用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好煩 ! 進取 or 保守 ???
樓主: k_0530_a
go

好煩 ! 進取 or 保守 ??? [複製鏈接]

rittany 發表於 11-12-24 19:12
我覺得進取係好,但係不要不停嘴

自行緊係進取些!況且你阿女成績 有學界運動獎 +操行 A ,有利!.
我贊成兩間  B1C 學校
自行不行,大抽獎選1間B1C , 然後B2A B2B……  學校
她參加體育活動,要操學界,成績已不俗。選B2B或以下的,0徙0左她!
若升中後,多花時間於學業方面,成績定有進步!

vincher 發表於 11-12-24 23:34
自行緊係進取些!況且你阿女成績 有學界運動獎 +操行 A ,有利!.
我贊成兩間  B1C 學校
自行不行,大抽獎 ...

多謝您的意見 .
我會與老師再商量下再作最后決定 .

自行搏一間band 1C,另一間band 2A 德雅中學或培道(有英文精英班),就算是band 1C,它在自行也盡收band 1B學生,其次是band 1C學生,因位少人多爭,用次弟排先,丁當馬頭,再看其他,學界除非全港有排名,操行好是必然的。

我參加簡介會,位得43or54,在入表人中選250人interview,如果你次弟很後200幾,靠interview分入,除非前面的人是啞,沒有分,你就有機會。

無謂白白浪費自行黃金機會。

好難講, 因學校的band 2頭去到教育局可能有機係band 1尾, 睇luck喇, 如果隨機號碼係前都可能有機.......

都係果句, 好多時ed band 1/2 學校既所謂競爭,都係 band 2/3 學生之間的競爭。

band 2 /3生已經......,點解唔博一博?人同此心,心同此理。你係自行收生度唔博,就輸硬;博,仲有dd機會。

如果有600人報一中學,學校就交所有名單給教育局,教育局就由一至六百順排,學生就有所謂次第。

學校就抽頭一至二百interview。那些學校話全部有得interview,中至後名其實是陪跑,但話比人聽我有這麼多人報,名校乎?

請問學校要一日見晒全部學生,走馬看花燈,你話學校用甚麼準則評估學生?由老師或校長決定呢???一間學校在自行用30%選學生,當然是選最top的學生,其他次一等學生,就要等大抽獎,自行無得搏,米禁天真啦!

舊年,我去某葵涌超頂級名校,它說着重第一次interview,跟着有第二次interview。band one 中的我滿懷希望,結果影都無,白白浪費自行第一志願,校長暗地裏話看次第。第二志願band one中 ,又死咗。

甲部又無份,結果派乙部第二志願band one 英中,由上水、大埔、沙田、九龍城、灣仔、筲箕灣和柴灣拍門,最後,只有沙田收咗,驚險萬分。有的學校連報名表都無得派,有的有得填表,但無得考試,石沉大海。

我課外活動甚麼都有,用excel 打了A4紙 two pages,又有何用呢?你話我勁吳勁呢?但人地有全港排名,吹脹。

如果再來一次,我選兩間沙田英中(band 1B as stated by KHMAMA)。

進取既意思只係提議你選高一級,即band2尾就選band2頭甚至band1尾,若band 2那間自行時已收你會否甘心?所以一係只選一間, 一係選2間差不多程度的,但若你心目中已有一間band 1/2好適合你小朋友,就可自行時選,因就算唔得,大抽獎仲有機會,到真係衰咗,叩門時都叫做夠哂誠意

chanpa 發表於 11-12-25 14:14
如果有600人報一中學,學校就交所有名單給教育局,教育局就由一至六百順排,學生就有所謂次第。

學校就抽 ...

請問你已派第二志願英中,點解還要去四處叩門?

Pls allow me to join this discussion.  I just found the interview dates of the two schools I chose are fallen on the same day!  Which means even I can get both interviews.  The student will not able to attend both unless the school can have special arrangement but I don't think so...  Any idea??

回復 namnam2007 的帖子

我都試過,打佢話不能改期,如上下午你就最好,如不同時段要包的士,點解要同一日?就要你選其一,因名校

回復 SUNWONG9861 的帖子

第二志願英中,不是我要的,因我詳細研究它的重點視學報告,學生的增值不理想,虛有其表,得過名。

我只選地區topband,得兩間,我只選其一,我飛起另一間,第二志願選次級band one,其他就跟khmama次序順排。

我當時想自行第一志願唔收,第二志願一定收。

到扣門時,所謂兩間地區名校,一間排隊填表等通知,講多兩句都唔得,另一間,重賴,放下profile, 留下電話,走得,當然是音訊全無,後來得知,謀沙田名小學頭五名很快收咗,只看表面,渣嘢!

namnam2007 發表於 11-12-25 21:48
Pls allow me to join this discussion.  I just found the interview dates of the two schools I chose a ...

特別係一些受歡迎的學校,佢地係唔肯改時間的。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 smallfoothk 的帖子

So... will you change your mind to suit the possible interview time?  I'm not confident to have the interview but I still need to prepare.  Frustrated!

回復 namnam2007 的帖子

So,打學校佢話不能改期的,教你一方法,咁你小朋友take it easy,去間不重要學校先,等小朋友有經驗D,到下一間是你最想,佢就冇咁緊張了,表現就會好.祝你Merry Chistmas

阿仔(九龍城)全級考50-60咁上下, 老師話banding 1.5 - 即係點? 依家心大心細唔知點,有諗過填(2a)一間英中,一間中中,但d 朋友又話點解唔進取d,但我又怕佢第日追唔上,一旦沒哂信心係中學就好煩o架喇, 各位媽咪可唔可以比d 意見我呢...唔該哂 !

丘佐榮, 陳瑞祺
陳瑞祺, 何文田
阿媽

咁似我的孩子成績,擔心又一樣,我取band 1尾和band 2頭的同孩子討論,最後我投降,你决定,將來你自己選擇的band 2中學,你就要讀好佢,讀書是佢,父母只可在旁提點,太煩又驚佢反叛....,

你都好D, 我阿仔仲好似小朋友咁,你簡咩就咩喇...我比D 心機囉...( 佢次次都係咁講) !
阿媽

回復 S.S. 的帖子

有回應好過當你透明,講講吓好像離題"好煩 ! 進取 or 保守 ???"樓主最好問老師意見、自己收料,也要尊重孩子選擇.

回復 S.S. 的帖子

點解唔問清楚老師, 1就1, 2就2, 咩係band1.5? 咁應該解讀成band1中定band1尾? 唔知banding好難選.
‹ 上一主題|下一主題