job for呈分試,真的,很可怕,好像大執位一樣,平時唔多掂(中游)都可以跑上來,所以不可以輕視呈分試,you think that Good result may change school,讀私校need more money

回復 MariaTsui 的帖子

Same"時常都要軟硬兼施,考試前一定要大罵一頓,才認真去溫習,有時都很累,但他是我的兒子,我不能放棄,囝囝已經P4,他有幾多斤兩,我都很清楚,

smallfoothk 發表於 11-12-30 18:43
都係果句
做父母要相信自己的孩子,你唔幫佢還有誰幫手.開竅靠佢自己,但可令佢有奮鬥力都可,佢有要求,我都有 ...

就係唔知係咪我地照顧得太週道, 令到兩個女冇咩要求, 總之係無憂無愁甘過日子. 佢地而家小一, 只喜歡玩和吃. 親戚朋友雖然個個同我講得6歲人仔, 梗係鐘意吃喝玩樂啦, 有幾多個甘細個就識發奮圖強o丫. 但我真係怕佢地會就o甘繼續落去.

回復 ANNAFRIEND 的帖子

放手當然係遲早0既事!能令孩子學會學習,方為上策!

smallfoothk 發表於 11-12-31 14:42

放手當然係遲早0既事!能令孩子學會學習,方為上策!

我都想而家就放手, 但係真係唔得. 我都想請教家長有咩心得比我, 點先可以令到佢地有自學能力.

你的幾歲?要放手也要和老師溝通,手冊日日有紅字,如冇帶書,漏做功課等等,可能長達1至2年,要考你的耐性

用雞毛掃教

回復 yinshun 的帖子

己前3日一小打5日一大打,現就不能打,改變原因是因用打不是好方法

我建議你陪讀,是每天,一定得,至六年班為止.

回復 gigivinda 的帖子

agree, 要睇小朋友性格,但一定要學識放手 in future.
‹ 上一主題|下一主題